Sedmá GP sezony – Velká cena Katalánska

Šňůra evropských podniků pokračuje ve Španělsku, konkrétně na okruhu v Montmeló u Barcelony. Letošní sezona pomalu míří k závěru první poloviny a to je kromě hodnocení bodového stavu jednotlivých jezdců také prostor pro jejich vyjednávání ohledně smluv pro rok 2015 - Gran Premi Monster Energy de Catalunya.

Kapitoly článku

Podobná jednání v Barceloně zcela určitě probíhat budou a to na všech úrovních světového šampionátu. Pro samotné jezdce je nyní důležité udržet potřebnou koncentraci a představit se manažerům jednotlivých stájí v tom nejlepším světle. Závodní okruh Catalunya většina z jezdců dobře zná, protože mistrovství světa jezdí do Montmeló od roku 1992 a Velká cena Katalánska se tam jede od roku 1995. V roce 2001 získali pořadatelé cenu IRTA za Nejlepší Grand Prix roku.

Katalánský okruh postavili v Montmeló v roce 1991, poslední výrazná rekonstrukce areálu tam proběhla v roce 1995. Současná dráha okruhu měří celkem 4727 metrů, její šířka je 12 metrů a nejdelší rovinka má 1047 metrů. V jednom kole jezdci projedou celkem třinácti zatáčkamipěti levými a osmi pravými. Dodavatel pneumatik Bridgestone přiveze do Katalánska tyto směsi: Přední – měkká, střední a tvrdá … Zadní – měkká, střední a tvrdá (Asymetrická). V případě továrních specifikací motocyklů (Yamaha a Honda) je k dispozici střední a tvrdá směs, motocykly Open mají měkkou a střední směs.

Co se týče rekordů katalánského okruhu, tak tam dominují jezdci Repsol Hondy a především Dani Pedrosa, jemuž tam patří jak rekord okruhu (1'42,358/ 2008), tak kvalifikační rekord (1'40,893/ 2013). Marc Márquez je jezdcem s nejvyšší maximální rychlostí 342,4 kilometrů za hodinu z roku 2013. Rekord okruhu v třídě Moto2 patří od roku 2012 Thomasi Lüthimu (1'46,631) a v třídě Moto3 je to od roku 2013 Maverick Viňales (1'51,475).

!!! Nezapomeňte, je tu tipovací soutěž o pohár pro nejlepšího Tipaře roku 2014 !!! - ZDE


MotoGP – preview

V pozici vedoucího muže průběžného hodnocení přijíždí na okruh v Montmeló Marc Márquez (Repsol Honda Team), který do této chvíle vyhrál všech šest kvalifikací sezony a následně všech šest úvodních Grand Prix sezony 2014. Jeho skóre je rovných 150 bodů a zároveň mu patří první pozice v soutěži o vozidlo BMW pro nejlepšího jezdce kvalifikací. Závod v Barceloně naposledy vyhrál v roce 2010, když ještě závodil v nejslabší kubatuře do 125ccm. V dvouleté éře jezdce Moto2, tam slavil jedno třetí a jedno druhé místo. Po přestupu do MotoGP byl loni v závodu Velké ceny Katalánska třetí. Loni byl před cestou do Barcelony průběžně třetí a na týmového kolegu Daniho Pedrosu ztrácel šestadvacet bodů. Dnes má před víkendovým podnikem v Barceloně náskok na druhého Valentina Rossiho třiapadesát bodů, což je celkem dost.
Na průběžné druhé místo se posunul Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), který letos působí velmi spokojeným dojmem a to jak se svými výsledky, tak s výkonem motocyklu. Samozřejmě by rád, aby jeho M1 dokázala čelit továrním RC213V, ale je rozhodně v sezoně, která pro něho může znamenat jednak nejlepší výsledek od jeho přestupu k Ducati a také prodloužení smlouvy na další dva roky s Yamahou. Rossi už několikrát uvedl, že chce v závodění pokračovat a pokud loni uvedl, že bude záležet na jeho výkonnostní úrovní z první poloviny sezony, tak průběžné druhé místo je asi současné maximum, kterého lze dosáhnout.
Jen jeden jediný bod ztrácí na druhé místo Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), který od operace předloktí nebyl zcela stoprocentně v pořádku. Na operaci šel po závodním víkendu v Jerezu a v závodech, které následovaly letos poprvé chyběl na stupních vítězů, což Španěla stálo cenné body a ve finále také druhou pozici v šampionátu. O tu by se rád popral v Barceloně, na své domácí dráze a před domácím publikem by chtěl vyhrát. To se mu letos zatím ani jednou nepodařilo, ale pokud to zvládne tuto neděli v Montmeló, získá tím pro Hondu jejich jubilejní 100.vítězství v éře čtyřdobé královské kubatury MotoGP, kde je právě Pedrosa s pětadvaceti triumfy jejich nejproduktivnějším hráčem.
V Mugellu zajel Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) skvělý závod, předvedl parádní bitvu s Marcem Márquezem a třebaže nevyhrál ukázal, že možná přišel jeho čas, o němž letos tolik vyprávěl, když se mu zrovna nedařilo. Také pro rodáka z Mallorky je Barcelona závodem, který může považovat za svůj domácí s velkým D, protože je nejblíže jeho rodnému ostrovu. Na okruhu v Montmeló svedl Lorenzo památnou bitvu s Valentinem Rossim a o nadcházejícím víkendu bude jeho cílem vyhrát, letos poprvé a navíc před domácím publikem. Vzhledem k počtu Španělů na startu bude závod v Barceloně mimořádně napínavý. V průběžném hodnocení má Lorenzo pětašedesát bodů a na třetího Pedrosu jich ztrácí jednatřicet.
Pátá příčka patří po šesti úvodních kolech Italu Andrea Doviziosovi (Ducati Team), který bodoval v každé z Grand Prix a jednou byl na stupních vítězů, když v Texasu dojel třetí. Na rozdíl od týmového kolegy Cala Crutchlowa (Ducati Team), kterému se po přechodu k Ducati vůbec nedaří, má status nejlepšího jezdce Ducati a možnost s italskou továrnou prodloužit smlouvu. Zda to Dovizioso udělá je otázkou, ale je jasné, že si plně uvědomuje jak náročné je dostat Desmosedici na přední příčky.

V kategorii Open je nejlépe postaveným jezdcem sedmý Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing Team). Čtvrté místo z Kataru zatím nezopakoval a většinou v závodech boduje devátým místem. V kvalifikacích a závodech vyhrává status nejlepšího jezdce kategorie Open a na rozdíl od svého týmového kolegy Colina Edwardse, si motorku chválí. Barcelona je jeho domácím závodem, protože bydlí jen pár kilometrů od okruhu.
Český motocyklový závodník Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) má v celkovém hodnocení třináct bodů, což mu v této chvíli stačí na průběžnou sedmnáctou příčku. Dva body mu schází na šestnáctého Cal Crutchlowa a osm na patnáctého Scotta Reddinga (GO&FUN Honda Gresini), který jezdí na stejné motorce jako Karel Abraham.

Nejlepším jezdcem Hondy RCV1000R je Američan Nicky Hayden (Drive M7 Aspar), který kvůli bolestem v ruce odstoupil z italského víkendu Grand Prix a postoupil operaci. Do závodu v Barceloně chce nastoupit, ale víc naznačí až páteční tréninky.

Průběžné hodnocení MS – MotoGP:

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Honda - 150 bodů
2 - Valentino ROSSI - ITA - Yamaha - 97
3 - Dani PEDROSA - SPA - Honda - 96
4 - Jorge LORENZO - SPA - Yamaha - 65
5 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati - 63
6 - Pol ESPARGARO - SPA - Yamaha - 49
7 - Aleix ESPARGARO - SPA - Forward Yamaha - 44 (Open)
8 - Stefan BRADL - GER - Honda - 39
9 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Honda - 34
10 - Bradley SMITH - GBR - Yamaha - 34
11 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati - 34
12 - Nicky HAYDEN - USA - Honda - 23 (Open)
13 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Honda - 23 (Open)
14 - Yonny HERNANDEZ - COL - Ducati - 22
15 - Scott REDDING - GBR - Honda - 21 (Open)
16 - Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati - 15
17 - Karel ABRAHAM - CZE - Honda - 13 (Open)
18 - Colin EDWARDS - USA - Forward Yamaha - 8 (Open)
19 - Michele PIRRO - ITA - Ducati - 5
20 - Danilo PETRUCCI - ITA - ART - 2 (Open)
21 - Hector BARBERA - SPA - Avintia - 2 (Open)
22 - Broc PARKES - AUS - PBM - 1 (Open)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist