Rossi: Neočekávám žádné zázraky

Devítinásobný mistr světa Valentino Rossi dokázal přes všechny problémy zajet v kubatuře MotoGP 10. místo na legendární trati Indianapolis Motor Speedway. Nyní ho čeká po Mugellu už druhá domácí Grand Prix, tentokrát v Misanu, a jak jistě všichni fanoušci závodů Grand Prix vědí, tovární jezdec Ducati bydlí v nedaleké Tavullii.

Rovněž závodní víkend v Indianapolis byl spojen pro tovární tým Ducati s řadou problémů.  Valentino Rossi dokončil závod po pádu v kvalifikaci a po problémech s převodovkou až na 10. místě. Týmový kolega a Lokalmatador Nicky Hayden jezdil po fantastickém startu mezi Top-4, pak však u něho nastaly masivní problémy s jeho měkkou přední pneumatikou a nakonec dojel jako poslední, když si byl v boxu vyměnit přední kolo.
"O minulém víkendu se vyskytlo tolik problémů naráz, že se závod stal opravdu hodně obtížným. Můj pád v kvalifikaci mě doslova zbavil sebedůvěry a to byl důvod, proč jsem startoval až úplně zezadu. V závodě samotném jsem měl problémy s převodovkou a bike zůstal šestkrát nebo sedmkrát "viset" v neutrálu. To byl také důvod, proč jsem musel jet dvakrát úplně rovně, což mě samozřejmě stálo hodně času. Potom jsem byl poslední a rozhodl jsem se jet opravdu naplno, abych zachránil aspoň nějaké body.", říkal po závodě GP Indy hodně zklamaný devítnásobný mistr světa  Valentino Rossi.
Ducati se tak zlepšuje opravdu jen po malých krůčcích, ovšem Rossi ví velmi dobře, že všichni v týmu tvrdě pracují pro konečný úspěch: "Ve warm-upu jsme udělali ještě několik menších změn, což zlepšilo trochu naši rychlost, ovšem závod samotný byl velmi těžký. My všichni víme, že musíme i nadále hodně tvrdě pracovat. Dělá to Ducati, stejně jako my a já sám, nesmíme prostě polevit. Musíme zlepšit jízdní vlastnosti motocyklu ještě předtím, než dostaneme nové technické updaty".
"Nyní nás čeká závod před domácím publikem v Misanu, kde chceme pochopitelně lépe dopadnout než v posledních závodech. Do Misana jsme přijeli v lepším stavu, než jsme byli v Indianapolis, ale je nám všem jasné, že největší část naši práce je zaměřena na budoucnost. Momentálně prostě musíme vycházet z toho, že naše výsledky rozhodně nemohou uspokojit nás a ani naše fanoušky. Děláme ale maximum jak na dráze, tak v boxu a v mezičase se pokoušíme zlepšovat, jak jen nám to aktuální situace dovolí. Neočekáváme ale žádné zázraky.", říká Rossi před Misanem.

V prvním letošním domácím závodě v Mugellu byl Rossi v kvalifikaci jako 12. se ztrátou 1'49.902 na Polemana Stonera (a za naším Abrahamem), v závodě samotném mu v cíli patřila 6. pozice, ovšem s propastnou ztrátou na Lorenza 26.450 sekundy a na 5. v cíli Simoncelliho ztratil 17.374 sekundy.

Jinak bilance Ducati v Misanu není nijak oslnivá, posuďte ostatně sami: 2010: 5. Stoner, 2009: -, 2008: 9. Melandri, 2007: 1. Stoner.

Naopak bilance Rossiho na domácí dráze je doposud skvělá: 2010: QP 4., závod 3., 2009: QP 1., závod 1., 2008: QP 2. závod 1., 2007: QP 2., závod DNF.

Poslední zajímavosti ze strany Rossiho k Motegi GP
V sobotu večer se na popud Rossiho konala 80-minutová schůzka prominentních jezdců MotoGP, kde ovšem nedošlo k žádné jednotné dohodě. Tlak od Hondy a od Yamahy je totiž obrovský, to je všem jasné: "Tlak zvenší ale není ten hlavní problém. Musíš být odvážný a rozhodnout se sám. Situace v Japonsku je nebezpečná. Proto by se tam neměl jet žádný závod. Od Ducati tam nechce nikdo, žádný z týmu a žádný mechanik", řekl na toto téma po Indianapolis Valentino Rossi. Není ovšem s tímto názorem osamocený, velmi mnoho jezdců a techniků z obou malých kubatur chtějí rovněž zůstat raději doma.   

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist