Sledovanost MotoGP opět vzrostla

I v roce 2005 se zvýšila sledovanost MotoGP, a to jak u televizorů, tak i na samotných okruzích.

Promotér závodů mistrovství světa silničních motocyklů dnes zveřejnil několik statistických údajů týkajících se seriálu Grand Prix v roce 2005. Z tiskové zprávy společnosti Dorna Sports lze vyčíst, že padesát televizních společností představilo svým divákům živě, či alespoň záznam v den závodu, nejsledovanější šampionát MotoGP. Takto se na 17. závodů v nichž velmi často dominoval především Ital Valentino Rossi, podívalo 5 290 milionů diváků, což představovalo oproti sezóně 2004 navýšení o více jak 60 milionů diváků. Průměrně sledovalo každý závod 311 milionů diváků ve 207 zemích světa. Více než polovina (142 mil.) pak sledovala ve 184 zemích závod MotoGP v živém televizním přenosu. V rámci vysílacích hodin byl také zaznamenaný nárůst oproti roku 2004, když letos bylo vysíláno o 2 procenta více hodin.
Nárůst sledovanosti zaznamenalo MotoGP také na samotných okruzích. Poprvé v historii bylo zaznamenáno na závodních okruzích více jak dva miliony diváků. Celkově to oproti roku 2004 znamená nárůst o více jak deset procent. Pokud nepočítáme skutečnost, že bylo letos o jeden závod více jak v předchozím roku, stejně bylo spočítáno, že nárůst činí čtyři procenta oproti roku 2004.
Nejvíce lidí bylo víkendu Grand Prix přítomno při úvodním kole v Jerezu, kde turnikety prošlo od pátku do neděle 237 232 diváků, což oproti roku 2004 činí nárůst o 15%. Populární byl návrat do USA, kde turnikety prošlo 153 653 lidí. Velké divácké zlepšení se dočkal okruh v Brně a Sepangu, kde oproti roku 2004 přišlo na tribuny o dvacet procent více lidí. Výrazné zlepšení, s nárůstem o více jak deset procent, zaznamenal také okruh v Catalunyi, Sachsenringu a v Mugellu. Celkové divácké číslo pak činí 2 033 545 platících diváků na okruzích Grand Prix 2005.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist