Propásnutá šance

Tovární pilot Yamahy, Ben Spies, prohrál v Jerezu druhé místo zásluhou pádu, chce ale zachránit čest superbikových pilotů v závodech královské kubatury a vyhrát závod MotoGP.

Chvíli to v Jerezu vypadalo na double továrního týmu Yamaha zásluhou Jorge Lorenza a Bena Spiese. Bohužel Američan zahodil za obtížných povětrnotsních podmínek svou YZR-M1 ve chvíli, kdy konečně dostihl Daniho Pedrosu a odsunul ho na 3. místo.
"Byl to takový vylučovací závod, neboť když jsem se probojoval za Nickyho na 4. pozici, tak jsem věděl, že ho předjedu. A jen jsem čekal na vhodný okamžik. Dani byl v tu dobu několik sekund přede mnou. Takže jsem si uvědomil, dojedeme oba na bednu. Potom jsem Daniho náskok začal pomalu zkracovat, ovšem Jorge byl už hodně daleko. Byla zde ale šance na double pro Yamahu...", říká superbikový mistr světa z roku 2009.

A tak Spies ve 24. z 27 kol svou šanci využil a Pedrosu předjel: "Jel jsem opravdu naplno, abych Daniho porazil. Bylo mně jasné, že Pedrosa už zpětně atakovat nebude. Jen jsem nesměl udělat chybu já. Pak jsem zredukoval tempo a přesto jsem najednou ležel na zemi. Přitom data jasně říkají, že jsem jel v tomto okamžiku pomaleji, než normálně. Myslím si, že pneumatiky už byly hodně ojeté! Může mně těšit jediné, nabídl jsem tím divákům pěkné show."
Massimo Meregalli, týmový ředitel u Spiese říká: "Mohl to být perfektní víkend. Ben jel hodně dlouho clever, bohužel takové věci se za deště stávají. V Estorilu ale můžeme vše napravit, to je pro Yamahu velmi dobrý okruh, vždyť Jorge zde vyhrál 2008, 2009 a také vloni."

Díky pádu v Jerezu a díky až 6. místu v Kataru (Ben se zdržel za Rossim, kterého nedokázal   
dlouho předjet a tím mu odjel v cíli pátý Simoncelli) je nyní vloni šestý muž mistrovství světa MotoGP až na 12. pozici průběžné tabulky a jelikož se od Rossiho následovníka a továrního jezdce Yamahy očekávají minimálně pravidelná podiová umístění, ale i vítězství, tak není aktuální bilance Spiese moc příznivá.
Navíc Ben Spies má před sebou ještě jeden úkol, který doposud žádný jezdec před ním nesplnil. Chce se stát jako superbikový šampion i v motocyklové "Formuli1" - tedy v MotoGP - mistrem světa! 

To se doposud nepodařilo ani takovým pilotům jako byli John Kocinski, Troy Corser či Troy Bayliss. Právě posledně jmenovaný Australan závodil v motocyklové "Formuli1" v létech 2003 - 2005 a dokončil šampionát MotoGP jako 6., 14. a 15., ačkoliv měl k dispozici velmi kvalitní techniku. S tovární Ducati získal v létech 2003 - 2004 jen čtyři třetí místa, s Camel Hondou o rok později byly dvě šestá místa v Jerezu a v Laguně Sece jeho maximum. Teprve po zisku druhého titulu superbikového šampióna v roce 2006 mohl jet za odměnu místo zraněného Sete Gibernau ve Valencii na GP6 a tento závod vyhrál o 1,319 před svým továrním kolegou Capirossim.   

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist