Rossi startuje zítra z boxů

Prvním jezdcem, který "využije" pravidlo o startu z boxové uličky kvůli použití sedmého motoru bude italský jezdec Valentino Rossi.

Kvalifikace v Aragónu rozhodně neprobíhala dle přání Valentina Rossiho. Poprvé vyrazila italská Superstar o kvalifikační sekundy s novým hliníkovým rámem a brzy ho také pokřtila, když lehce havarovala. Motocykl byl dopraven do boxů a po opravě vyrazil multišampion znovu na trať. Moc se mu ale nedařilo, bylo z toho až 13.  místo na startovním roštu se ztrátou 1,5 sekundy na Polemana Stonera, který zde vloni s motocyklem Ducati závod vyhrál. Ovšem daleko horší je skutečnost, že vyplnit Rossiho přání jet s novým hliníkovým podvozkem znamenalo nasazení už sedmého motoru.

Každý jezdec má k dispozici na sezónu pouze šest motorů, v případě použití dalšího pak následuje trest. Rossi už předtím použil motorů pět, ten šestý mu byl zabudován do nové Desmosedici. A do náhradního motocyklu byl zabudován motor číslo sedm. Proto bylo jen otázkou času, kdy si Rossi bude muset tento trest "odsedět".

Vzhledem k velmi špatné kvalifikaci si Rossi zvolil k trestu zítřejší závod v Aragónu: "Pro náhradní motocykl s hliníkovým rámem potřebujeme další motor", vysvětluje Rossi důvod svého trestu.
"Byl to pro nás hodně nešťastný začátek tohoto závodního víkendu, neboť jsem si myslel, že máme velmi dobrý potenciál. Zabrzdilo nás ale včerejší odřeknutí volného tréninku a ztratili jsme tak důležitý čas potřebný ke správnému nastavení nového podvozku. Prostě nám dnes chybělo potřebné štěstí. Ačkoliv se pád obešel bez následků , tak nás to potrefilo. Myslím si,  že jsem byl asi metr uvnitř trati a jakmile jsem přidal plyn, tak mně ustřelilo přední kolo. Pak jsem ještě s druhou garniturou měkkých pneumatik udělal chybu a musel jsem opustit ideální stopu", říkal o nepodařené dnešní kvalifikaci "The Doctor".

"Jinak jsem mohl jistě trochu ten časový rozdíl zmenšit. Skončili jsme na místě 13., ale nebylo potřeba moc, a byli bychom o něco vpředu. A jestli nyní startujeme ze 13. místa na roštu, nebo z boxu, není žádný velký rozdíl", říká dále italská Superstar.
"Na tomto okruhu navíc není tak těžké startovat z boxu, dokonce může být ztráta menší než 10 sekund. V Motegi by to bylo horší. My ale chceme našemu potenciálu s novým šasím lépe porozumět. Když se podívám na svou situaci, tak je velmi dobré, že mohu ten trest odsedět už zítra a v posledních čtyřech závodech máme k dispozici dva motocykly a normální situaci", je plný nadějí italský multišampion.

"Jistě jsme očekávali více, ale dopoledne to nebylo vůbec špatné a se závodními pneumatikami jsme nebyli moc vzdáleni od jiných chlapců. Myslím si, že se nacházíme na dobré cestě. Já sám se cítím na motocyklu rozhodně lépe. Jinak tento okruh je jiný než ty ostatní, takže zde rozhoduje více zadní část motocyklu a předek zde nehraje tak důležitou roli jako na jiných okruzích (Rossi používá nový rám, kde je jeho přední část z hliníku - pozn. Bosso). Takže na tomto okruhu se toho nemůžeme moc naučit. Jistě není to nic fantastického, ale je to malé zlepšení a my v tom musíme pokračovat, neboť je to náš první krok do budoucnosti", uzavřel dnešní nepodařený den Valentino Rossi.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist