Rossi připraven na finální bitvu

Italský jezdec Valentino Rossi je připravený k poslednímu závodu litrové éry třídy MotoGP, který od pátku proběhne na španělském okruhu Ricardo Torma ve Valencii.

Patrně nejzáživnější sezóna novodobé, čtyřtaktní historie MotoGP se chýlí ke svému konci. Již tento víkend bude znám mistr světa pro rok 2006. O titulu se po několika letech rozhodne v posledním závodě (naposledy před 14 lety), ke kterému přijíždí v nejvýhodnější pozici jeho obhájce Valentino Rossi.
V amfiteátru okruhu Ricarda Torma ve Valencii bude Rossi bojovat s Nicky Haydenem (Honda) o korunu nejlepšího pilota MotoGP roku 2006. V letošním roce dokázal Valentino Rossi nejen vyhrávat závody, ale ve stejné míře čerpat i z odvrácené strany motocyklového povolání. Pády a poruchy, tedy věci, které italský jezdec až do letošní sezóny znal v závodech ojediněle, byly tentokrát v jeho podání nezřídka k vidění. Po závodě v Laguna Sece, kdy Rossi kvůli poruše stroje Yamaha YZR M1 nabral na vedoucího jezdce šampionátu ztrátu 51 bodů, pouze několik otrlých jedinců věřilo v jeho zisk další světové koruny. Historie sice zná velké obraty, nicméně jen někdo z nás tentokrát v obrat skutečně věřil. Uběhlo pět závodů, a protože Valentino Rossi dokázal během nich získat o 59 bodů více jak Američan Nicky Hayden, nastoupí v neděli k závodu MotoGP v opačné pozici, kdy naopak jen málo jedinců věří, že dokáže nabídnutou šanci pustit.
Valentino Rossi
V Estorilu to dopadlo dobře. Dosáhl jsem svého cíle, tedy přijet do Valencie s nadějí bojovat o titul. Musím proto poděkovat všem lidem v týmu. Všichni pracovali na sto procent, aby mě dostali do této pozice. Všichni se proto těšíme na poslední závod roku. Samozřejmě to zde nebude jako v předchozích letech, kdy jsem sem přijel již s titulem a byl jsem proto v menším tlaku. Letos mám pouze jednu šanci. Je to pro každého velký tlak, ale bude to nádherné. Valencie není jedním z mých nejoblíbenějších okruhů a také vím, že Hayden je tam opravdu silný. Rozhodně to nebude snadné. Na druhou stranu vím, že ve Valencii můj motocykl M1 docela dobře pracuje. V loňském roce motorka zvláště fungovala ve druhé polovině závodu. Pokud budu moci startovat zepředu, pak jistě budu schopen bojovat o vítězství. Cokoliv se však stane, bude jistě vzrušující pro závod. Doufám, že stejně jako v Estorilu, budu vpředu společně s Colinem a pak pouze uvidíme, co se může stát.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist