Případ Motegi Grand Prix 2011 (2)

Aktuální situace Grand Prix Japonska v Motegi je nadále hodně nepřehledná, ale už se ozvali první jezdci a týmy, které v říjnu určitě budou chybět na startu letošního závodu na okruhu Twin Motegi.

Všem je jasné, že japonská vláda a příslušné orgány zamlčují aktuální situaci v okolí elektrárny Fukushima a rozhodně tak nenalévají veřejnosti čisté víno. Naměřené Výsledky jsou manipulovány a tak nikdo ze stálých členů paddocku Grand Prix nemá moc chuti do Motegi cestovat. Tento okruh Twin Ring Motegi je vzdálen pouhých 150 km od atomové elektrárny Fukushima, zatímco Suzuka leží vzdálena 500 km. Problém ale je, že Suzuka nemá homologaci na závody MotoGP.

Samozřejmě, že můžete namítnout a je to celkem akceptovatelné: rýže se může použít z loňské sklizně, minerálka může být dovezena z Itálie či z Francie. Ovšem i normální voda ve sprchách může být radioaktivní...!


Japonské tovární týmy Yamahy a Hondy v MotoGP sice už potvrdily svou účast v japonské Velké ceně, ale zde jsou některé aktuální názory jezdců a týmů, které snad hovoří za vše:

  • "Rozhodně se náš tovární tým Grand Prix Motegi zůčastní, a pokud by nechtěli startovat Lorenzo se Spiesem, tak je nahradí naši japonští testovací piloti", říká jeden z manažerů Yamahy, který ale nechce být jmenován.

  • "Nikdo z nás nemá chuť do Japonska cestovat, ale nemůžeme jako jediný tým Moto2 zůstat doma", je názoru majitel týmu Wiesmann Kiefer Racing, tedy vedoucího jezdce v kubatuře Moto2 Němce Bradla, Stefan Kiefer.

  • "Nemohu nikoho nutit, aby odcestoval do Japonska. Naše skupina má včetně jezdců 28 osob, snad se mně podaří většinu přesvědčit k této cestě", není příliš závodem v Japonsku nadšený manažér finské stáje Aki Ajo, tedy týmu, kde jezdí piloti Zarco, Vazquez, Khairuddin, Folger, Kent a také jeho 16-ti letý syn Niklas.

  • "Jako doktor bych všechny od cesty do Japonska odrazoval, rozhodně nepřevezmu na sebe to rozhodnutí, že někdo z nich onemocní za čtyři až pět let trpět rakovinou plic, kvůli vysokému ozáření. Ale náš tým se rozhodl GP Japonska zúčastnit", je celkem rozpoluplného názoru Dr. Uwe Fischer, oficiální lékař Grand Prix na Sachsenringu a jeden z majitelů týmu Racing Germany s jezdcem Sandro Cortesem.
  • Italský tým Italtrans v kubatuře Moto2 pojede v Motegi bez Claudia Cortiho. Ten se rozhodl závodu nezúčastnit kvůli už popsaným nebezpečím a bude v Japonsku nahrazen vedoucím jezdcem japonského šampionátu Nakashimou.

  • Chybět v Japonsku bude i nizozemský pilot stopětadvacítek Jasper Iwema, tedy týmový kolega našeho Jakuba Kornfeila: "Vím, že mě to bude stát job ve všech zbývajících závodech letošního roku, ale zdraví je mně přednější".

  • K neúčasti na letošní GP Japonska se v Misanu rovněž rozhodl přidat další tým nejslabší kubatury Mahindra, alias "Engines Engineering" z Bologně s jezdci Marcelem Schrötterem a Danny Webbem.

I nadále zůstává hodně nejasná pozice tří největších hvězd šampionátu, tedy Valentina Rossiho, Jorge Lorenza  a Caseyho Stonera, kteří se vyjádřili dost neutrálně, ale spíše odmítavě.
"Moje rozhodnutí o Motegi nemá nic společného s bodovým stavem v MS. Pokud budu přesvědčen, že je to bezpečné, tak tam také poletím", říká Lorenzo a dodává: "Pokud ale ne, tak je mně mistrovství světa úplně jedno, prioritu má mé zdraví".


Nadcházející Grand Prix v Aragónu - 18. září - bude tím posledním časovým úsekem, kde se jezdci musí rozhodnout pro eventuální neúčast v Motegi, neboť japonský závod je na programu letošního šampionátu už 2. října.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist