Spies: Podiové umístění v MotoGP je víc než titul ve WSBK

Mnoho fanoušků čekalo a čeká od superbikového mistra světa Bena Spiese v letošním roce v jeho nové kubatuře MotoGP, že bude minimálně nejlepším Rookies. Zatím to ale vypadá úplně jinak!

Velmi zajímavý a hodně otevřený rozhovor poskytl superbikový mistr světa Ben Spies americkému žurnalistovi Dennisu Noyesovi, tedy otci současného jezdce závodů MS v kubatuře Moto2 Kenny Noyesovi.


Jak těžké je získat podiové umístění v MotoGP? 
"Podiové umístění v MotoGP má větší hodnotu než titul mistra světa v superbicích. A to neříkám proto, abych pošpinil závody World Superbike Championship, nýbrž je to skutečná realita. Říkám to tak, jak to ve skutečnosti je, tedy po pravdě, nebo jak si to sám myslím. V Kataru, který dobře znám, jsem skončil pátý a jen čtyři sekundy za Valentinem. To mě uspokojilo na úrovni vítězného závodu ve WSBK. S motocyklem, který mám k dispozici a se současným týmem je podium jistě možné, ale je to hodně, opravdu hodně těžké.  Pokud vybojuji proti Rossimu, Danimu, Jorgemu, Caseymu a ... a také Doviziosovi podiové umístění, tak to bude pro mě víc, než loňský titul mistra světa v superbicích. Ti všichni jmenovaní jsou opravdu hrozně rychlí a MotoGP je prostě o něčem jiném. Já mám k dispozici velmi dobrý a konkurence schopný motocykl, a také se cítím hodně rychlý. Ale doposud neumím M1 využít na 100%", říká zcela nepokrytě Ben Spies. 


Problém je i málo tréninkového času
"V loňském roce byly na každém okruhu WSBK celkem čtyři hodinové tréninky, a o umístění na startu se rozhodovalo až ve třech částech superpole. Nyní v MotoGP znám pouze 9 z 18 okruhů a k dispozici mám před kvalifikací pouze dvě hodiny tréninku.", ví velmi dobře jezdec francouzského týmu Tech3 Yamaha. 

Začal jsem myslet jinak
"Vždy se musíš dívat na věc realisticky. Vloni před sezónou jsem věděl, že v každém závodě mohu bojovat o vítězství. A to i jako nováček. A myslel jsem před sezónou nejen na jednotlivá vítězství, ale i na titul mistra světa. Motocykl byl pro mě úplně nový a také skoro všechny okruhy. A to už jsem prohrával o 88 bodů a vše se zdálo být rozhodnuté, Ale já jsem přestal myslet na body, nýbrž jsem chtěl jen vyhrávat závody a snižovat náskok.", říká o loňské sezóně americký pilot.

Největší rozdíl mezi WSBK a MotoGP
"Ve WSBK můžeš jet na začátku trochu klidněji. Pokud ztratíš v superbicích ze začátku závodu 5 sekund, tak je klidně můžeš zase dohnat. Zatímco v MotoGP je na začátku 5 sekund rozdíl mezi prvním a posledním jezdcem ve startovním poli. Já sám nyní potřebuji v MotoGP 10 kol, abych byl schopen jet rychle. Od 10. kola už mohu začít útočit a piloti jsou na mé jezdecké úrovni. Můj problém se jmenuje obrovský grip pneumatik, který neumím využít. Ze začátku závodu nabízí totiž pneumatiky Bridgestone takový neuvěřitelný grip, že se tomu ani nedá věřit. Až když potom není grip už tak skvělý a motocykl se začne "pohybovat", tak je to pro mě lehčí, najít svou hranici! Ale na začátku závodu toho nejsem schopen a nemohu odhadnout, kam až se mohu pustit, tedy kde je má hranice. V superbicích jsem v některých závodech zajížděl rychlá kola až ke konci jízd, ale to je normální, neboť dle pravidel nesmí mít Pirelli takový velký grip, je to prostě v superbicích ohraničeno pravidly. Je to hodně těžké, srovnávat WSBK a MotoGP, neboť je vše úplně jiné. Je to jako srovnávat jablka s pomeranči. M1 800 ccm není silnější než R1 1000 ccm. Velký rozdl je pouze ve váze, v motorech už zas takový rozdíl rozhodně není.", porovnává Texasan WSBK a MotoGP. 


Důležitá je fyzická příprava
"Velmi důležité bylo zvýšit počet tréninkových kilometrů na kole a změnit i celou fyzickou přípravu. Musel jsem také při přechodu ze superbiků do MotoGP shodit ca 5 kilogramů, to je s tímto motocyklem hodně důležité. Nyní se mně to podařilo a jsem váhově pod mým limitem. V superbicích jsem měl velmi dobrou fyzickou kondici, ale na váhu jsem nemusel brát vůbec zřetel", říká na úplný závěr superbikový mistr světa Ben Spies.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):



TOPlist