Repsol Honda bude testovat v Austinu

Tovární piloti HRC Dani Pedrosa a Marc Márquez budou na novém okruhu GP «Circuit of the Americas» v Austinu/Texasu v polovině března testovat.

21. dubna bude «Circuit of the Americas» (COTA) v Austinu/Texasu poprvé dějištěm motocyklového závodu Grand Prix. Oba dva američtí piloti MotoGP Ben Spies a Nicky Hayden navštívili tento okruh během závodu Formule "1" 18. listopadu 2012 a byli jím doslova nadšeni.

Doposud se žádný z jezdců GP na tomto moderním okruhu se závodním motocyklem nesvezl: "Pouze jsem došel pěšky do 5. zatáčky. Ducati zde před závodem určitě testovat nebude. Ale možná se zde svezu se seriovým superbikem nějaké to kolo", říká tovární jezdec Ducati Nicky Hayden.
Tovární tým Repsol-Honda s Danim Pedrosou a s Marcem Márquezem chce Yamaze a Jorgemu  Lorenzovi hodně stížit cestu za dalším titulem. HRC proto chtěla vyrazit v polovině února mezi dvěma testy v Sepangu do Texasu, aby se zde pokusila nalézt základní nastavení pro své tovární motocykly, ačkoliv jeden den pronajmutí okruhu "Circuit of the Americas" stojí 50.000 US.

Přes tuto hodně vysokou cenu byl ale okruh v tomto časovém období obsazený. Volný termín se ale továrnímu týmu Repsol-Honda přece jen podařilo v Austinu najít: Pedrosa a Márquez budou testovat od 12. do 14. března, když využijí toho, že ve stejných dnech má pronajatu tuto trať tým GP-Tech s americkým wild-card pilotem Aaronem Yatesem. 
Zde je nutno připomenout, že pravidla o zákazu drahých zámořských testů už v MotoGP neplatí, to ostatně bylo zrušeno i na základě stížností především od Ducati. Neexistuje ani pravidlo, že týmy si dopředu musí vybrat dvě tratě k testování. Proto smělo HRC absolvovat testy v sezoně 2012 v Aragonu a v také v Motegi; Ducati testovala v Jerezu, Mugellu a v Misanu. Yamaha pak byla v listopadu v Aragónu.

Jestli se rovněž tým LCR-Honda se Stefanem Bradlem zúčastní třídenního testování v Texasu není zatím vyjasněné: "Honda nás o této možnosti informovala, ale my jsme se doposud nerozhodli", říká týmový šéf Lucio Cecchinello. 

Týmy MotoGP tak mají nyní celkem pouze dvě omezení: 1.) 14 dní před závodem Grand Prix se nesmí na trati testovat. 2.) Každý tovární tým musí při testech za rok použít pouze 240 pneumatik. Tento počet platí pro dva tovární jezdce a testovací tým včetně. 

"240 pneumatik vypadá na první pohled jako hodně velký počet. Ale v minulém roce jsme spotřebovali přesně 235 kusů. Tento rok má Ducati společně s Pirrem a se mnou dva testovače. Jelikož je ale kalendář GP opravdu hodně nabitý, tak budeme absolvovat pouze dva privátní testy", říká Vitto Guareschi z továrního týmu Ducati.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist