Statistika před víkendem v Le Mans

Den před zahájením Velké ceny Francie prvními volnými tréninky jednotlivých motocyklových kubatur, je tu tradiční pohled statistika na zajímavosti, které mají nějaký vztah k termínu nebo místu pořádání pátého podniku sezony Mistrovství světa silničních motocyklů 2014 v Le Mans.

Ve statistice se například píše, že padesáté vítězství pro značku KTM vyhrál v seriálu Gran Prix italský závodník Romano Fenati z Rossiho týmu SKY Racing Team VR46 a nejúspěšnějším závodníkem rakouského výrobce je s dvanácti triumfy Fin Mika Kallio.

83 – v úvodních čtyřech závodech sezony nasbíral Španěl Esteve Rabat celkem třiaosmdesát bodů. Je to vůbec nejvyšší počet bodů dosažených jednotlivým jezdcem v prvních čtyřech Grand Prix roku od uvedení třídy Moto2 do seriálu mistrovství světa silničních motocyklů v roce 2010.

59 – vítězství Marca Márqueze v závodu MotoGP Velké ceny Španělska, bylo jeho celkem devětapadesátým umístěním na stupních vítězů seriálu Grand Pix. Pokud ve Francii získá umístění do třetího místa, stane se teprve pětadvacátým jezdcem v pětašedesátileté historii motocyklového šampionátu, jenž dosáhl milníku šedesáti umístění na pódiu Grand Prix.
50 – Ital Romano Fenati získal prvním místem v závodu Velké ceny Španělska celkem padesáté vítězství v seriálu Grand Prix pro rakouského výrobce KTM. To úplně první vítězství vybojoval pro KTM Australan Casey Stoner, když projel první cílem závodu třídy do 125ccm v Malajsii 2004. Jubilejní padesátka je složena z triumfů, které jezdci zaznamenali v třídách Moto3 (28x), 125ccm (13x) a 250ccm (9x). Jezdcem, který pro Rakušany vyhrál nejvíc závodů je Mika Kallio se sedmi prvenstvími z třídy do 125ccm a pěti v třídě do 250cm.

45 let – v den závodu uplyne přesně pětačtyřicet let od vítězství jezdce Yamahy Jeana Aureala v závodu francouzské Grand Prix 1969 na okruhu v Le Mans. Aureal se stal prvním Francouzem, který vyhrál závod třídy do 125ccm v seriálu Grand Prix.

20 let a 264 dnů Jonas Folger se v Grand Prix Španělska stal nejmladším německým závodníkem, který získal umístění na stupních vítězů třídy Moto2/ 250ccm od roku 1956. Tehdy projel třetí cílem belgické Grand Prix 1956 devatenáctiletý Němec Horst Kassner.

19 – v den závodu Velké ceny Francie oslaví devatenácté narozeniny francouzský závodník Jules Danilo z týmu Ambrogio Racing Moto3
16 let – v den kvalifikací na Velkou cenu Francie uplyne přesně šestnáct let od prvního vítězství Marcellina Lucchiho v závodu třídy do 250ccm italské Grand Prix 1998 na okruhu v Mugellu. Lucchi měl v roce 1998 jednačtyřicet a vítězství získal šestnáct let po závodní premiéře v mistrovství světa. V závodu čtvrtlitrů tehdy Lucchi porazil rozdílem téměř šesti sekund Valentina Rossiho.

6 – v den závodu Velké ceny Francie uplyne přesně šest let od vítězství Mike Di Meglia, jenž v roce 2008 vyhrál v Le Mans závod nejnižší kubatury do 125ccm a stal se od vítězství Guy Bertina z roku 1979 prvním domácím závodníkem, jemuž se podařilo vyhrát závod třídy do 125ccm na okruhu v Le Mans.

4Dani Pedrosa v úvodních čtyřech závodech sezony pokaždé bodoval umístěním na stupních vítězů, což se mu naposledy povedlo v roce 2008. Pokud tuto sérii v Le Mans prodlouží pátým umístěním mezi prvními třemi, bude to pro španělského jezdce vůbec poprvé v kariéře jezdce seriálu Grand Prix.
2 – Ital Romano Fenati vyhrál poslední dva závody třídy Moto3. Je to poprvé, kdy italský jezdec vyhrál dva závody nejnižší kubatury Grand Prix v řadě od roku 2009, kdy Andrea Iannone slavil vítězství ve dvou úvodních závodech třídy do 125ccm v Kataru a Japonsku. Pokud Fenati zvítězí také ve Francii, bude prvním italským závodníkem, který vyhrál tři závody nejnižší kubatury v řadě, od roku 1999, protože tehdy byl první v třídě do 125ccm na Sachsenringu, Brně a Imole Marco Melandri.

2.místo – druhé místo Švýcara Dominique Aegertera, které získal v závodu třídy Moto2 ve Velké ceně Španělska, je jeho dosud nejlepším výsledkem kariéry jezdce seriálu Grand Prix. Celkem má na kontě 124 Grand Prix a skóre v podobě tří třetích míst.

0 – ve španělské Grand Prix v Jerezu nebyl na stupních vítězů třídy Moto2 ani jeden jezdec ze Španělska. Naposledy chyběl Španěl na stupních vítězů ve všech kubaturách motocyklového šampionátu loni v Británii, když závod Moto2 vyhrál britský závodník Scott Redding před druhým v pořadí Japoncem Takaaki Nakagamim a třetím Švýcarem Thomasem Lüthim.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist