Re Grand Prix 2006 - 250 ccm

Marne tapam v pameti, kdy se ve tride dvestepadesatek umistil Cech v MS Grand Prix celkove tak vysoko jako letos Jakub Smrz, jedouci na Aprilii v ceskem tymu Cardion AB Motoracing...

Mistr sveta - JORGE LORENZO (SPA), 289 bodu
Rodak z Mallorky, jezdici letos za staj Fortuna Aprilia sefa Daniela Amatriana, vyhral stejne jako jeho krajan Alvaro Bautista ve stopetadvacitkach uctihodny pocet 8 zavodu Grand Prix behem jednoho roku. Ovsem o svuj triumf se musel Lorenzo strachovat az do Valencie. Stal se sice druhym nejmladsim mistrem sveta dvestepadesatek (po Pedrosovi, na ktereho ztratil 178 dni), ale Andrea Dovizioso na "podradne" Honde byl az do konce velmi neprijemny souper. Ovsem Jorge Lorenzo zustava i na rok 2007 ve stejne kubature a ve stejne staji a tak ma hodne realnou sanci na "double".
TAKZE POCHOPITELNE SRDECNA GRATULACE OD REDAKCE www.racing.motorkari.cz
2. misto - ANDREA DOVIZIOSO (ITA), 272 bodu
Tovarni jezdec Hondy sice vyhral letos pouze 2x, ovsem krome toho stal jeste 9x na stupnich vitezu. A jelikoz pojede sympaticky Ital z tymu Humangest Honda i pristi sezonu stejnou kubaturu, a ve stejnem tymu, tak se mame v roce 2007 na co tesit. 3. misto - ALEX DE ANGELIS (RSM), 228 bodu
Uz se zdalo, ze se korunni princ, sedlajici tovarni motocykl Aprilia staje MVA Master "Aspar" rozlouci se sezonou 2006 se sedmi druhymi misty, ale pad Japonce Aoyamy mu splnil zivotni sen! A jelikoz i Alex de Angelis zustava na rok 2007 ve stejne kubature, tak bude jezdec z malinke zemicky San Marino patrit k velkym favoritum na titul mistra sveta 2007!
4. misto - HIROSHI AOYAMA (JPN), 193 bodu
Japonec, ktery musel v letosnim roce uvolnit misto v tovarnim tymu Honda svemu mladsimu bratru Shuheiovi - japonsky mistr kubatury 250 ccm v roce 2005 - potvrdil svymi dvema vitezstvimi a to predevsim doma v Motegi - ze rakouska znacka KTM je konkurence schopna. A to na rozdil od sveho tovarniho kolegy a exmistra sveta Manuella Poggialiho...A jelikoz sympaticky japonsky jezdec odolal nabidkam nekterych tymu MotoGP, a pojede i v roce 2007 "dvestepade", tak je dle meho nazoru horkym kandidatem na titul mistra sveta 2007!
5. misto - ROBERTO LOCATELLI (ITA), 191 bodu
Nejvetsi prekvapeni letosniho mistrovstvi sveta teto kubatury. Vloni jezdil tovarni Aprilii a v podstate bez vyraznych uspechu. A letos na Semi-Aprilii skoncil byvaly mistr sveta tridy do 125 ccm na vynikajicim 5. miste, kdyz si na sve konto pripsal sice pouze dve podiova umisteni, ale bodoval ve vsech 16 zavodech MS 2006 (stejne jako Dovizioso).
6. misto - YUKI TAKAHASHI (JPN), 156 bodu
Japonsky tovarni jezdec Hondy a italskeho tymu Humangest vyhral sice letos dva zavody Grand Prix, ovsem byl take po testech na prestizni zavod "8 hodinovka v Suzuce" pro zraneni vyrazen z "provozu". Velmi bojovny Japonec ma dle meho nazoru rozhodne na vic, nez doposud ve svych dvou evropskych sezonach dokazal... 7. misto - HECTOR BARBERA (SPA), 152 bodu
Tovarni jezdec Aprilie, Spanel Héctor Barbera zustal hodne za ocekavanim. Vzdyt jeho vrstevnik a krajan ze stejne staje vyhral letos celkem 8x, zatimco Barbera pouze 1x a 2x skoncil na "bedne". Samozrejme, ze si stezoval, ze veskera pece jde pouze na Lorenza. V kazdem pripade odchazi Barbera k jinemu tymu (Seedorf Racing), pojede ovsem identicky motocykl - tovarni Aprilii 2007 - a bude mit tedy sanci odvety. Ale nechme se prekvapit.
8. misto - SHUHEI AOYAMA (JPN), 99 bodu
Japonsky mistr roku 2005 vystridal behem letosni sezony v tovarnim tymu REPSOL HONDA nekolik spolujezdcu, zacal s Argentincem Sebastianem Portem - ten ztratil motivaci - pak pokracoval s Kolumbijcem Martinem Cardenasem (az do jeho zraneni) a sezonu dokoncil se zkusenym Spanelem Davidem de Geou. A pro pristi rok bude jeho tymovym koelgou mlady Spanel Julian Simon, a to i presto, ze byl tutovou dvojkou u KTM ve tride do 125 ccm...
9. misto - SYLVAIN GUINTOLI (FRA), 96 bodu
Francouzsky pilot Guintoli jezdil letos Semi - Aprilii (ci-li stejne jako Locatelli nebo Kuba Smrz) lonsky model tovarni Aprilie a jelikoz dokazal pravidelne dojizdet v bodech, tak to pro neho znamenalo celkovou 9. pricku v tabulce MS 2006. Ovsem Francouz Guintoli pusobil behem sezony i jako testovaci jezdec Yamahy v kralovske tride MotoGP a tak neni divu, ze po odchodu Carlose Checy k tymu LCR Honda a po neprilis uspesnem pusobeni Brita Jamese Ellisona, dostal Sylvain sanci jezdit v roce 2007 ve tride MotoGP tovarni Yamahu o obsahu 800 ccm za tym TECH3 DUNLOP!
10. misto - MARCO SIMONCELLI (ITA), 92 bodu
Tovarni jezdec "Gilery" dokompletoval Top ten dvestepadesatek roku 2006. Co jezdil Marco opravdu za motoyckl, nevi zrejme ani on sam...! V kazdem pripade to byla motorka ze skupiny "Piaggio Group" a stejny tovarni motocykl pojede italsky jezdec i v roce 2007. 11. misto - ANTHONY WEST (AUS), 78 bodu
Zrejme nejlepsi "vodnik" sveta byl nejlepsim privatnim jezdcem teto kubatury v letosni sezone. Problemovy protinozec jezdil letos v nemecke staji bratri Kieferovych. Zda se podari temto nemeckym nadcencum sehnat potrebne penize, aby Anthony mohl jet v roce 2007 minimalne Semi-Aprilii (jde zhruba o pouhy leasing v hodnote 300 000 Euro), neni v dobe psani tohoto clanku vubec jiste!
12. misto - KUBA SMRZ (CZE), 58 bodu
Cesky jezdec Jakub Smrz vybojoval v celkovem hodnoceni MS 2006 kubatury 250 ccm celkove 12. misto. Je to malo, nebo ne? V kazdem pripade je to vynikajici umisteni, ktere v teto tride uz dlouho nepamatujeme, jestli vubec... A tak muzeme jen KUBOVI SRDECNE BLAHOPRAT a stejne i ceskemu tymu CARDION AB MOTORACING.
Ale, predsezonni testy naznacovali, ze by Kuba Smrz mohl jezdit na urovni ca 3.- az 5. mista, coz ostatne behem cele sezony dokazal s identickou motorkou hlavne Ital Roberto Locatelli, ale defacto i Francouz Sylvain Guintoli.
Bylo tedy v rukou Jakuba Smrze vic? Jiste, sest umisteni v Top ten ma urcite svou vahu, ale dle meho nazoru nebyla vyuzita technika motocyklu a jezdecka schopnost "Kubajse" az do konce...A svalovat vse pouze na jezdce, by bylo hodne kratkozrake a primitivni...
Co bude dal, tezko rici, nabidek a moznosti na sezonu 2007 je nekolik, jedno vsak je jiste, tato fotografie (tedy tym ve slozeni "Abaja" a "Kubajs") je uz bohuzel pouze minulosti...!
Patnactku nejlepsich pilotu tridy dvestepadesatek pak letos doplnili testovaci jezdec Aprilie Spanel ALEX DEBON (13. - 50 bodu), dale byvaly dvojnasobny mistr sveta tridy 125 a 250 ccm, MANUEL POGGIALI na tovarnim motocyklu KTM (14. - 50 bodu) a konecne Kolumbijec MARTIN CARDENAS (15. - 37 bodu), ktery zacal sezonu 2006 na Honde tymu BQR Würth a pokracoval dale na ex-tovarnim Portove motocyklu staje Repsol Honda.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist