Před Grand Prix Portugalska

Po měsíční přestávce, způsobené nešťastnými událostmi v Japonsku, se opět rozbíhá kolotoč mistrovství světa silničních motocyklů. Třetí zastavení se tentokrát koná na portugalském okruhu v Estorilu.

Okruh


Okruh, na němž se pojede bwin Grande Premio de Portugal, leží 28 kilometrů od hlavního města Lisabonu, byl postaven v roce 1972 a po velké přestavbě v roce 1984 se na něm proháněly i vozy Formule 1. Mistrovství světa silničních motocyklů se na něm jezdí od roku 2000. Charakteristický je dlouhými rovinkami s následnými vracáky „kolem nohy“ a také náročným zpomalovacím retardérem. Délka okruhu je 4 182 metrů, startovní rovinka měří 986 metrů a jezdci během jednoho okruhu zatočí devětkrát doprava a čtyřikrát doleva. Rekord okruhu v MotoGP drží Dani Pedrosa z roku 2009 a má hodnotu 1:36,937 sekundy. V kubatuře Moto2 jel vloni nejrychleji Scott Redding a to v čase 1:45,456 sekundy (Alvaro Bautista na čtvrtlitru zajel kolo za 1:40,521) a Gábor Talmacsi jel v roce 2007 na dvacce za 1:45,027. Absolutně nejúspěšnějším jezdcem v Estorilu je Valentino Rossi, který od doby, kdy sem seriál Grand Prix zavítal poprvé, pokaždé skončil na stupních vítězů a pět závodů zde dokonce vyhrál. Vzhledem k mírnému časovému posunu (Portugalsko je o fous západněji a je už v jiném časovém pásmu), se mění i program nedělních závodů. Zahajuje prostřední kubatura Moto2, která startuje ve 12.15 hodin (našeho času), přímý přenos od 12.10 hodin můžete sledovat na Nova Sport. Přenos třídy MotoGP vysílá Nova Sport od 13.50 hodin (start je ve 14.00 hod) a malorážky pak uzavírají celý program se startem v 15.30 hod. (přímý přenos na Nova Sport od 15.25).

Loňské výsledky


V loňském závodě malorážek pouhých 38 tisícin sekundy rozhodlo o vítězství Španěla Nicolase Terola nad krajanem Marcem Marquezem. Skvěle zabodoval náš Jakub Kornfeil, který dojel na desátém místě. V prostřední kubatuře Moto2 se nejvíce radoval Němec Stefan Bradl, ale závod byl stejně jako ve stopětadvacítkách hodně vyrovnaný, vždyť druhý Alex Baldolini ztrácel pouze 68 tisícin sekundy. Stejně jako Kornfeil o třídu níž, tak i zde Karel Abraham vybojoval desáté místo. V nejsilnější kubatuře byl suverénní Jorge Lorenzo, který na druhou pozici odsunul svého týmového kolegu Valentina Rossiho, třetí dojel Andrea Dovizioso.


125 ccm                                        Moto2                                         MotoGP

1. Nicolas Terol                             1. Stefan Bradl                             1. Jorge Lorenzo
2. Marc Marquez                           2. Alex Baldolini                           2. Valentino Rossi
3. Bradley Smith                            3. Alex De Angelis                       3. Andrea Dovizioso


Dosavadní průběh sezóny


Stopětadvacítky


Po dvou odjetý závodech je na čele malorážek Španěl Nicolas Terol. Je jediným, kdo dokázal v obou závodech vystoupit na stupně vítězů a to dokonce na stupeň nejvyšší. Jeho výkony jsou zatím naprosto suverénní a protože trať v Estorilu mu evidentně vyhovuje (dokázal zde zvítězit i v loňském roce) dá se předpokládat, že i v Portugalsku bude ve výsledkové listině figurovat hodně vysoko. Za tímto Španělem jsou srovnáni dva němečtí závodníci, které dělí pouhý jeden bod a tím úspěšnějším je zatím Jonas Folger. Možná to může bý pro někoho překvapení, ale Aki Ajo většinou nemá špatnou ruku při výběru svých pilotů! Folger byl druhý v Jerezu a pátý v Kataru, zatímco jeho krajan Sandro Cortese ke druhému místu z úvodu přidal šesté ze Španělska. To, že bude na čtvrtém místě (byť jsou odjeté pouze dva závody) Francouz Johann Zarco by asi čekal málokdo, ale třetí pozice z náročného Jerezu ho spolu s šestým místem z Losailu katapultovalo takhle vysoko. Nejvýše umístěným pilotem, který se zatím letos nepodíval na stupně vítězů, je pátý Efren Vazquez ze Španělska. Na místě šestém je jeho krajan Sergio Gadea, které své zaměstanavalce Paris Hiltonové udělal radost třetím místem z Losailu, ale domácí závod kvůli havárii nedokončil. Následují dva nováčci z Velké Británie, kteří se na sedmé (Danny Kent), respektive osmé místo (Taylor Mackenzie) dostali po skvělém výkonu ve zmoklém Španělsku. To samé platí i o desátém pilotovi průběžného pořadí, kterým je náš reprezentant Jakub Kornfeil. Po tristním Kataru se zaskvěl sedmým místem v Jerezu a nám nezbývá než doufat, že se potvrdí prognózy portugalských rosniček a v neděli aspoň trošku sprchne. Před Kubou je na místě devátém Španěl Hector Faubel, který si návrat do nejslabší kubatury určitě představoval úplně jinak (v obou závodech skončil jedenáctý), ale sezóna je zatím na úplném začátku a tak je téměř jisté, že se posune průběžným pořadím o hodně výše.



Průběžné pořadí šampionátu

1 Nicolas TEROL Aprilia SPA 50; 2 Jonas FOLGER Aprilia GER 31; 3 Sandro CORTESE Aprilia GER 30; 4 Johann ZARCO Derbi FRA 26; 5 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 20; 6 Sergio GADEA Aprilia SPA 16; 7 Danny KENT Aprilia GBR 16; 8 Taylor MACKENZIE Aprilia GBR 11; 9 Hector FAUBEL Aprilia SPA 10; 10 Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 9; 11 Alberto MONCAYO Aprilia SPA 9; 12 Hiroki ONO KTM JPN 8; 13 Luis SALOM Aprilia SPA 8; 14 Maverick VIÑALES Aprilia SPA 7; 15 Zulfahmi KHAIRUDDIN Derbi MAL 6; 16 Miguel OLIVEIRA Aprilia POR 6; 17 Adrian MARTIN Aprilia SPA 4; 18 Jasper IWEMA Aprilia NED 4; 19 Marcel SCHROTTER Mahindra GER 3; 20 Louis ROSSI Aprilia FRA 3; 21 Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 2; 22 Josep RODRIGUEZ Aprilia SPA 1

Moto2


V prostřední kubatuře je na čele průběžného pořadí Ital Andrea Iannone, který má po zisku druhého místa z Losailu a vítězství v Jerezu na svém kontě pětačtyřicet bodů. Hlavně jeho výkon ve zmoklém španělském závodě, ve kterém zvítězil s téměř osmisekundovým náskokem napovídá, že ostatní budou mít hodně práce s tím, aby ho vystřídali na čele „dvojkové“ tabulky. Vítěz úvodního závodu, tedy Němec Stefan Bradl připojil v Španělsku páté místo a tak je jeho bodové skóre stejné, jako v případě třetího Švýcara Thomase Luthiho. Ten vystoupil v obou závodech na stupně vítězů, ale na svoje premiérové vítězství v prostřední kubatuře (dvěpade i Moto2) zatím marně čeká. Dočká se v už Estorilu? Šesté a třetí místo letos vybojoval Ital Simone Corsi a tyto výsledky ho řadí na průběžnou čtvrtou pozici před svého, džípíčkami ostříleného, krajana Alexe De Angelise. Nejúspěšnějším nováčkem je šestý Brit Bradley Smith, což je určitě pro jeho fandy potěšující. Vždyť jeho poslední „dvacková“ sezóny byla neslaná-nemastná. Zato Julian Simon patří letos k největším favoritům na zisk titulu, ale desáté a šesté místo ho řadí až na sedmou pozici, tedy žádná sláva. Naopak osmá pozice Michele Pirra je překvapivá, vždyť za sebou nechal i taková jména, jako je devátý Yuki Takahashi, či desátý Jules Cluzel. To, že po dvou závodech budou bez jediného bodíku, určitě nečekali například mistři světa Marc Marquez nebo Kenan Sofuoglu, stejně tak jako piloti týmu Marc VDS Racing Mika Kallio a Scott Redding.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Andrea IANNONE Suter ITA 45; 2 Stefan BRADL Kalex GER 36; 3 Thomas LUTHI Suter SWI 36; 4 Simone CORSI FTR ITA 26; 5 Alex DE ANGELIS Motobi RSM 22; 6 Bradley SMITH Tech 3 GBR 20; 7 Julian SIMON Suter SPA 16; 8 Michele PIRRO Moriwaki ITA 15; 9 Yuki TAKAHASHI Moriwaki JPN 11; 10 Jules CLUZEL Suter FRA 9; 11 Kev COGHLAN FTR GBR 8; 12 Max NEUKIRCHNER MZ-RE Honda GER 7; 13 Yonny HERNANDEZ FTR COL 6; 14 Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 5; 15 Aleix ESPARGARO Pons Kalex SPA 5; 16 Ratthapark WILAIROT FTR THA 4; 17 Mattia PASINI FTR ITA 3; 18 Dominique AEGERTER Suter SWI 3; 19 Esteve RABAT FTR SPA 3

MotoGP


Obhájce titulu, tedy Španěl Jorge Lorenzo zatím plní svoji úlohu a je po zisku druhého místa z Losailu a vítězství v domácím Jerezu lídrem kubatury MotoGP. Jeho krajan Dani Pedrosa je spolu s ním jediný, kdo se dokázal umístit v obou závodech na bedně a na druhém místě ztrácí na Lorenza devět bodů. Pravděpodobně nejrychlejší pilot současnosti, Australan Casey Stoner, sice po vítězné premiéře doplatil na chybu Valentina Rossiho a své pětadvacetibodové skóre v Jerezu nerozšířil, ale stále zůstává největším favoritem nejen na estorilské vítězství. Následuje dvojice továrního týmu Ducati a to pátý Nicky Hayden (deváté a třetí místo) a šestý Valentino Rossi. Protože se oběma ducatistům ve zmoklém Jerezu evidentně dařilo, může být trošku překvapením, že Vale podle svého vyjádření přeje o tomto víkendu suchou trať. Japonec Hiroshi Aoyama po loňské nepovedené sezóně začíná vystrkovat růžky a jezdí podobně jako ve čtvrtlitrech. Na trati není rozhodně z těch, kteří by vám nějak výrazně utkvěli v paměti, ale výsledky hovoří jasně: desáté a čtvrté místo ho řadí na průběžnou šestou pozici. Sedmý je Ital Andrea Dovizioso, jehož výsledky a výkony v porovnání se Stonerem a Pedrosou zatím pokulhávají. Osmý je Španěl Hector Barbera, který se zaskvěl hlavně šestý místem na domácí trati. Následují dva nováčci a to devátý Cal Crutchlow (jedenáctý v Losailu a osmý v Jerezu) a náš reprezentant Karel Abraham, uzavírající elitní Top Ten. Stejně jako už bylo řečeno u Kornfeila: po tom, co předváděl ve zmoklém Španělsku, nezbývá než doufat, že sprchne a Abaja nám na mokré trati předvede zase parádní podívanou! Je skoro jisté, že piloti, kteří se za ním seřadili na dalších pozicích, povyskočí v průběhu sezóny o hodně výše. Platí to hlavně o jedenáctém Marcu Simoncellim či dvanáctém Benu Spiesovi. První letošní body by si mohl v Estorilu připsal rekonvalescent Alvaro Bautista, který se po pádu, zranění a následné operaci opět vrací do kolotoče Grand Prix.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 45; 2 Dani PEDROSA Honda SPA 36; 3 Casey STONER Honda AUS 25; 4 Nicky HAYDEN Ducati USA 23; 5 Valentino ROSSI Ducati ITA 20; 6 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 19; 7 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 17; 8 Hector BARBERA Ducati SPA 14; 9 Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 13; 10 Karel ABRAHAM Ducati CZE 12; 11 Marco SIMONCELLI Honda ITA 11; 12 Ben SPIES Yamaha USA 10; 13 Colin EDWARDS Yamaha USA 8; 14 Toni ELIAS Honda SPA 7; 15 John HOPKINS Suzuki USA 6; 16 Loris CAPIROSSI Ducati ITA 5

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist