Statistika před víkendem v Texasu

Druhý podnik sezony přivítá na svém okruhu teprve podruhé v historii nový závodní areál Okruh Amerik, který postavili v roce 2012 a už o rok později tam poprvé zamířil motocyklové seriál Grand Prix. Statistika je spojena s událostmi, které se vážou k letošnímu termínu závodu v Austinu.

Statistiku tradičně připravili na motogp.com a mimo jiné připomenuli rekordní počet bodovaných závodů Grand Prix v případě Valentina Rossiho nebo velkou smůlu Dominique Aegertera, který letos v Losail poprvé nebodoval od Velké ceny Kataru 2012.

333 – jezdci startující v Kataru do závodu MotoGP dosáhli celkem 333 vítězství v závodech seriálu Grand Prix, což je nový rekord pro celkový počet vítězství Grand Prix v případě jezdců startujících v závodu mistrovství světa silničních motocyklů. Předchozí rekord je 332 vítězství pro jezdce startující v závodu královské kubatury GP Aragonie 2011.

262 – druhé místo Valentina Rossiho z úvodního závodu MotoGP v Kataru, bylo jeho celkem 262 bodovaným závodem, což je nový rekord v počtu bodovaných závodů Grand Prix. Do této chvíle držel rekord s 261 bodovanými závody Ital Loris Capirossi, který v seriálu Grand Prix závodil dvaadvacet let.

250 – vítězství Marca Márqueze v Kataru představuje pro Hondu jejich 250. vítězství v královské kubatuře seriálu Grand Prix. Honda je prvním výrobcem, který takového milníku dosáhl. Druhým nejúspěšnějším výrobcem je Yamaha s 201 vítězstvími v královské kubatuře mistrovství světa silničních motocyklů.
33 – kvůli poruše techniky Dominique Aegerter v Kataru poprvé po třiatřiceti závodech v řadě nezískal jediný bod. Naposledy nebodoval také v Kataru, když v roce 2012 projel cílem osmnáctý.

21 – v úterý 8.dubna oslavil český jezdec Jakub Kornfeil jednadvacáté narozeniny. Vítěz Red Bull Rookies Cupu 2009 závodí v kategorii Moto3 s týmem Calvo a motocyklem KTM.

18 – den po závodu Velké ceny Texasu oslaví český jezdec Karel Hanika osmnácté narozeniny. Letošní ročník mistrovství světa je pro vítěze loňského Red Bull Rookies Cupu premiérou mezi nejlepšími jezdci světa. Hanika závodí s týmem Red Bull KTM Ajo a motocyklem KTM.

9 - nejlepším výsledkem amerického závodníka na dráze Okruhu Amerik, bylo loňské deváté místo Nicky Haydena

8 – posledních osm Grand Prix na území Spojených států vyhráli jezdci na motocyklech Honda. Posledním jezdcem, který v Americe vyhrál na motocyklu jiného výrobce, byl v Laguně Seca 2010 Jorge Lorenzo na Yamaze.
6 – v den závodu v Texasu uplyne přesně šest let od vítězství Jorge Lorenza v portugalské Grand Prix 2008. Byl to Španělův teprve třetí závod v královské kubatuře a vůbec první vítězství v roli jezdce MotoGP.

6 – šesté místo Sama Lowese v závodu šestistovek katarské Grand Prix, bylo nejlepším výsledkem pro britského nováčka ve střední kubatuře za posledních čtyřicet let. Naposledy byl takto úspěšný v roce 1974 Peter McKinley, když projel cílem závodu čtvrtlitrové kubatury TT Isle od Man na šesté pozici.

0,586 sekundy – prvních šest jezdců v cíli závodu Moto3 katarské Grand Prix dělilo 0,586 sekundy. Jen jednou v celé pětašedesátileté historii nejnižší kubatury 125ccm/Moto3 dělilo prvních šest jezdců v cíli méně než naposledy v Kataru. Bylo to v roce 2008 v italské Grand Prix, kde šestý v cíli závodu třídy do 125ccm ztratil na vítěze závodu Simone Corsiho jen 0,490 sekundy.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist