Statistika před víkendem v Austrálii

Do Austrálie zavítá světový motocyklový šampionát již po čtyřiadvacáté. Seriál Grand Prix tam od roku 1989 hostil okruh Eastern Creek a Phillip Island, na kterém uspořádali první dvě Grand Prix v letech 1989 a 1990. Od roku 1997 je závodní areál nedaleko Tasmánie pevnou součástí kalendáře.

Ve statistice se například píše, že Dani Pedrosa v Malajsii vyhrál svůj první závod v mokrých podmínkách a je zároveň prvním Španělem, který v Malajsii vyhrál závod královské kubatury. V třídě Moto3 naopak španělský jezdec poprvé po čtyřech letech chyběl na stupních vítězů nejnižší kubatury.

148 – Scott Redding (Marc VDS Racing) do této chvíle nasbíral 148 bodů, což je vůbec nejvyšší počet bodů dosažený britským závodníkem za jednu sezonu ve střední kubatuře motocyklového šampionátu seriálu Grand Prix

27 – Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3) oslaví své sedmadvacáté narozeniny den po závodu Velké ceny Austrálie, tedy v pondělí 29. října

24 – víkendová Grand Prix bude čtyřiadvacátým podnikem na půdě Austrálie, která je součástí motocyklového kalendáře od roku 1989. První dvě velké ceny uspořádali na Phillip Islandu, dalších šest let to bylo na okruhu Eastern Creek a od roku 1997 je šampionát zpátky na Phillip Islandu.

22 – ve středu 24. října oslavil Danilo Petrucci (Came IodaRacing Project) své dvaadvacáté narozeniny

22 – Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Team) a Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) dokončili společně závod MotoGP na prvních dvou pozicích celkem dvaadvacetkrát - z toho dvanáctkrát byl první Dani Pedrosa, desetkrát slavil vítězství Jorge Lorenzo.

21 – první místo Daniho Pedrosy v Malajsii, bylo jeho jednadvacátým vítězstvím v královské kubatuře. Tím se dostal před Freddie Spencera na třinácté místo v seznamu počtu vítězství v královské kubatuře seriálu Grand Prix. Dalším prvním místem se v rámci počtu vítězství posune na úroveň Geoffa Dukeho, Kennyho Robertse a Johna Surteese.
16 – v soutěži výrobců vede Honda s náskokem šestnácti bodů. Pokud tento rozdíl o víkendu navýší na pětadvacet bodů, získají v Austrálii titul v Poháru konstruktérů 2012. Stane se tak, pokud jezdec Hondy závod vyhraje a nikdo z jezdců Yamahy neobsadí druhé místo. Pro Hondu by to byl už devatenáctý titul v soutěži konstruktérů královské kubatury.

15 – druhé místo Jorge Lorenza v malajské Grand Prix bylo letos jeho patnáctým výsledkem, kdy získal první nebo druhé místo v závodu MotoGP. Tím vyrovnal dosavadní rekord Valentina Rossiho z roku 2002.

13 – Sandro Cortese (Red Bull KTM Ajo) vítězstvím v malajském závodu Moto3 zaznamenal letos třinácté umístění na stupních vítězů. Pokud v Austrálii projede cílem mezi prvními třemi, vyrovná rekord nejnižší kubatury v počtu pódiových umístění za jednu sezonu, který nastavil v roce 2006 Álvaro Bautista a v roce 2010 vyrovnal Nicolas Terol, jenž tehdy sezonu dokončil na druhém místě.

4 – Ducati a Honda má na Phillip Islandu po čtyři vítězství v kubatuře MotoGP, Yamaha dvoje a to poslední je z roku 2005

4 – v závodu Moto3 Velké ceny Malajsie, byly stupně vítězů nejnižší kubatury poprvé po čtyřech letech bez jezdce ze Španělska. Naposledy chyběl Španěl mezi nejlepšími třemi v malajské Grand Prix 2008, tehdy vyhrál Maďar Gábor Talmacsi před Britem Bradley Smithem a Italem Simonem Corsim. Nejlepším Španělem byl tehdy šestý Pol Espargaró.

1 – první místo Daniho Pedrosy v závodu MotoGP v Malajsii, bylo jeho první vítěznou Grand Prix na mokrém povrchu a také prvním vítězstvím španělského jezdce v závodu královské kubatury v Malajsii

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist