Re Grand Prix 2006 - 125 ccm

Sezona Grand Prix 2006 je uz minulosti a nam prinesla, aspon v nejslabsi tride do 125 ccm takovou radost, na kterou jsme cekali nekolik desitek let. Ovsem nebyl to jen Lukas Pesek (na snimku), z ceskeho pohledu se ve svete opravdovych motorek prosadil i Kuba Smrz - pochopitelne ve dvestepadesatkach - a take brnensky mladik Karel Abraham. Ale podivejme se na kubaturu do 125 ccm pekne po poradku.

Mistr sveta - ALVARO BAUTISTA (SPA), 338 bodu
Tovarni jezdec Aprilie, pilot spanelske staje Master MVA "Aspar", vyhral 8 letos zavodu Grand Prix teto tridy, krome ziskal dalsich 6 podiovych umisteni, bodoval ve vsech zavodech a jeho nejhorsi umisteni za celou sezonu bylo dvakrate 4. misto. To je bilance, ktera nema v novodobe historii obdoby. Pritom pred sezonou nebyl Alvaro Bautista po lonske "zpackane" sezone na motocyklu Honda staje Seedorf Racing - 15. misto a 47 bodu, rozhodne nejvetsim favoritem, ale ... Uz v prubehu sezony bylo jasne, ze Bautista jede vlastni ligu a tak muzeme byt jen radi, ze "nastesti" prestoupi na rok 2007 do dvestepadesatek, pochopitelne s tovarnim motocyklem stejne znacky a to s Aprilii. SRDECNE GRATULEJEME K ZISKU TITULU MISTRA SVETA !
2. misto - MIKA KALLIO (FIN), 262 bodu
Lonsky vicemistr sveta obhajil tedy sve umisteni ze sezony 2005. Tovarni jezdec rakouske tovarny KTM byl take jedinym, ktery aspon teoreticky ohrozoval a nakonec se take prosadil mezi jezdce staje Jorge Martineze. Finsky jezdec letos vyhral celkem 3x, sedmkrate skoncil druhy a jednou stal na stupnich vitezu na bronzove pozici. Ovsem i Mika Kallio odchazi po celkem 7 vyhranych zavodech tridy 125 ccm na rok 2007 o tridu vys, tedy do dvestepadesatek a pojede i nadale v oranzovo-cernych barvach tymu Haralda Bartola z hornorakouskeho Mattighofenu, jako stajovy kolega Japonce Hiroshiho Aoyamy.
3. misto - HECTOR FAUBEL (SPA), 197 bodu
Dalsi jezdec spanelskeho tymu MVA Master vyhral letos dva zavody Grand Prix a krome toho trikrate skoncil na stupnich vitezu. Spanelsky jezdec Faubel startoval uz v minulych letech - a to neuspesne o tridu vys - aby se vratil do stopetadvacitek, kde se mu letos podarilo ziskat celkovou treti pricku v tabulce mistrovstvi sveta do 125 ccm. Hector Faubel zustava pravdepodobne i v pristi sezone ve stejne kubature a ve stejnem tymu.
4. misto - MATTIA PASINI (ITA), 192 bodu
Dalsi z jezdcu Asparovi staje byl dle meho nazoru mensim zklamanim i kdyz mu treti celkova pricka v sampionatu unikla az v poslednim zavode. Ovsem pred sezonou byl Pasini vetsinou odborniku povazovan spolecne s Kalliem za jednoho z nejvetsich favoritu. Dokazal sice 2x vyhrat a 4x skoncit "na bedne", ale k zisku titulu mistra sveta mel hodne daleko. Take Pasini by rad jezdil v pristim roce dvestepadesatky, za jakou staj a na kterem motocyklu je otazkou, spise si myslim, ze zustane jeste rok ve stopetadvacitkach, kde se nyni uvolnil nejen trun krale (Bautista), ale i korunniho prince (Kallio).
5. misto - SERGIO GADEA (SPA), 160 bodu
Pet podiovych umisteni rozhodlo nakonec o tom, ze Sergio Gadea skoncil v celkovem poradi sampionatu mistrovstvi sveta 2006 pred nasim Lukasem Peskem. I kdyz do posledniho zavodu byl mezi nim a prazskym motocyklistou rozdil pouheho jednoho bodu. A zrejme i Gadea zustane ve stavajici tride ve stejnem tymu a pochopitelne na stejnem motocyklu. 6. misto - LUKAS PESEK (CZE), 154 bodu
Vynikajici 6. misto v tabulce mistrovstvi sveta motocyklu Grand Prix patri letos Cechovi ! To, co se bohuzel nepodarilo v minulych letech nezapomenutelnemu Jardovi Hulesovi, to se letos hned v prvnim zavode sezony podarilo tovarnimu jezdcu spanelske firmy Derbi, Lukasi Peskovi. Hned v uvodu sezony 2006 nabudil vsechny ceske fanousky vynikajicim druhym mistem. Podiove umisteni pak dokazal zopakovat jeste dvakrat. V kazdem zavode se doslova pral o co nejlepsi umisteni a to nekdy i za cenu padu. To mu vsak tezko muze nekdo vycitat, stejne jako to, ze doma v Brne chtel za kazdou cenu byt na stupnich. Za to mu patri predevsim nas dik a blahoprani. Lukas Pesek by mel i v roce 2007 jezdit tovarni motocykl Derbi ve sve stavajici staji a jelikoz se uvolnilo nekolik mist pred nim (Bautista, Kallio, mozna i Pasini), kdo vi...?
V kazdem pripade jeste jednou obrovska GRATULACE a DEKUJEME LUKASI za celou sezonu 2006!!!
7. misto - GABOR TALMACSI (HUN), 119 bodu
Madarsky jezdec po prestupu od KTM na Hondu italskeho tymu Humangest zustal letos rozhodne za ocekavanim. Jedine podiove umisteni na skoro domaci trati na Masarykove okruhu je hodne malo pro ambiciozniho Madara. Velkou roli jiste sehrala i jista nekonkurencnost motocyklu Honda o obsahu 125 ccm. Presto byl Madar nejlepsim jezdcem teto japonske tovarny. Neni vsak zas tak s podivem, ze od Hondy a od sveho letosniho tymu odchazi a kam jinam, nez k Asparovi. Tam dostane tovarni Aprilii a dle meho mineni bude okamzite horkym favoritem na titul mistra sveta stopetadvacitek v roce 2007.
8. misto - exmistr sveta THOMAS LÜTHI (SUI), 113 bodu
Exmistr sveta Thomas Lüthi z ceskeho tymu ELIT Caffe Latte na Honde tedy neobhajil titul mistra sveta v teto tride. To by zase nebylo tak neco mimoradneho, nebot za posledni dobu se to podarilo pouze nejmladsimu z bratri Aokiovych, tedy Haruchikovi a to uz je jedno cele desetileti nazpatek.
Jaky vliv na Thomasovu sezonu 2006 mel motocykl Honda, jeho zlomenina klicni kosti tesne pred zahajenim sezony, nevhodne leceni misto spravneho lekarskeho zakroku, znovu pad na Sachsenringu pri testech - to vse je uz dnes minulosti. Svycarsky vyjimecny talent ziskal letos pouze jedno podium, ovsem bylo to zase za vitezstvi ! A Lüthi, stejne jako cely tym opousti japonskou Hondu a odchazi k italske Aprilii, ovsem Thomas o tridu vys, tedy do dvestepadesatek. Na tovarni Aprilli to nebude mit svycarsky jezdec jako novacek teto tridy rozhodne lehke, ale nechme se prekvapit. A mimochodem, tym uz v pristim roce nebude mit ve svem nazvu jmeno ELIT.
9. misto - JULIAN SIMON (SPA), 97 bodu
Druhy jezdec na tovarnim motocyklu KTM mel sezonu zkomplikovanou zranenim v prubehu letnich mesicu a musel nekolik zavodu vynechat. Presto si cernovlasy Simon pripominajici spise indianskeho bojovnika vyjel jedno podiove umisteni a celkove skoncil v Top ten. V budouci sezone nebude uz jeho stajovym kolegou Fin Kallio, ovsem Mikuv nastupce, japonsky talent Tomoyoshi Koyama, letos jezdil na konkurenci neschopnem motocyklu Malaguti, bude jiste patrit k vaznym favoritum o uvolnene misto na trunu nejslabsi tridy. To cele muze ale Juliana Simona pouze motivovat.
10. misto - Joan Olive (SPA), 85 bodu
Dalsi z cele plejady spanelskych jezdcu tridy do 125 ccm, Joan Olive z tymu SSM Racing, bodoval pravidelne behem cele sezony (13x), z toho 10x dokoncil zavod v Top ten a tak zase neni divu, ze sve velmi dobre vysledky pri jarnich testech IRTA potvrdil celkovym umistenim v sampionatu 2006, tedy v prvni desitce a to se pocita!
Za prvni desitkou skoncil Ital FABRIZIO LAI (11. - 83 bodu)) na tretim nejlepsim motocyklu Honda, jeho krajan SIMONE CORSI (12. - 79) na Gilere, Spanel PABLO NIETO (13.- 66)) na Aprilii - odchazejici na pristi sezonu o tridu vys k tymu Honda Würth BQR, Peskuv mlady tymovy kolega NICOLAS TEROL (14. - 53) a konecne patnactku nejlepsich uzavrel uz jmenovany Japonec TOMOYOSHI KOYAMA (15. - 49) na italskem motocyklu Malaguti.
24. misto - KAREL ABRAHAM (CZE), 8 bodu
Ke Karlu Abrahamovi z ryze ceskeho tymu CARDION AB MOTORACING, jezdicimu na Aprilii, nutno na zaver sezony jen napsat: Velka skoda, ze uz sezona 2006 skoncila a ta dalsi zacne az za 5 mesicu. Zaver sezony, pocinaje velmi dobrou kvalifikaci na brnenske Velke cene, byl pro "Abaju" velmi uspesny a to i presto, ze vcera spadl - ovsem z 11. az 12. pozice! A co dal? Je zde rec o tom, ze by mel prestoupit o tridu vys, mimochodem uz v pristich dnech bude ve Valencii testovat Semi - Aprilii o obsahu 250 ccm, a pokud si vzpominate, tak pri svem prvni svezeni na motocyklu teto kubatury zajel v Brne druhy den po skonceni GP cas 2.06...
Muj osobni nazor je ten, ze by mel zustat jeste rok ve stopetadvacitkach a zacit pravidelne bodovat a umistovat se v Top ten.
V kazdem pripade si dovolim napsat, ze svymi vysledky a predevsim vykony v posledni tretine letosniho sampionatu snad definitivne zavrel Karel Abraham usta vsem pochybovacum, kteri tvrdili, ze "mlady Abraham" nema v zavodech Grand Prix co delat...!
A at uz bude rozhodnuti Abaji ci jeho otce jakekoliv, co se tyka budouci sezony 2007, tak bychom meli v prvni rade Karlovi ml. POBLAHOPRAT k vysledkum a Karlovi st. PODEKOVAT za to, ze dal takovy CESKY TYM - mysleno pochopitelne i s Kubou Smrzem - vubec dohromady.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist