Prvnímu dni testů v Jerezu nepřálo počasí

Jezdci Moto2 a také náš Karel Abraham mají za sebou první den testů na okruhu Jerez de la Frontera, kterému ale nepřálo vůbec počasí a který doprovázel déšť.

První den třídenních testů v Jerezu byl provázen hodně nepříznivým počasí. Dopoledne byla trať mokrá kvůli nočnímu dešti, a mokrá také zůstala, neboť déšť se přihlásil během dopoledne opět a odpoledne bylo počasí ještě horší. Na okruhu nebyl moc velký provoz a někteří jezdci dokonce zůstali ve svých garážích. 


Jako vůbec první vyjel na trať jezdec týmu Aspar Javier Fores a po něm Pol Espargaro, doposud bez nové smlouvy Valentin Debise (zde jako druhý jezdec týmu SpeedUp) a dále Andrea Iannone (WTR), Thomas Lüthi (Interwetten), Mika Kallio (Marc VDS) a za nový tým Simone Corsi (Ioda Racing). Očekávaný debut Marca Marqueze v Moto2 byl posunut, a v boxech zůstali i jezdci stáje Tenerife Pons Aleix Espargaro a Axel Pons, stejně jako Julian Simon (Aspar) a Scott Redding (Marc VDS). 

Tom Lüthi (Interwetten Moto2) a Andrea Iannone (WTR/Speed Master Team) odjeli na svých novým motocyklech Suter 10, respektive 35 kol, když Iannone zajel nejlepší čas 1:57.6. A nové zkušenosti se svými novými motorkami sbírali na mokré dráze také Mika Kallio (Marc VDS Racing), Pol Espargaro (Tuenti Speed Up) a Xavier Fores (Mapfre Aspar Team), jejichž nejlepší časy byly následovné: 2:01.6, 2:01.3 a 1:58.4.
 
Iodaracing přestavil novou posilu Simone Corsiho, jehož nejlepší naměřený čas měl hodnotu  2:03 minuty, jeho týmový kolega Mattia Pasini pak na trať vůbec nevyjel. Z jezdců bez smlouvy zde byl rovněž k vidění Alex Baldolini pro stáj Forward Racing, na trať ale nevyjel ani on.  


V kubatuře MotoGP testoval náš Karel Abraham a zajel čas 1:54.1, když jeho tým Cardion AB pracoval především na novém zavěšení zadního kola. Ve stejné garáži jako Abaja byl i testovací tým Ducati MotoGP, kdy testovací jezdec Franco Battaini měl k dispozici motocykl s motorem Big Bang, objel celkem 40 okruhů a nejrychlejší kolo Battainiho mělo hodnotu 1:53.6. 

„Počasí nám připravilo trať, kterou moc nemusím. Déšť na chvíli ustával a okruh pak nebyl ani mokrý, ani suchý a na tom se mi nikdy nejezdilo dobře. Snad se to ve čtvrtek s v pátek zlepší. Motocykl, u kterého si stále zvykám na jeho brutální výkon motoru, jsem si tak na mokru vyzkoušel poprvé. Jeho jízdní vlastnosti byly výborné, jelo se mi s ním velice dobře. Hodně jsme v úvodu pracovali na pérování. Mechaniky Ducati jsem nejvíce překvapil tím, jak ostře brzdím. Pérování šlo v některých zatáčkách až na doraz a to nebylo dobře. Takže jsme to dlouho vychytávali. Jinak je mým hlavním cílem najet co nejvíce kol, abych se s novým strojem sžil. Další testy nás čekají až v únoru.“, řekl p prvním dnu testování český pilot Karel Abraham.
 

V sedle s Australanem Damianem Cudlinem - mistr IDM v supersportech a s wild card na 7. místě na Sachsenringu v Moto2 - prezentoval svůj nový motocykl konstruktér Eskil Suter. Nejlepší čas Cudlina na motocyklu MotoGP Suter s motorem BMW pak byl 1:57.7. 

Test byl předčasně ukončen o hodinu dříve (v 17 hodin), na trati byl v jedné zatáčce olej. Jinak všechny uváděné časy jsou neoficiální, nebyly totiž namontovány oficiální čipy.


Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist