Statistika před víkendem v Toskánsku

První závod motocyklového seriálu Grand Prix uspořádali na toskánském okruhu v Mugellu v roce 1976. Třídu pětistovek tehdy ovládli jezdci Suzuki v čele s vítězem premiérového podniku Barry Sheenem, jenž druhého v pořadí Phila Reada porazil jedním z nejtěsnějších rozdílů v historii mistrovství.

Víkendová Grand Prix bude celkem osmadvacátým podnikem pořádaným v Mugellu a od roku 1991 třiadvacátým v řadě bez přerušení. Nejúspěšnějším jezdcem okruhu v Toskánsku je domácí šampion Valentino Rossi, který tam ve všech třech kubaturách vyhrál celkem devětkrát. Prvním vítězem závodu královské kubatury se stal v Mugellu Loris Capirossi, který tam triumfoval v roce 2000.

83 – v prvních čtyřech závodech úvodní části letošní sezony získal Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) celkem třiaosmdesát bodů, což je v jeho podání vůbec nejlepší zahájení sezony od přestupu do MotoGP v roce 2006. Do této chvíle zaznamenal nejlepší vstup do sezony v roce 2008, když měl po čtyřech úvodních Grand Prix jednaosmdesát bodů.

60% - v posledních patnácti závodech královské kubatury slavil Dani Pedrosa celkem devět prvních míst, což představuje šedesátiprocentní úspěšnost. Vítězi zbývajících šesti závodů jsou Jorge Lorenzo (3x), Casey Stoner (2x) a Marc Márquez (1x).

26 – v sobotu, tedy v den kvalifikací na Velkou cenu Itálie, oslaví své šestadvacáté narozeniny rodák z Perthu Bryan Staring (GO&FUN Honda Gresini). Slavit bude také Francouz Alexis Masbou (Ongetta-Rivacold), jemuž bude šestadvacet přesně v den závodu italské Grand Prix.

23 let – třetí místo Xaviera Simeóna (Desguaces La Torre Maptaq) z Velké ceny Francie bylo po třiadvaceti letech prvním pódiovým umístěním Belgičana v seriálu Grand Prix. Naposledy dojel na stupně vítězů v roce 1990 Didier de Radigues, který v belgické Grand Prix ve Spa-Francorchamps projel cílem závodu třídy do 250ccm druhý.
15 let – v pátek uplyne přesně patnáct let od vítězství Alexe Criville v závodu pětistovek Velké ceny Francie 1998. Po tomto vítězství se Criville stal vůbec prvním Španělem, který vedl tabulku průběžného hodnocení motocyklového šampionátu v třídě do 500ccm.

9 – prvních deset jezdců v cíli závodu Moto2 francouzské Grand Prix 2013, tvořilo celkem devět různých národností. Jedinou zemí, která měla zastoupení v podobě dvou jezdců byla Francie. 1. Scott Redding (GBR), 2. Mika Kallio (FIN), 3. Xavier Simeón (BEL), 4. Dominique Aegerter (SWI), 5. Johann Zarco (FRA), 6. Mattia Pasini (ITA), 7. Mike di Meglio (FRA), 8. Julian Simón (SPA), 9. Anthony West (AUS), 10. Alex De Angelis (RSM)

7.místo – sedmé místo Jorge Lorenza (Yamaha Factory Racing) ze závodu královské kubatury v Le Mans je Španělovým druhým nejhorším umístěním od roku 2008, kdy jako nováček třídy MotoGP dokončil poslední závod sezony ve Valencii osmý.

6 – závod v Le Mans vyhrál Dani Pedrosa po startu ze šesté pozice startovního roštu královské kubatury. Je to nejnižší pozice na startu, ze které dokázal někdo z jezdců MotoGP vyhrát závod od roku 2010, kdy Valentino Rossi rovněž startoval šestý a v cíli Velké ceny Malajsie slavil vítězství.

5 – před italským víkendem v Mugellu je Dani Pedrosa poprvé po pěti letech lídrem průběžného hodnocení královské kubatury. Naposledy vedl tabulku MotoGP po závodu TT v Assenu, kde skončil druhý.

4 – přesně v den úvodních volných tréninků na Velkou cenu Itálie uplynou čtyři roky od prvního vítězství značky Ducati v závodu MotoGP na okruhu v Mugellu. Vítězství v závodu královské kubatury tehdy pro domácí značku a na domácí půdě vybojoval v italské Grand Prix 2009 Australan Casey Stoner.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist