Statistika před víkendem v Austinu

V pátek odstartují první tréninky přípravu na premiérovou Grand Prix v Texasu. Velká cena na okruhu nedaleko Austinu je novým podnikem v kalendáři motocyklového šampionátu a zároveň je po Laguna Seca a Indianapolis třetí Grand Prix na území Spojených států.

Ve statistice se například píše, že v posledních pěti zámořských závodech vyhráli na amerických závodních okruzích pouze jezdci Hondy. Statistika dále uvádí, že pokud v Austinu získá Jorge Lorenzo umístění na stupních vítězů, stane se osmým jezdcem v historii, jenž dosáhl rovné stovky pódiových umístění.

99 – první místo Jorge Lorenza v katarské Velké ceně bylo jeho devětadevadesátým umístěním na stupních vítězů v kariéře jezdce seriálu Grand Prix. Ziskem další pozice v první trojce bude Španěl teprve osmým jezdcem, který dosáhl rovné stovky pódiových umístění v závodech Grand Prix. Jezdci, kteří to již dokázali jsou – Valentino Rossi (178), Giacomo Agostini (159), Angel Nieto (139), Phil Read (121), Mike Hailwood (112), Dani Pedrosa (112) a Max Biaggi (111).

39 let – v den závodu Grand Prix v Austinu uplyne přesně devětatřicet let od momentu, kdy Barry Sheene získal v závodu 500ccm kubatury Velké ceny Francie 1974 v Clermont - Ferrand své první umístění na stupních vítězů a to navíc v premiéře s novým čtyřválcem RG500 Suzuki

29 – posledních devětadvacet vítězství si mezi sebou v kubatuře MotoGP rozdělila trojice jezdců – Casey Stoner, Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa. Jezdec, jenž naposledy vyhrál závod královské kubatury a nepatřil do zmiňované trojice, byl Američan Ben Spies, vítěz TT v Assenu 2011.

21 let – v pátek to bude přesně jednadvacet let, kdy Alex Criville skončil třetí v závodu pětistovek malajské Grand Prix 1992, což bylo první umístění španělského jezdce na stupních vítězů královské kubatury. Od tohoto okamžiku zaznamenali španělští závodníci v královské kubatuře celkem 252 pódiových umístění.
17 let – v den závodu Grand Prix v texaském Austinu uplyne sedmnáct let od vítězství Noricka Abe v závodu 500ccm kubatury Velké ceny Japonska 1996 v Suzuce, čímž se stal historicky druhým nejmladším vítězem královské kubatury po Freddie Spencerovi. Tento rekord stále platí.

14 – po druhém místě Valentina Rossiho z úvodní Grand Prix sezony v Kataru, má Ital v každé z posledních čtrnácti sezon vždy minimálně jedno umístění na stupních vítězů královské kubatury. Něco podobného zatím nikdo z jezdců nedokázal. Nejblíž je nyní Giacomo Agostini, jemuž s třinácti sezonami v řadě patřilo dlouho prvenství.

5 – posledních pět závodů uspořádaných na území Spojených států vyhráli jezdci Hondy. Posledním jezdcem, který tam vyhrál na jiné značce motocyklu, byl v roce 2010 Jorge Lorenzo, jenž v sedle Yamahy slavil vítězství v Laguna Seca.

5 – posledních pět kvalifikací třídy Moto2 vyhrál Pol Espargaró, čímž v kubatuře šestistovek vyrovnal vůbec nejdelší řadu pole position Stefana Bradla z roku 2011. Pokud Španěl vyhraje také kvalifikaci v Texasu, bude to od roku 1995 nejdelší řada pole position střední třídy seriálu Grand Prix. Tehdy byl v kvalifikacích 250ccm kubatury sedmkrát po sobě úspěšný Ital Max Biaggi.

4 – ve Spojených státech zaznamenal v seriálu Grand Prix nejvíc vítězství Casey Stoner, když třikrát vyhrál závod v Laguna Seca a jednou v Indianapolis. Australanův rekord by už v Texasu mohli vyrovnat dva jeho bývalí kolegové – Dani Pedrosa s jedním prvním místem z Laguny plus dvěma s Indianapolis a Nicolas Terol s třemi vítězstvími z Indianapolis.

2 – v zahajovací katarské Grand Prix získali jezdci Yamahy poprvé od roku 2010 dvojí umístění na stupních vítězů, když cílem závodu MotoGP projela na prvních dvou místech dvojice Jorge Lorenzo a Valentino Rossi. Stejně tomu bylo v roce 2010, když závod v Portugalsku vyhrál Lorenzo před Rossim.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist