Spies a Sofuoglu

První sezóna Bena Spiese v MotoGP byla stejně senzační jako první závod Kenana Sofuogla v Moto2.

Předem dané předpisy kubatury Moto2 - jednotné motory s omezeným výkonem, jednotné pneumatiky, to vše samozřejmě neumožnilo z technického pohledu žádné převratné novinky a zvýšení levelu proti předchozí kubatuře dvěstěpadesátek. 

Ovšem nikdo zase nemůže popřít, že hned v prvním roce nezanechala tato třída jak u jezdců, tak i u fanoušků hodně silné emoce. Tvrdé a těsné souboje mezi jezdci, stejně jako horrorový crash Shoye Tomizawy, který všechny velmi šokoval, zůstanou navždy ve vzpomínkách na premiérový rok kubatury Moto2 v seriálu Grand Prix. 


A do toho vstoupil v Estorilu - poprvé na motocyklu premiérového vítěze Moto2 v Kataru nešťastného Tomizawy - supersportový mistr světa Kenan Sufuoglu. Přitom pro Turka bylo vše nové: motocykl, pneumatiky, okruh. A k tomu všechny tréninky na mokru a závod na skoro suchém povrchu.

A co stalo? Sofuoglu jel prostě pryč od zbytku startovního pole, jako kdyby měl k dispozici motocykl s větším objemem. Jeho náskok byl brzy přes 7 sekund. 
 

A to vše po jednom, jediném  testu na okruhu v Albacete. Navíc se ukázalo, že po pádu ve warm upu se uvolnilo něco v řidítkách a mechanici na to bohužel nepřišli. "Musím se naučit využit slickových pneumatik na celou závodní vzdálenost", řekl po závodě Sofuoglu, jehož zadní pneumatika prostě Turkův jezdecký styl nevydržela.

Jedno je ale jisté: Sofuoglu bude v roce 2011 velkým zpestřením startovního pole Moto2, které bude i v příštím roce obsahovat 40 pilotů. 


Sofuoglovo skvělé představení zapadá přesně do výkonů dalšího jezdce, tedy MotoGP-Rookies Bena Spiese. Ex-mistr světa superbiků se letos zaskvěl v královské kubatuře ve své první sezóně dvěma podiovými umístěními v Silverstone a Indianapolis, Pole Position v Indy, a třikrát stál na roštu v první řadě.

Jen jedno Spiesovi chybí, tedy vítězství hned v první sezóně královské kubatury - pokud tedy nevyhraje ve Valencii.

To se v historii doposud podařilo pouze těmto pilotům: Geoff Duke (3 vítězné závody GP), John Surtees (3), Giacomo Agostini (1), Jarno Saarinen (2), Kenny Roberts (4, a k tomu ještě mistr světa), Freddie Spencer (2), Wayne Rainey (1), Kevin Schwantz (2), Max Biaggi (2), Valentino Rossi (2), Dani Pedrosa (2) a Jorge Lorenzo (1).

Jedno ale musíme říci na obranu Spiese. Na rozdíl od výše uvedených pánů byl totiž absolutním nováčkem na většině závodních tratí. 

A také musíme napsat, že někteří piloti hodně zvučných jmen také ve svém prvním roce hned nevyhráli: Mike Hailwood (4 tituly mistra světa), Eddie Lawson (4x mistr světa) a Michael Doohan (5x).

A Sofuoglu? Vyčkejme času, nějaké hodnocení by bylo ještě hodně předčasné!


Ovšem Sofuoglu nebude jediným Rookies v kubatuře Moto2, na kterého se můžeme v roce 2011 těšit. Do Moto2 přestoupí i zázračné dítě Marc Marquez, který pojede jako jediný jezdec v týmu ex-mistra světa Emilia Alzamory "Monlau Competicion".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist