Před Grand Prix Valencie

Tak už jdeme do finále…………. Je před námi poslední závod letošní sezóny mistrovství světa silničních motocyklů, který se tradičně odehraje na okruhu ve španělské Valencii.

Okruh


Stejně jako v přechozích osmi ročnících se finálový závod s názvem Grand Premio Generali de la Comunitat Valenciana odehraje na okruhu Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo, který se nachází 20 kilometrů západně od Valencie. Postaven byl v roce 1999, kdy zde také mělo svoji premiéru mistrovství světa silničních motocyklů. Tehdy v závodě pětistovek vyhrál svůj jediný závod v Grand Prix Francouz Régis Laconi. Délka okruhu je 4005 metrů, startovní rovinka měří 876 metrů a jezdci absolvují během jednoho okruhu devět levých a pět pravých zatáček. Je jedním z mála, na nichž se jezdí proti směru hodinových ručiček. Trať je „namotána“ na velmi malém prostoru, kolem kterého jsou divácké ochozy jako na fotbalovém stadiónu. Proto na okruhu panovala vždy skvělá divácká kulisa a závod ve Valencii byl zařazen jako poslední v kalendáři pro důstojné rozloučení se sezónou. Takže ani v případě, že je o titulech už rozhodnuto, se diváci nemusí obávat toho, že by piloti tento závod jen tak odkroužili. K zajímavé situaci například došlo v sezóně 2006, kdy náhradník týmu Ducati za zraněného Seteho Gibernaua tady vyhrál závod MotoGP. Určitě všichni vědí, že se nejednalo o nikoho jiného, než tehdejšího mistra světa superbiků Troye Baylisse. Traťový rekord okruhu v MotoGP drží Casey Stoner, který zde v roce 2008 zajel čas s hodnotou 1:32,582 sekundy, ve čtvrtlitrech je rekordmanem Mika Kallio, který s KTM v roce 2007 zajel čas 1:35,659 a v tomtéž roce byl ve dvackách nejrychlejší Hector Faubel s časem 1:39,380 sekundy. Program závodů se jede podle klasického scénáře a stopětadvacítky tedy startují v 11.00 hodin (10.55 - Nova Sport), Moto2 ve 12.00 hodin (11.55 - TV Nova a Nova Sport) a MotoGP ve 14.00 hodin (13.55 – Nova Sport).

Loňské výsledky


V malorážkách vloni předvedli parádní bitvu piloti týmu Aspara Martineze a to Julian Simon a Bradley Smith, aby nakonec i v posledním závodě sezóny byl úspěšnější již jistý mistr světa, tedy domácí „Julito“. Jakub Kornfeil v devátém kole havaroval a závod nedokončil. Ve čtvrtlitrech se ještě rozhodovalo o titulu mistra světa a i když Hiroshi Aoyama předvedl výlet do kačírku, nakonec se po zisku sedmého místa radoval z historicky posledního titulu v této kubatuře. Závod opanovali domácí piloti a na bedně nejvýše vystoupil Hector Barbera. Skvělý závod zajel Karel Abraham, který skončil na šestém místě před mistrem Aoyamou, Lukáš Pešek, jedoucí se zdravotními problémy byl dvanáctý. V kubatuře MotoGP předvedl neuvěřitelný kousek poleman Casey Stoner, který svoji Ducati rozvěsil hned ve zaváděcím kole a k závodu tak ani nenastoupil. V celkem poklidném (čti: nudném) závodě se nejvíce radoval domácí Dani Pedrosa, ale překvapil i „divočák“ Ben Spies, který na Yamaze týmu Sterigrada dojel na sedmém místě.


125 ccm                                         250 ccm                                             MotoGP

1. Julian Simon                             1. Hector Barbera                             1. Dani Pedrosa
2. Bradley Smith                            2. Alvaro Bautista                              2. Valentino Rossi
3. Pol Espargaro                           3. Raffaele de Rosa                         3. Jorge Lorenzo

Dosavadní průběh sezóny


Stopětadvacítky


Pouze v malorážkách se bude ještě bojovat o titul mistra světa a po závodu v Estroilu se okruh aspirantů na celkové prvenství zúžil na dva španělské piloty. V pozici lídra do téhle bitvy vstupuje Marc Marquez, který má po deseti vítězných závodech na čele šampionátu sedmnáctibodový náskok před Nicolasem Terolem. Matematika je tedy jasná - pokud Marquez dojede do osmého místa, tak i kdyby se Terol přetrhnul, na titul už letos nedosáhne. Devatenáct bodů na Terola ztrácí třetí Pol Espargaro, který sice už nemůže pomýšlet na korunu pro mistra světa, ale protože příští rok pojede o kubaturu výše, rozhodně se bude chtít se stopětadvacítkami rozloučit v domácím závodě vítězstvím. Poslední malorážkový závod pojede i Bradley Smith, který je (a určitě i zůstane) na místě čtvrtém. Za pátým Efrenem Vazquezem je seřazena trojice pilotů, kteří v divokém estorilském závodě vůbec neviděli cílový prapor a to šestý Estere Rabat, sedmý Sandro Cortese a osmý Tomoyoshi Koyama. Jako poslední se přes stobodovou hranici se dostal devátý Randy Krummenacher a Top ten uzavírá Danny Webb. Náš reprezentant Jakub Kornfeil v Estorilu zajel druhý nejlepší závod této sezóny a po zisku pěti bodů za jedenácté místo poskočil na sedmnáctou pozici v šampionátu. Polepšil si i v tabulce nováčků „Rookie of the Year“ kde o čtyři body přeskočil Marcela Schrottera a figuruje na třetím místě za Albertem Moncayem a Adrianem Martinem.


Průběžné pořadí šampionátu

1- Marc MARQUEZ Derbi SPA 297 bodů; 2- Nicolas TEROL Aprilia SPA 280; 3- Pol ESPARGARO Derbi SPA 261; 4- Bradley SMITH Aprilia GBR 198; 5- Efren VAZQUEZ Derbi SPA 144; 6- Esteve RABAT Aprilia SPA 137; 7- Sandro CORTESE Derbi GER 132; 8- Tomoyoshi KOYAMA Aprilia JPN 118; 9- Randy KRUMMENACHER Aprilia SWI 106; 10- Danny WEBB Aprilia GBR 93; 11- Johann ZARCO Aprilia FRA 77; 12- Jonas FOLGER Aprilia GER 69; 13- Luis SALOM Aprilia SPA 66; 14- Alberto MONCAYO Aprilia SPA 65; 15- Adrian MARTIN Aprilia SPA 35; 16- Jasper IWEMA Aprilia NED 34; 17- Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 27; 18- Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 24; 19- Marcel SCHROTTER Honda GER 23; 20- Alexis MASBOU Aprilia FRA 20; 21- Sturla FAGERHAUG Aprilia NOR 12; 22- Daniel KARTHEININGER KTM GER 6; 23- Lorenzo SAVADORI Aprilia ITA 5; 24- Zulfahmi KHAIRUDDIN Aprilia MAL 4; 25- Alessandro TONUCCI Aprilia ITA 3; 26- Luigi MORCIANO Aprilia ITA 2; 27- Louis ROSSI Aprilia FRA 2

Moto2


Ve dvojkách si už jistý mistr světa Toni Elias dává malinko „voraz“ a po zisku čtvrtého místa v Malajsii a sedmého v Austrálii v poslední závodě havaroval a připsal si první letošní nulu. Před svým návratem do MotoGP má tak poslední možnost ukázat, jak jezdí mistr světa, protože po (zřejmě náročných) oslavách titulu toho zatím moc nepředvedl. Ale Tonda je extratřída a domácí publikum ho určitě pořádně vyburcuje, takže se máme na co těšit. V Estorilu se ale nepředvedli ani další jezdci v pořadí, vždyť z první sedmičky se do estorilské Top ten dostal jen šestý Gábor Talmacsi! Druhý jezdec šampionátu, kterým je Julian Simon, dojel na dvanáctém místě a před posledním závodem má šestibodový náskok před (v Estorilu havarujícím) Andreou Iannonem. Čtvrtý Thomas Luthi skončil v Portugalsku těsně za body a na medaili už pomýšlet nemůže. Na pátém místě je Simone Corsi a na šestém už zmiňovaný Gábor Talmacsi. Na maďarského exmistra světa ale pouhé čtyři body ztrácí vítěz Estorilu, kterým je sedmý Stefan Bradl, o dalších šest je pozadu britská naděje Scott Redding a desítku nejúspěšnějších uzavírá Yuki Takahashi. Náš Karel Abraham počtvrté za sebou dojel v elitní desítce a s jednasedmdesáti body je čtrnáctý. Abaju ve Valencii čeká rozloučení s touto kubaturou a vloni zde skončil ve čtvrtlitrech šestý. Můžeme se tedy těšit na jeho další souboje v absolutní světové špičce. Lukáš Pešek se ani v posledním závodě sezóny nepředstaví a svoje pětibodové konto tedy určitě nerozšíří. Jedním z nejsledovanějších pilotů bude určitě mistr světa supersportů Kenan Sofuoglu, který v Estorilu ukázal, že má na to, aby tituly sbíral i v seriálu Grand Prix.


Průběžné pořadí šampionátu

1- Toni ELIAS Moriwaki SPA 271 bodů; 2- Julian SIMON Suter SPA 185; 3- Andrea IANNONE Speed Up ITA 179; 4- Thomas LUTHI Moriwaki SWI 143; 5- Simone CORSI Motobi ITA 129; 6- Gabor TALMACSI Speed Up HUN 103; 7- Jules CLUZEL Suter FRA 101; 8- Stefan BRADL Suter GER 97; 9- Scott REDDING Suter GBR 91; 10- Yuki TAKAHASHI Tech 3 JPN 86; 11- Alex DE ANGELIS Motobi RSM 85; 12- Shoya TOMIZAWA Suter JPN 82; 13- Roberto ROLFO Suter ITA 75; 14- Karel ABRAHAM FTR CZE 71; 15- Alex DEBON FTR SPA 70; 16- Dominique AEGERTER Suter SWI 67; 17- Sergio GADEA Pons Kalex SPA 59; 18- Fonsi NIETO Moriwaki SPA 45; 19- Alex BALDOLINI I.C.P. ITA 38; 20- Mike DI MEGLIO Suter FRA 34; 21- Ratthapark WILAIROT Bimota THA 30; 22- Yonny HERNANDEZ BQR-Moto2 COL 30; 23- Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 26; 24- Claudio CORTI Suter ITA 20; 25- Kenny NOYES Promoharris USA 18; 26- Hector FAUBEL Suter SPA 18; 27- Raffaele DE ROSA Tech 3 ITA 15; 28- Mattia PASINI Motobi ITA 12; 29- Kenan SOFUOGLU Suter TUR 11; 30- Damian CUDLIN Pons Kalex AUS 9; 31- Xavier SIMEON Moriwaki BEL 9; 32- Jason DI SALVO FTR USA 7; 33- Axel PONS Pons Kalex SPA 7; 34- Lukáš PEŠEK Moriwaki CZE 5; 35- Michael RANSEDER Suter AUT 4; 36- Michele PIRRO Moriwaki ITA 2; 37- Vladimir IVANOV Moriwaki UKR 2; 38- Arne TODE Suter GER 2; 39- Robertino PIETRI Suter VEN 1; 40- Yusuke TESHIMA Motobi JPN 1

MotoGP


O titulu je pochopitelně rozhodnuto i v nejsilnější kubatuře, a v posledním závodě v Estorilu dokompletoval Jorge Lorenzo sérii zlepšujících se umístění (JPN-4; AUS-3; MAL-2; POR-1). Svoji „slabší“ část sezóny tedy překonal (dá se ale hovořit o slabší části po zisku dvou čtvrtých míst?) a pro závěrečný závod sezóny tedy nastupuje v nejlepší formě. Je jasné, že Mistr světa před domácím publikem bere jen a pouze první místo. To loňský vítěz Dani Pedrosa nejspíš na vítězství pomýšlet nemůže, ale jeho cílem je udržet druhé místo v šampionátu, které hájí před třetím Valentinem Rossim. Pro Valeho to bude poslední závod v sedle Yamahy, kterou opouští po dlouhých sedmi letech. Vzpomínáte si na jeho strhující vítězství při prvním startu s Yamahou? Správně! Bylo to v Jižní Africe a porazil tam tehdy o pouhých 0,210 sekundy svého největšího rivala Maxe Biaggiho. Takže určitě i Rossi udělá všechno proto, aby jeho kariéra v tomto týmu byla lemována vítězstvím na začátku i na konci. Jeho hlavním úkolem ale bude udržení třetího místa, na které se dostal také „díky“ pádu a následnému bodovému výpadku čtvrtého Caseyho Stonera. Ten má v pěti uplynulých závodech zajímavou bilanci, když třikrát zvítězil a dvakrát kvůli pádu nedokončil. Caseyho zkrat v loňské Valencii jsme už zmínili, jak dopadne letos? Jeho čtvrté místo má nadosah pátý Andrea Dovizioso, který na Australana ztrácí pouhých deset bodů, takže rozhodně není nic ztraceno. Následují dva Američané, kteří mají shodný počet bodů. Díky lepšímu umístění je na tom zatím lépe šestý Ben Spies, který si ale v Estorilu pochroumal kotník a tak jeho start v závěrečném závodu ještě není stoprocentní. S toho by mohl profitovat sedmý Nicky Hayden, který tak má nejlepší šanci v závěru sezóny poskočit na šestou pozici. Skvělý závěr sezóny prožívá Marco Simoncelli. Od Aragonu jezdí pravidelně v první desítce a jeho výkony mají stoupající tendenci (ARA-7; JPN-6; MAL-8; AUS-6; POR-4) a tak by umístění na stupních vítězů nebylo nijak překvapivé. Pět bodů na Supersice ztrácí devátý Randy de Puniet, který se bude loučit s motocyklem Honda a s týmem LCR, do kterého míří Toni Elias. Desítku nejúspěšnějších pilotů uzavírá Marco Melandri, který se loučí nejen s Hondou a týmem San Carlo Gresini, ale i s kubaturou MotoGP, protože pro příští rok míří do superbiků.


Průběžné pořadí šampionátu

1- Jorge LORENZO Yamaha SPA 358 bodů; 2- Dani PEDROSA Honda SPA 236; 3- Valentino ROSSI Yamaha ITA 217; 4- Casey STONER Ducati AUS 205; 5- Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 195; 6- Ben SPIES Yamaha USA 163; 7- Nicky HAYDEN Ducati USA 163; 8- Marco SIMONCELLI Honda ITA 115; 9- Randy DE PUNIET Honda FRA 110; 10- Marco MELANDRI Honda ITA 100; 11- Colin EDWARDS Yamaha USA 99; 12- Hector BARBERA Ducati SPA 82; 13- Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 78; 14- Aleix ESPARGARO Ducati SPA 60; 15- Hiroshi AOYAMA Honda JPN 51; 16- Loris CAPIROSSI Suzuki ITA 44; 17- Mika KALLIO Ducati FIN 43; 18- Alex DE ANGELIS Honda RSM 11; 19- Roger Lee HAYDEN Honda USA 5; 20- Kousuke AKIYOSHI Honda JPN 4; 21- Wataru YOSHIKAWA Yamaha JPN 1

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist