Před Grand Prix Španělska

Ve španělském Jerezu se tento víkend utkají o další světové body piloti mistrovství světa silničních motocyklů. Původně měla být Grand Premio bwin de Espaňal třetím letošním závodem, ale poté, co sopka Bflmpsvzhchkrdtn udělala všem čáru přes rozpočet a japonská Grand Prix se přesunula na říjnový termín, bude to teprve druhý závod letošní sezóny.

Okruh

Okruh s názvem Circuito de Jerez byl postaven v roce 1985 a už o rok později se na něm s ef-jedničkami proháněli jezdci jako Ayrton Senna, Alain Prost nebo Nigel Mansell. Mistrovství světa silničních motocyklů tady svůj první závod mělo v roce 1987 (vítězství získali Jorge “Aspar” Martinez – 80, Fausto Gresini – 125, Martin Wimmer – 250, a Wayne Gardner - 500). Součástí areálu je i motokrosová trať, která má za sebou také závody mistroví světa družstev. Délka okruhu činí 4 423 metry, šíře 11 metrů, na trati je osm pravých a pět levých zatáček a délka startovní rovinky je rovných 600 metrů. Všechny traťové rekordy byly zajety v loňském roce a v MotoGP jej drží Valentino Rossi a má hodnotu 1:39,818 sekundy. Ve čtvrtlitrech už nikdo nepřekoná Alvara Bautistu, který zajel čas 1:43,338, ve dvackách drží rekord jerezského okruhu Julian Simon (1:47,057). Okruh v roce 2004 nejrychleji objel Michael Schumacher s efjedničkovou Ferrari a to za 1:15,650 sekundy.

Loňské výsledky

Vloni se ani v jedné kubatuře neradoval domácí jezdec a diváci museli ve stopětadvacítkách tleskat Bradleymu Smithovi, který jel neuvěřitelnou střelbu a druhému Gadeovi nadělil neuvěřitelných 13,5 sekundy! Ve čtvrtlitrech se nejvíce radoval pozdější mistr světa Hiroshi Ayoama, kterému ale stříbrný Bautista zle zatápěl a o jeho druhém místě rozhodlo pouhých 0,132 sekundy. Domácí fandové se neradovali ani v MotoGP, které opanoval Valentino Rossi a na domácího miláčka tak “zbylo” zase jen druhé místo.

125 ccm                                        250 ccm                                                MotoGP

1. Bradley Smith                          1. Hiroshi Aoyama                               1. Valentino Rossi
2. Sergio Gadea                          2. Alvaro Bautista                                 2. Dani Pedrosa
3. Marc Marquez                          3. Marco Simoncelli                             3. Casey Stoner

Dosavadní průběh sezóny

Ve stopětadvacítkách potvrdil první závod předsezónní prognózy, které předvídaly nadvládu španělského kvarteta ve složení Nicolas Terol, Efren Vazquez, Marc Marquez a Pol Espargaro. Španělští piloti v tomhle pořadí projeli cílem katarského závodu a pořadí šampionátu je pochopitelně totožné. Bylo by tedy velkým překvapením, kdyby se letos ve svatostánku španělské silnice radoval někdo “přespolní”. V podstatě jediným, kdo může nadvládu pilotů zpoza Pyrenejí narušit a zkazit tak radost domácím fanouškům, je suverénní vítěz loňského jerezského závodu Brit Bradley Smith. Tomu se v Kataru příliš nedařilo a skončil až na osmém místě, o to víc se ale bude snažit vrátit se do popředí tabulky. Ale ani německy hovořící jezdci Sandro Cortese a Randy Krumennacher (v Kataru pátý a šestý) to rozhodně nebudou chtít domácím ulehčit a dá se očekávat jejich souboj o stupně vítězů. Náš reprezentant Kuba Kornfeil si hned v prvním závodě vyzkoušel, jaké to je dojet ve druhé dvacítce a vzhledem k tomu, že narozdíl od Losailu tenhle okruh dobře zná, první body by mohly na jeho konto přibýt už tenhle víkend.


Tabulka kubatury 125 ccm

1Nicolas TEROL 25 bodů; 2 Efren VAZQUEZ 20 3 Marc MARQUEZ 16 4 Pol ESPARGARO 13 5 Sandro CORTESE 11 6 Randy KRUMMENACHER 10 7 Esteve RABAT 9 8 Bradley SMITH 8 9 Tomoyoshi KOYAMA 7 10 Alexis MASBOU 6


Pokud ve dvackách můžeme tipovat vítěze z pěti či šesti jezdců, na spočítání aspirantů na vítězství v kubatuře Moto2 by nám prsty rukou určitě nestačily. Tady je na čele tabulky poměrně překvapivě Shoya Tomizawa, který v Kataru suverénně povodil zbytek startovního pole včetně všech “veretánů” MotoGP a s 4,5 sekundovým náskokem si dojel pro vítězství. Pokud na Losailu vyhrál tenhle Japonec, tak na vítězství v jednotlivých závodech může pomýšlet opravdu na dvě desítky driverů. Na druhém místě je po Kataru Alex Debon, který ještě před sezónou nevěděl, jestli letos vůbec bude závodit. Třetí Jules Cluzel odsunul pod stupně vítězů exdžípíčkáře Toniho Eliase, který ale už doma pojede bez zdravotního hendikepu a tak bude největším favoritem tohoto víkendu. Velký návrat do světa Velkých cen zaznamenal už skoro odepsaný Roberto Rolfo a tenhle Ital tak patří opět mezi skutečné Top drivery. I když se Mattiovi Pasinimu v předsezónní testech moc nevedlo, v Kataru dokázal, že je schopen i v nové třídě bojovat o přední příčky a parádně se porval s Thomasem Luthim o šestou příčku. Skvělou práci odvedli oba naši driveři Karel Abraham a Lukáš Pešek, když hned v úvodu sezóny zabodovali a za svými zády nechali například i exmistra světa Mika di Meglia. Chuť z nepovedeného katarského závodu si budou určitě chtít spravit smolaři Alex de Angelis a Stefan Bradl, kteří po vzájemné kolizi havarovali a další domácí želízko v ohni Julian Simon, který odstoupil pro poruchu spojky.


Tabulka kubatury Moto2

1Shoya TOMIZAWA 25 2Alex DEBON 20 3 Jules CLUZEL 16 4Toni ELIAS 13 5Roberto ROLFO 11 6Mattia PASINI 10 7Thomas LUTHI 9 8 Simone CORSI 8 9Gabor TALMACSI 7 10Sergio GADEA 6 11Dominique AEGERTER 5 12Alex BALDOLINI 4 13Fonsi NIETO 3 14Karel ABRAHAM 2 15Lukas PESEK 1


V kubatuře MotoGP za svým desátým titulem mistra světa vyrazil hodně rázně Valentino Rossi. Je v čele šampionátu a vypadá to, že na odchod do důchodu ještě nepomýšlí. Můžeme se jen dohadovat o tom, nakolik mu tohle vítězství ulehčil Casey Stoner, který sice dominoval celému víkendu, ale v rozhodujícím okamžiku havaroval. Naštěstí se to obešlo bez jakýchkoli následků a reparát tak Australan může složit hned tenhle víkend. Své bude chtít říct ale i Jorge Lorenzo, největší domácí naděje a druhý jezdec dosavadního pořadí. Vloni sice při tomto závodě havaroval, ale vloni není letos a navíc Jorge se už vylízal z předsezónního zranění a bude ve stoprocentní formě. Andrea Dovizioso svým třetím místem rozehnal chmury na tváři své i svých šéfů, kterým se jeho loňské výkony zas tak nezamlouvaly. Návrat na absolutní špičku bude chtít potvrdit Nicky Hayden, kterému v poušti chybělo na stupně vítězů jen tákhle maličko! Další Amík v pořadí je Ben Spies, jeho páté místo bylo skvělé, potvrdí to, že patří mezi největší talenty motocyklového sportu? Na šestém místě je Randy de Puniet, který je překvapivě druhým nejlepším pilotem na Hondě a ve svém stínu nechal i sedmého Daniho Pedrosu. Ten ale vloni vystoupil na bednu a to si bude rozhodně chtít zopakovat. Dva veteráni se seřadili na osmém a devátém místě, úspěšnějším z nich je zatím Colin Edwards, ale Loris Capirossi v Jerezu odstartuje už čtvrtou stovku svých závodů v seriálu Grand Prix! Desítku nejúspěšnějších uzavírá Hiroshi Aoyama, který je tak nejlepším přestupujícím čtvrtlitrářem, když za sebou nechal jak Marca Simoncelliho, tak Hectora Barberu, ale i trápícího se Marca Melandriho. Víc jezdců v Kataru nedojelo, bude to v Jerezu lepší?


Tabulka kubatury MotoGP

1Valentino ROSSI 25 2Jorge LORENZO 20 3Andrea DOVIZIOSO 16 4Nicky HAYDEN 13 5Ben SPIES 11 6Randy DE PUNIET 10 7Dani PEDROSA 9 8Colin EDWARDS 8 9Loris CAPIROSSI 7 10Hiroshi AOYAMA 6 11Marco SIMONCELLI 5 12Hector BARBERA 4 13Marco MELANDRIHondaITA3

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist