Quo vadis MotoGP?

Rossi je nerozhodný, Stoner má odvahu a Lorenzo je klíčem ke všemu. Po oznámení ukončení kariéry Caseyho Stonera, které není jen z vyloženě soukromých důvodů, je v paddocku MotoGP hodně živo. Kdo se nakonec jak rozhodne?

Díky oznámení Caseyho  Stonera, že po skončení letošní sezóny skončí, se hodně brzy roztočil přestupový kolotoč. Letní přestávka tak bude z pohledu "škatule, škatule hejbejte se" hodně zajímavá i z toho pohledu, že hlavně Yamaha a Ducati začaly hodně časně s rozhovory o jezdeckém obsazení svých továrních týmů. Obě dvě jmenované továrny by si chtěly udržet své dvě aktuální týmové jedničky Lorenza s Rossim, každého pochopitelně ze zcela jiných důvodů a zcela pochopitelných.
Spontání rozhodnutí australského mistra světa sice zmenšilo na straně jedné počet hlavních herců, kterým na konci roku končí smlouva, na straně druhé ale zvýšilo počet kombinačních možností přestupů. Docela možné ale také je, že skončí i další z doposavadního hvězdného kvarteta..., tedy Valentino Rossi.

Přičemž jedno je jisté, klíčem ke všem změnám bude rozhodnutí lídra šampionátu a mistra světa 2010 Jorge Lorenza.

Jezdecké kombinace 2013

Yamaha: Lorenzo/ ??? Spies, Rossi, Dovizioso, Crutchlow
Honda: Pedrosa/ ??? Marquez (pokud bude u pravidla Rookie učiněna výjimka), Bradl, Bautista, Spies
skoro nemožné, ale nikdy neříkej nikdy: Rossi, Lorenzo
Ducati: Hayden/ ??? Rossi
Tech 3: Smith/ ??? Dovizioso, Crutchlow, Spies
Gresini: Bautista/ CRT Pirro
Pramac: Barbera
Cardion: Abraham
LCR: Bradl, de Puniet, Marquez

I když se ozývají názory, a to i od expertů, že Casey Stoner si ještě jednou vše rozmyslí a změní své rozhodnutí, tak důvody, proč to "27" vůbec udělala, hovoří proti. Mistr světa 2007 a 2011 už několik roků hovoří o důvodech, že v MotoGP jezdí kvůli vlastnímu závodění. Ne kvůli show, médiím, sponzorům či popularitě, nýbrž kvůli samotnému závodění s prototypovými motocykly. Ovšem Dorna víceméně míří v královské kubatuře směrem CRT! Pouze menšina to sice považuje za skvělou myšlenku, ovšem zatím pouze Stoner našel odvahu: Konec kariéry! Výhoda? Australan si může dovolit i nadále říkat otevřeně své mínění, tedy bez "čokoládové polevy nebo šlehačky", nemusí se totiž bát o to, že ztratí místo na startovním roštu 2013!
"Casey končí, takže může hovořit otevřeně. My ostatní chceme mít místo na startovním roštu a dále závodit, takže si nemůžeme dovolit nic říci", říká frustrovaný Crutchlow na téma CRT a přesto, že nic neřekl, řekl vlastně hodně: "Je to neuvěřitelně těžké a je to opravdu situace na h....! Myslím si, že také řada dalších jezdců není spokojena, ale my musíme držet jazyk za zuby, pokud chceme dále v královské kubatuře závodit. Casey má 100% pravdu a řada jezdců s ním určitě souhlasí, ale nesmí se to říci".

Lorenzo je klíčem

Před závodem v Le Mans byl Valentino Rossi posílán některými médiemi do sportovního důchodu, ovšem Ital oponoval, že to rozhodně není jeho úmyslem. Tedy doposud nebylo! Po závodě samotném už Vale své původní rozhodnutí korigoval slovy, že je předčasné už teď se nějak rozhodnout! Pro Rossiho se nabízí ve své podstatě tyto možnosti:

- zůstat u Ducati a doufat v to, že se veškerá dosavadní práce z roku 2012 odrazí ve výsledcích roku 2013
- vrátit se k Yamaze a společně s Jorgem Lorenzem utvořit mírumilovný pár, neboť Španěl chce zůstat Yamaze věrný
- společně s Caseym Stonerem ukončit motocyklovou kariéru a začít se jako svému koníčku věnovat závodům automobilů, kam ostatně míří i Stoner (na rozdíl od Rossiho Rallye, chce jezdit Stoner v Austrálii seriál V8 Supercars).
"Všechno bude záviset od následujících měsíců", říká jasně Ital. "Všechny jezdecké smlouvy končí letošní sezónou, takže se dá očekávat hodně změn. Samozřejmě tím, že Casey končí, tak to vše bude ještě více turbulentní. Je ovšem ještě hodně brzy na to, udělat sám první tah a říci, co se stane".

Vedle Rossiho a Stonera existuje totiž i třetí klíčová figura pro rozhodování na rok 2013 a ta je momentálně ta nejhlavnější: Jorge Lorenzo. Zatímco se Stoner svým rozhodnutím postaral o správný "guláš", tak díky němu může nyní Španěl spát v absolutním klidu. Jakmile se totiž rozhodne on, tak se všechny puzzle buď začnou postupně tvořit v konečný obraz, nebo se naopak postará o další překvapivá posunutí.
V zásadě chce mistr světa 2010 zůstat u Yamahy a dle jeho vlastního vyjádření by ho nestrašil ani případný návrat Valentina Rossiho. Co ale bude hrát hodně rozhodující roli, jsou pochopitelně staré dobré peníze. Zatímco Yamaha právě v případě Valentina Rossiho jasně ukázala, že nepřekročí danou výši gáže, kterou si sama nastavila (nemá totiž hlavního sponzora), tak Honda je schopna u jednoho jezdce, na kterého by vrhla veškerou svou pozornost, díky sponzorovi Repsol jít hodně nahoru. Takže zůstává otázka, pro co se rozhodne Jorge?

To je pochopitelně věc, která se týká jednoho možného volného místa - nebo dokonce dvou - u týmu Yamaha Factory. A to se týká třeba Andrea Doviziosa: "Lorenzo má momentálně ve svých  rukou veškerou moc. Jsem opravdu zvědav, zda se Honda pokusí získat Lorenza, nebo zda se snad kvůli Marquezovi změní pravidla?"

Tak jak všichni ostatní, je Ital hodně napjatý, jaký bude další tah na šachovnici, který by celou přestupovou hru posunul o krůček dále: "Všechno je otevřené. Rád bych opravdu věděl, kam povedou další kroky Hondy, Yamahy a Ducati, kterým směrem se vydají."

Apropos další směr.

Doposud se továrny nijak nadšeně netváří k zamyšlenému projektu Dorny a IRTA, aby bylo méně prototypů a více CRT. Ale stále je klid...Před bouří? Těžko říci co přinese budoucnost. Vznikne nějaký kompromis mezi MSMA a Dornou (IRTA), nebo plánují továrny po roce 2014 potichu odchod? Quo vadis MotoGP?


Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):



TOPlist