Rossi chce v Sepangu testovat

Letos třetí nejlepší jezdec kubatury MotoGP Valentino Rossi je nejen skvělý motocyklový jezdec, ale i hodně tvrdý chlapík. Ačkoliv jeho rehabilitace po operaci ramena by měla trvat minimálně 90 dní, tak novopečený tovární jezdec Ducati chce v Sepangu testovat už začátkem února, tedy podstatně dříve.

Prof. Dr. Alessandro Castagna, jeden ze specialistů, kteří operovali v neděli zraněné rameno ex-šampióna Rossiho, si myslí, že Vale bude schopen absolvovat už první test MotoGP sezóny 2011, který se koná v Sepangu. 


1. únor 2011, datum příštího oficiálního MotoGP testu, je pevně usazeno v mysli Valentina Rossiho, kterému začala jeho rehabilitace po operaci ramene, která se konala v neděli. Běžné období zotavení po takovéto operaci, jakou absolovoval Rossi, je sice 90 dní, takže se 79 dny do testů v Sepangu je tento plán napjatý. 

V rozhovoru pro italský sportovní deník "La Gazzetta dello Sport" vyjádřil Dr. Alessandro Castagna z milánského Humanitas institutu, který spolu s doktorem Giuseppe Porcellinim provedl operaci, svůj názor na šance Rossiho absolvovat v Malajsii testy na Ducati: "Taková rehabilitace obvykle trvá 90 dní a do testů zbývá 79 dní. Jsem si jistý, že pokud vše půjde hladce a nevyskytnou se žádné komplikace, může být Valentino na testy připraven, "řekl Dr. Castagna. 


Devítinásobný mistr světa bude nyní nosit tři týdny dlahu na podporu operovaného ramene a léčba se bude skládat ze tří důležitých etap. 

"Fáze léčby zánětu (bezprostředně po operaci) obvykle trvá tři až pět dní," pokračoval Dr. Castagna a hned vysvětlil: "Druhá fáze pak obvykle měsíc a půl nebo dva, během které je v oblasti pomocí kapilár podporována produkce čerstvých buněk, které napomohou procesu hojení. Závěrečná etapa bude celkové posilování oblasti. V polovině druhé etapy Valentino zahájí rehabilitaci nejdříve pohybem v bazénu a následně cvičením v posilovně." 


K průběhu operace řekl Dr. Castagna mimo jiné: "Při operaci samotné nenastaly zvláštní problémy, ale dostali jsem se do situace jako v supermarketu: platíte za jeden a dostanete tři. Pokud by jste si chtěli udělat představu o tom, v jaké jsme byli situaci, tak obvykle trvá takováto operace ramene 35 minut, u Valentina nám trvala jednu hodinu a 50 minut. " 

"Jednoduše řečeno byly šlachy (supraspinatus) a vazy (glenoid) velmi poškozeny. Museli jsme oblast vyčistit, aby byla připravena pro její přirozený proces hojení, a zpevnili jsme ji pomocí 12 stehů. Chrupavka v okolí ramenního kloubu byla také posunuta, takže jsme ji umístili zpět na správné místo a připevnili bio-vstřebatelnými sponkami. Všechny tyto úkony byly provedeny v oblasti o velikosti maximálně 2-3 cm.", řekl na závěr prof. Castagna pro italský sportovní deník "La Gazzetta dello Sport".


Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):



TOPlist