Případ Motegi Grand Prix 2011

Pojede se letos Grand Prix Japonska? A jestli ano, budou na startu všichni závodníci a týmy? Pokud bychom chtěli odpovědět dnešním dnem, tak se bohužel odpovědi nedočkáte! Situace je hodně zamotaná...

Nezávislá organizace ARPA vyslaná na okruh Motegi od FIM a Dorny neshledala žádný důvod, proč by se 2. října 2011 neměla v Japonsku konat - z jara letošního roku kvůli zemětřesení přesunutá - Grand Prix na okruhu Twin Motegi, neboť žádné nebezpečí ozáření v důsledku poškození atomové elektrárny Fukushima zde dle zprávy ARPA nehrozí. 

A zatímco jezdci se většinou vyjadřují k účasti na říjnové Grand Prix Japonska buď neutrálně nebo vyloženě zamítavě, tak týmy s účasti na závodě v zemi "vycházejícího slunce" počítají. 

Dobře se také ví, že už v Mugellu řada jezdců podepsala petici, že do Japonska cestovat nechtějí a to bez ohledu na výsledek šetření ARPA. 

"Týmy chtějí v Japonsku startovat", říká generální sekrezář IRTA Mike Trimby a dodává: "Sice jsme kvůli tomuto problému neměli žádné zvláštní zasedání, ale týmoví šéfové, s kterými jsem mluvil, říkali, že pokud nebude od nezávislé organizace vypracována žádná zpráva o tom, že je nebezpečné tam závodit, tak neexistuje žádný důvod tam nestartovat. A všichni nás ujistili, že budou v Japonsku závodit". 

To, že ve zprávě ARPA nestojí nic o nebezpečí, nebylo pro Trimbyho žádné překvapení. Navíc řada vlád různých zemí a také Světová zdravotnická organizace jsou názoru, že tam opravdu žádné nebezpečí nehrozí: "Byla by to opravdu senzace, kdyby zpráva nezávislé organizace říkala něco jiného. To by nebyla žádná zpráva z paddocku, nýbrž světové zprávy, které by řekly: Japonská vláda, všechny vlády celého světa a Světová zdravotnická organizace prostě lžou".
A co jezdci samotní? Zatímco Hiro Aoyama se jednoznačně vyslovil pro start v Motegi, tak Pedrosa a Rossi zůstávají na neutrálních postech. Ovšem Casey Stoner znovu opakoval, že své mínění měnit nebude a Motegi-GP 2011 se prostě nezúčastní. Během závodu v Laguně Seca mu ale dosti důrazně řekl vice-prezident HRC Shuhei Nakamoto, že podepsanou smlouvu s Hondou musí dodržet a v ní stojí mimo jiné i to, povinnost zúčastnit se všech závodů Grand Prix: "Moje rozhodnutí je neměnné, a já ho nebudu revidovat. Atomové reaktory nejsou 100% pod kontrolou. A nemyslím si, že by Honda vyvinula na své jezdce nějaký tlak", řekl celkem jasně k tomuto problému Casey Stoner.

Kromě lídra šampionátu MotoGP Stonera se proti startu v Motegi vyslovil jednoznačně i druhý v průběžném pořadí, mistr světa Jorge Lorenzo, tovární jezdec Yamahy. 

Naproti tomu Andrea Dovizioso váhá a říká: "My jezdci si v Brně prohlédneme pořádně zprávu od organizace ARPA. Neznám nikoho z kolegů, který tam dobrovolně chce závodit. Takže v Brně se na něčem usneseme a budeme to také oficiálně prezentovat. Pokud ale ve zprávě ARPA stojí, že neexistuje žádné nebezpečí a vše je absolutně jisté, tak Honda na nás jistě vyvine tlak."

Ostatně i manažéři od Yamahy, Suzuki a od Ducati se nechali slyšet, že nebudou akceptovat neúčast svých jezdců při GP Japonska 2011!

FIM a Dorna dnes uveřejnily celkovou studii nezávislé expertízy ARPA a potvrdily, že Grand Prix Japonska bude konat v plánovaném termínu 2. října 2011.

Kompletní zprávu najdete v originále zde.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist