Statistika před víkendem v Motegi

Předposlední podnik sezony 2013 je těsně před zahájením a to je prostor pro statistiku čísel z prostředí motocyklového šampionátu prototypů. V řeči čísel si například můžeme přečíst, že Dani Pedrosa je třetím nejúspěšnějším jezdcem, co se týče dosažených bodů v seriálu Grand Prix.

Zatímco japonské ostrovy bičuje tajfun Francisco, zatím se nepředpokládá, že by nějak závažně ohrozil místo konání Velké ceny Japonska v Motegi. Přesto je během víkendu očekáván silný vítr a déšť. A byl to právě déšť, který v roce 2009 v Motegi zastavil kvalifikace, které byly nakonec zrušeny pro všechny tři kubatury.

3192 – během závodní kariéry jezdce seriálu Grand Prix získal Dani Pedrosa celkem 3192 bodů. Pouze dva jezdci nasbírali víc bodů než Španěl Pedrosa – Valentino Rossi (4775 bodů) a Loris Capirossi (3215 bodů). Pokud si Pedrosa z Motegi odveze pětadvacet bodů za vítězství, stane se druhým jezdcem s nejvyšším počtem dosažených bodů.

2000 – druhým místem v závodu australské Grand Prix dosáhl Dani Pedrosa dvou tisíc bodů, které získal za osm let závodění v královské kubatuře. Pouze tři jezdci nasbírali v královské kubatuře víc bodů než Španěl Pedrosa – Valentino Rossi (3833 bodů), Mick Doohan (2298 bodů) a Alex Barros (2079 bodů).

110 – vítězství v závodu MotoGP na Phillip Islandu bylo pro Jorge Lorenza zároveň sto desátým umístěním na stupních vítězů v seriálu Grand Prix. Je to jen o jedno umístění na pódiu méně než jakého dosáhl Max Biaggi za celou závodní kariéru jezdce Grand Prix. Jen šest jezdců dokázalo získat vyšší počet umístění na stupních vítězů než Lorenzo s Biaggim - Valentino Rossi (183x na pódiu), Giacomo Agostini (159x), Angel Nieto (139x), Dani Pedrosa (123x), Phil Read (121x) a Mike Hailwood (112x).

99 – do této chvíle nasbíral Bradley Smith celkem devětadevadesát bodů. V posledních dvou závodech sezony potřebuje získat ještě sedm bodů, aby se stal nejlepším britským nováčkem v třídě MotoGP. Zatím je nejlepší James Toseland, který v roce 2008 získal 105 bodů.
33 – Marc Márquez potřebuje v posledních dvou závodech nasbírat třiatřicet bodů, aby vyhrál titul mistra světa v královské kubatuře MotoGP a nic na tom nezmění ani skutečnost, že oba závody v Motegi a Valencii vyhraje jeho nejbližší soupeř Jorge Lorenzo.

31 – páté místo Dominique Aegertera v australské Grand Prix je Švýcarovým jednatřicátým bodovaným závodem v řadě. Poslední závod, ve kterém nebodoval, byl zahajovací podnik v Kataru 2012. Jediný jezdec střední kubatury, který má v pětašedesátileté historii šampionátu delší sérii bodovaných závodů je Luca Cadalora, který v sezonách 1990 až 1992 bodoval ve čtyřiatřiceti závodech v řadě.

25 – na prvních dvou místech závodu MotoGP skončil Jorge Lorenzo s Danim Pedrosou v celkem pětadvaceti případech – dvanáctkrát vyhrál Dani Pedrosa, třináctkrát Jorge Lorenzo

23 – italský jezdec Danilo Petrucci (24.10. 1990) dnes slaví své třiadvacáté narozeniny

19 – jezdci KTM vyhráli posledních devatenáct závodů třídy Moto3 v řadě. Tím vyrovnali nejdelší sérii vítězství jednoho výrobce tříd 125/ Moto3, jehož v sezonách 1990 až 1991 dosáhla japonská Honda

14 – španělští jezdci vyhráli ve všech třech třídách posledních čtrnáct závodů. Je to jen o jedno vítěství méně než je do této chvíle nejdelší série vítězství v závodech Grand Prix jezdců z jednoho státu, jenž Španělé nastavili v roce 2010. Posledním jezdcem, který vyhrál závod a přitom neměl španělský pas, byl na Silverstonu Scott Redding.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist