Rossiho velká úleva

Během hodně krátkého času postavená Ducati GP12 vypadá, že se zbavila všech chyb a těžkostí své loňské předchůdkyně. Valentino Rossi si myslí, že v roce 2012 je potřeba s Ducati počítat.

Dnešní den byl u Ducati a příznivců bývalého motocyklového šampiona Valentina Rossiho očekáván s obrovským zájmem. A výsledek - pouhých 0,7 sekundy za Polemanem Lorenzem - je hodně uspokojivý. Tak malou časovou ztrátu ještě Rossi s motocyklem Ducati na nejlepšího jezdce během své kariéry u Italů nikdy neměl!
Nastala tedy ta toužebně očekávaná obrátka v továrně, který se nazývá Ducati? První testovací den MotoGP v Sepang zažil Valentino Rossi konečně skvělý pocit, když z nouze během tří měsíců postavený motocykl GP12 s hliníkovým šasím, se ukázal jako nejlepší doposavadní řešení a ztráta pouhých 0,735 sekundy na dnes nejrychlejšího Jorge Lorenza (Yamaha) udělala z Rossiho hodně spokojeného jezdce: "Lorenzo zajel opravdu jedno velmi dobré kolo. Já jsem velmi šťastný, že se u nás vytratily některé předešlé problémy, které nás minulý rok dlouhodobě pronásledovaly a které jsme nebyli schopni vyřešit".
"Motocykl je při brždění a ve vjezdech do zatáčky o mnoho lepší. Ducati odvedla během krátké doby skvělou práci. Pochopitelně, je to teprve první den a my máme před sebou ještě hodně práce. Ale myslím si, že budeme letos konkurence schopní", řekl po dnešním testu Rossi.
Devítinásobný mistr světa si mohl konečně oddechnout, že je snad definitivně vyřešen problém přilnavosti předního kola a špatného pocitu z jeho tkzv. "zaklapování": "Nyní mohu přední kolo konečně zatížit. Pneumatika má tu správnou teplotu a funguje, což je proti dřívějšku obrovský krok dopředu".
Jasnou známkou, že nová GP12 je doslova skokem směrem dopředu oproti GP11 s karbonovým šasím, dokazuje dnešní testovací práce: "Vždy, když něco na nastavení změníme, tak jsem rázem o 0,1 nebo 0,2 sekundy rychlejší. V loňském roce jsme častokrát šli špatným a tedy opačným směrem. Vypadá to skoro jako zázrak, že každá změna je zároveň zlepšení".
Kromě toho se Ital cítí na motocyklu daleko pohodlněji: "Vloni jsem se na motocyklu vůbec necítil dobře. Nyní je vše opravdu v pořádku, mám hodně místa na rovinkách a v zatáčkách mohu zaujmout správnou pozici".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (17x):



TOPlist