Statistika před víkendem v Argentině

Třetí podnik sezony uspořádají pořadatelé z Argentiny, která motocyklový seriál Grand Prix přivítá po dlouhých patnácti letech. Naposledy tam prototypové motocykly závodily v roce 1999 na okruhu v Buenos Aires.

Statistiku připravili na motogp.com a zmiňují tam například vítěze Grand Prix z Argentiny nebo také poslední dva současné jezdce, kteří si na závodění v Argentině ještě osobně pamatují. Seriál Grand Prix je nyní v Argentině pojedenácté, ale poprvé mimo hlavní město Buenos Aires.

200 – start do závodu v Argentině znamená pro Mika Kallia jeho 200.Grand Prix. Stane se prvním finským závodníkem, který dosáhl tohoto milníku. Kallio jel premiérový závod seriálu Grand Prix v roce 2001, tehdy v pozici jezdce na divokou kartu v závodu třídy do 125ccm na německém okruhu Sachsenring. Stálým jezdcem mistrovství světa je od roku 2002 a od té doby závodil v třídách 125ccm, 250ccm, Moto2 a MotoGP.

160 – Argentinec Sebastian Porto, který do Velké ceny Argentiny nastupuje v pozici jezdce na divokou kartu Moto2, odjel za dobu svého působení v mistrovství světa (1995 – 2006) celkem 160 Grand Prix ve střední kubatuře do 250ccm. Je to nejvyšší počet za posledních jednašedesát let, kdy byly dvěstěpadesátky poprvé na seznamu startujících kubatur. Porto jel naposledy závod seriálu Grand Prix v třídě do 250ccm na okruhu Misano v roce 2006.
49let – dnes je to přesně devětačtyřicet let od okamžiku, kdy Giacomo Agostini získal první vítězství v seriálu Grand Prix. Stalo se tak v roce 1965 v závodu třídy do 350ccm na okruhu Nürburgring v Německu. Stejný den jel Agostini také premiérový závod pětistovek a skončil druhý za týmovým kolegou Mike Hailwoodem.

34 – na Okruhu Amerik v Texasu získal Marc Márquez své 34 vítězství v seriálu Grand Prix. Stejného počtu vítězství docílil za celou kariéru Ital Luca Cadalora.

27 – přesně v den kvalifikací na Velkou cenu Argentiny uplyne sedmadvacet let od momentu, kdy Jorge Martinez vyhrál závod třídy do 80ccm ve španělské Grand Prix 1987 před druhým v pořadí Alexem Criville, který jel tehdy v Jerezu svůj první závod mistrovství světa.

26 – okruh Termas de Rio Hondo bude šestadvacátým okruhem, jenž na své dráze přivítá třídu MotoGP, která byla poprvé představena v roce 2002. Zároveň je Argentina osmnáctou zemí, do niž jezdci a týmy MotoGP přijedou.

23.dubna – ve středu oslavil osmnácté narozeniny jezdec třídy Moto3 Alex Márquez. Ve stejný den slavil také Alessandro Tonucci, ale jednadvacet.
17 – přesně v den závodu Velké ceny Argentiny oslaví sedmnácté narozeniny Belgičan Livio Loi z týmu Marc VDS Racing Moto3

15 – poslední závod Grand Prix na území Argentiny byl v kalendáři motocyklového šampionátu naposledy před patnácti lety v roce 1999

11 – víkendový závod Grand Prix bude celkem jedenáctým v Argentině, ale prvním mimo hlavní město Buenos Aires

8 – v Austinu vyhrál Marc Márquez osmý závod MotoGP, což je stejný počet vítězství, jakého v MotoGP dosáhl Sete Gibernau. Nyní jsou jen čtyři jezdci, kteří v MotoGP získali víc vítězství než Márquez - Valentino Rossi (67x), Casey Stoner (38x), Jorge Lorenzo (31x) a Dani Pedrosa (25x).

3 – celkem tři jezdci z Argentiny vyhráli závod seriálu Grand Prix – Sebastian Porto (7x 250ccm) plus Benedicto Caldarella a Jorge Kissling s jedním vítězstvím v třídě do 500ccm

2 – jen dva současní jezdci mistrovství světa závodili v poslední Velké ceně Argentiny 1999 – Valentino Rossi a Anthony West. Ital Rossi v roce 1998 vyhrál v Argentině závod 250ccm a v roce 1999 byl ve čtvrtlitrech třetí. Australan West byl v roce 1999 v třídě do 250ccm osmý.

2 – v Texasu se stal Jack Miller prvním Australanem, který v nejnižší kubatuře 125ccm/ Moto3 získal dvoje vítězství v závodech Grand Prix v řadě

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist