Šestá GP sezony – Velká cena Itálie

Kapitoly článku

Moto3 – Preview

Rekordy a informace Moto3 – Autodromo del Mugello (ITA)

Nejrychlejší kolo – Danny Kent (2015) – 1'56,615
Rekord okruhu – Brad Binder (2015) – 1'57,318
Kvalifikační rekord – Danny Kent (2015) – 1'56,615
Maximální rychlost – Fabio Quartararo (2015) – 243,4 Km/h

Délka závodu Moto3 - 20 kol (104,9 km)
Velká cena Itálie – Moto3 2015:
Stupně vítězů – 1.Oliveira, 2.Kent, 3.Fenati … 16.Kornfeil .. 28.Hanika
Pole position – Danny Kent – 1'56,615 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Brad Binder – 1'57,318 sekundy

S dvaceti čtyřmi body náskoku je vedoucím jezdcem třídy Moto3 Jihoafričan Brad Binder (Red Bull KTM Ajo). Ten loni v týmu Aki Aja jako jediný z trojice závodníků (Miguel Oliveira, Karel Hanika) zůstal a tato volba se nyní ukazuje jako správná. K Binderovi přišel nováček z Red Bull Rookies Cupu Bo Bendsneyder (Red Bull KTM Ajo), jemuž se ale příliš nedaří, protože je s dvěma body pětadvacátý. Naopak Brad Binder má výbornou formu a jeho výsledky s dvěma vítězstvími a stabilní bilancí umístění na stupních vítězů dávají na srozuměnou, že má na to, aby vyhrál celý šampionát. Jezdec KTM je také jediný, kdo z jezdců nejen Moto3, ale všech tříd šampionátu překročil jako první hranici sta bodů.

O vítězství v závodě bude o víkendu bojovat Jorge Navarro (Estrella Galicia 0,0), který ještě může zamíchat kartami. Do konce sezony zbývá stále ještě dlouhá doba a Španěl umí zajet a má rovněž jako Binder všechny předpoklady proto, aby dokázal šampionát vyhrát. Jezdec Hondy bodoval ve všech dosud odjetých závodech, jen ne jako Binder pokaždé na stupních vítězů, což je přesně ten rozdíl, který oba jezdce po pěti kolech sezony dělí.

Velká cena Itálie je domácím podnikem pro italské závodníky, kterých je jen v první desítce průběžného hodnocení šest. Každý z nich může usilovat o pozice na stupních vítězů a teoreticky bojovat o titul mistra světa k němuž má ale nyní nejblíž průběžně třetí Romano Fenati (SKY Racing Team VR46). Ital ztrácí na vedení pětatřicet bodů, na druhé místo bodů jedenáct. Třetí je Nicolo Bulega (SKY Racing Team VR46), nováček v soutěži, ale velký talent.

Pátý v pořadí je Niccoló Antonelli (Ongetta-Rivacold), jemuž tato pozice vzhledem k jeho výkonům vůbec nepřísluší, protože má rozhodně navíc, ale body se dávají v závodech a tam to prostě není schopen prodat. Šestý v pořadí je další Ital Francesco Bagnaia (ASPAR Mahindra Team Moto3), třetí v Kataru a Jerezu, jinak z tří dalších klání jen šest bodů. Osmý je Andrea Locatelli (Leopard Racing) a desátý Enea Bastianini (Gresini Racing Team Moto3). Bastianini začátkem týdne testoval s Gresiniho týmem v Misanu a po problémech se zlomeným zápěstím (během tréninku před GP FRA) by měl v Mugellu už závodit.

Součástí první desítky průběžného hodnocení je sedmý Jakub Kornfeil (Drive M7 SIC Racing). Ten zatím zajel nejlépe ve Francii, kde byl devátý, ale určitě má na to, aby bojoval o stupně vítězů. Loni jel v Itálii parádní závod, ale doplatil na jednoho z jezdců, který v posledním kole před ním sundal Karla Haniku. Kornfeil tehdy musel mimo trať a cílem nakonec projel šestnáctý. Oba Češi jeli loni nějakou dobu v čele závodního pole, takže uvidíme. Každopádně Kornfeil už letos jedny stupně vítězů má, protože o víkendu vyhrál v Mexiku první podnik mistrovství světa Moto Surf World Cup Mexico 2016. Do Itálie tak přijíždí na vítězné vlně a rozhodně se máme na co těšit.

Druhý jezdec z České republiky je Karel Hanika (Platinum Bay Real Estate). Ten to letos nemá snadné, ale taková už je situace a je třeba bojovat a jet s tím co je. Snad mu bude v Itálii přát víc štěstí, nedostane se do přemotivované skupiny jezdců, která ho znovu pošle k zemi a on tak už konečně zajede závod, který potřebuje. Stupně vítězů tu už tak velkou roli nehrají, ale cílem jsou rozhodně mistrovské body.

Moto3 – Stav po GP Francie:

1 - Brad BINDER - RSA - KTM - 102 bodů
2 - Jorge NAVARRO - SPA - Honda - 78
3 - Romano FENATI - ITA - KTM - 67
4 - Nicolo BULEGA - ITA - KTM - 47
5 - Niccolò ANTONELLI - ITA - Honda - 39
6 - Francesco BAGNAIA - ITA - Mahindra - 38
7 - Jakub KORNFEIL - CZE - Honda - 36
8 - Andrea LOCATELLI - ITA - KTM - 30
9 - Khairul Idham PAWI - MAL - Honda - 29
10 - Enea BASTIANINI - ITA - Honda - 29
11 - Philipp OETTL - GER - KTM - 27
12 - Joan MIR - SPA - KTM - 25
13 - Aron CANET - SPA - Honda - 23
14 - Livio LOI - BEL - Honda - 21
15 - Fabio QUARTARARO - FRA - KTM - 19
16 - Jules DANILO - FRA - Honda - 19
17 - Andrea MIGNO - ITA - KTM - 15
18 - Juanfran GUEVARA - SPA - KTM - 15
19 - Hiroki ONO - JPN - Honda - 10
20 - John MCPHEE - GBR - Peugeot - 9
21 - Jorge MARTIN - SPA - Mahindra - 8
22 - Adam NORRODIN - MAL - Honda - 5
23 - Gabriel RODRIGO - ARG - KTM - 3
24 - Maria HERRERA - SPA - KTM - 2
25 - Bo BENDSNEYDER - NED - KTM - 2
26 - Tatsuki SUZUKI - JPN - Mahindra - 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist