Silvestrovské PeleMele (1.)

Co všechno také přinesl rok 2009? Věřte, nevěřte - i toto byly motocyklové silniční závody letošní sezóny a to včetně autentických citátů! A tak si přečtěte ještě jednou, co už sice na našich webových stránkách zaznělo, ale také se už možná zapomnělo.

Top události, které také "otřásly" světem Grand Prix 2009


Daniel Amatrian zatčen



Ex-manažér Jorge Lorenza, Daniel Amatrian (48 let) - byl zatčen v Barceloně před domem nového Lorenzova manažera, Marcose Hirsche. Bývalý průměrný jezdec závodů Grand Prix ve dvěstěpadesátkách a půllitrech byl hlavně znám jako úspěšný manažer. V letech 2006 a 2007 šéfoval oficiálnímu týmu Aprilie a mladému Lorenzovi (tehdy 18-ti letému) - na snímku vpravo, vyplatil tehdy v této třídě pohádkovou gáži ve výši 1,3 milionů Euro. Ještě vloni byl Amatrian šéfem týmu Lotus Aprilia v kubatuře do 250 ccm s jezdci Debonem a Aleixem Espargarem a také vlastnil tým Belson Campetella ve třídě do 125 ccm (jezdci Pol Espargaro a Joan Olivé). Kvůli konzumaci drog (kokainu) měl Amatrian na posledních závodech sezóny 2008 zákaz vstupu do depa a čelil také soudnímu obvinění ze strany bratrů Pola a Aleixe Espargarových, neboť jim dlužil 450 000 Euro. Nyní ale jde o vážnější situaci. Kromě obvinění z dealerství drog, jde totiž o podezření z plánování vraždy.

Comeback ve 43-letech



43-letý německý jezdec Ralf Waldmann jel letos Grand Prix Velké Británie na okruhu v Doningtonu. "Do závodu jsem nenastoupil se žádnými velkými cíli, chtěl jsem jen jet závod a v žádném případě neudělat žádnou akci typu "Harakiri", řekl účastník 168 závodů Grand Prixi, z kterých celkem 20x vyhrál a 50x stál na podiu. "Waldi" vyhrál ve své kariéře 6 závodů ve třídě do 125 ccm, 14x pak o třídu výše. Stal se také vícemistrem světa v letech 1996 a 1997.

Zorro mstitel do Grand Prix


Mezi vybranými týmy Moto2 na rok 2010 je i tým pod zajímavým názvem "PromoRacing". Pokud se však podíváme, kdo je jeho majitelem, tak zjistíme že se příští rok na okruzích bude prohánět jezdec s velkým "Z" na kombinéze. Proč? Jedná se totiž o tým herce Antonia Banderase, neboli představitele Zorra mstitele.

Desafío Extremo



Španělští jezdci MotoGP, Dani Pedrosa a Hector Barbera, společně s vítězem Dakaru Marcem Comou zdolali po 4 hodinách výstupu 4810 m vysokou horu Mount Blanc. Provázel je přitom vítr o rychlosti 70 km/h a teplota -35 º. Po hodně komplikovaném, ale úspěšném sestupu (experti jsou si zajedno, že nejtěžší na výstupu je totiž sestup) dorazila celá výprava do základního tábora v Chamonix a dále se vydali všichni úspěšní "horolezci" domů do Španělska.

Lorenzo si splnil dětský sen



"Být hercem je ovšem hodně těžké, a to i přesto, že jsem v posledních čtyřech měsících absolvoval speciální herecký kurs. Jelikož se ale vše snažím dělat na 100%, tak musím říci, že se jako herec necítím tak jistě, jako na motocyklu MotoGP", řekl Jorge Lorenzo, když si zahrál roli roli Francisco Levigata, legendárního španělského hrdiny ze 17. století, v jednom španělském televizním seriálu.

Mattia Pasini bez motorky


Pátý muž 250-tek, Mattia Pasini, nedostal motorku na Velkou cenu Portugalska, neboť jeho týmový šéf prostě neplatí. Pasini trpí už skoro celou sezónu tím, že jeho týmový šéf Imre Toth neustále dluží peníze Aprilii a nestačí splácet leasingové pohledávky. Poprvé se tento problém ukázal v polovině června v Barceloně, kdy technici od Aprilie si prostě vzali tovární motorku a naložili ji do továrního transportéru a odjeli. Koncem června v Assenu ji pak Pasini dostal se zpožděním, a Mattia tak nestihl prvních 20 minut volného čtvrtečního tréninku. Teprve když se částka za leasing doslova v posledních minutách přece jen dostala na bankovní konto (mluvilo se o částce 50 000 Euro), tak manažéři Aprilie "dali zelenou. Také před naší Grand Prix se ještě v úterý nevědělo, zda požadovaná částka bude převedena na konto Aprilia Reparte Corse. Nakonec jel Pasini v Estorilu za stáj Daniela Eppa a jeho týmový kolega a syn majitele stejnojmenného týmu, Toth jr., jezdil na motocyklu Aprilia roku výroby z 2001.

Stávka Hectora Barbery

Ze začátku volného tréninku v Sepangu chyběl na trati stávkující Hector Barbera, sedící v civilu ve svém boxu, neboť nedostal od svého šéfa Sita Ponse už dlouho výplatu! Teprve po podepsání šeku se Barbera se zpožděním asi 20 minut vydal na trať a stačil ještě v tomto tréninku obsadit 6. místo.

A na závěr jedna hodně smutná, která bohužel také patří do letošního roku:

Těžké zranění Lukáše Šembery


Při motocyklové show na parkovišti brněnské Olympie se těžce zranil český motocyklový jezdec Lukáš Šembera v rámci "Olympia Night Show". 

A právě Lukášovi přejeme za náš motocyklový server do nového roku hlavně hodně zdraví!!! a silné vůle.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist