Před Grand Prix Německa

Letošní sezóna mistrovství světa silničních motocyklů se o tomto víkendu německou Grand Prix přehoupne do svojí druhé poloviny. Na kratičkém Sachsenringu bývají k vidění skvělé závody a nejinak tomu bude určitě i letos.

Okruh


Okruh Sachsenrig, na kterém se uskuteční eni Motorrad Grand Prix Deutschland, je po americkém Laguna Seca druhý nejkratší v celém seriálu, když měří pouhých 3 671 metrů. Je charakteristický utáhnutými zatáčkami a Valentino Rossi o něm hovoří jako o největší minibikové dráze. Okruh má tři pravé a deset levých zatáček a startovní rovinka měří 700 metrů. První závody mistrovství světa silničních motocyklů se na Sachsenringu jely už v roce 1962, kdy v kategorii pětistovek (jednalo se tehdy o jubilejní stý závod této kubatury) vyhrál legendární Mike Hailwood na MV Agustě a těsně pod stupni vítězů zde skončil náš František Šťastný na Jawě. Tyto závody se ovšem jely ještě na starém přírodním okruhu. V roce 1996 byl pět kilometrů od Chemnitzu vybudován nový autodrom, který byl původně plánován spíše jako testovací dráha, ale v roce 1998 se zde představili i jezdci nejprestižnějších motocyklových kategorií a v nejsilnější třídě do 500 ccm se z vítězství radoval Mike Doohan. Traťový rekord v nejsilnější kubatuře drží Dani Pedrosa, který v roce 2009 okruh zajel za 1:22,126 sekundy, Moto2 Ital Andrea Iannone vloni stanovil rekord s časem 1:25,629 (ve čtvrtlitrech pak byl nejrychlejší Mika Kallio s časem 1:24,762) a ve dvackách drží letitý rekord Gábor Talmacsi, který v roce 2007 zajel kolo za 1:26,909 sekundy.


Loňský závod


V závodě malorážek na usychající trati nastoupili někteří jezdci s mokrými pneumatikami, někteří volili slicky. V souboji Marca Marqueze s Polem Espargarem druhý jmenovaný spadl a tak se na stupně vítězů dostali i zkušený Japonec Tomoyoshi Koyama a domácí Sandro Cortese. Závod dojelo velmi málo jezdců, mezi nimi i náš Jakub Kornfeil na sedmnáctém místě. V prostřední kubatuře to zpočátku vypadalo na suverénní vítězství Itala Iannoneho, ale Toni Elias se po startu z jedenácté pozice postupně prokousával dopředu a nakonec za sebou nechal jak Andreu Iannoneho, tak i jeho krajana Roberta Rolfa. Skvělý závod zajel Karel Abraham, který právě s Rolfem a Fonsim Nietem bojoval o stupně vítězů a nakonec dojel na pátém místě. Lukáš Pešek závod kvůli havárii nedokončil. Závod nejsilnější kubatury se jel nadvakrát, protože v devátém kole havaroval Randy De Puniet a závod byl přerušen. Nejúspěšnější byl španělský tandem v pořadí Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa, ve tvrdém boji o třetí místo překonal Casey Stoner Valentina Rossiho.

125 ccm                                      Moto2                                        MotoGP


1. Marc Marquez                          1. Toni Elias                                1. Jorge Lorenzo
2. Tomoyoshi Koyama                  2. Andrea Iannone                     2. Dani Pedrosa
3. Sandro Cortese                       3. Roberto  Rolfo                        3. Casey Stoner


Dosavadní průběh sezóny


Stopětadvacítky


Španěl Nicolas Terol poté, co si „dovolil“ dojet v Silverstone až osmý a v Assenu dokonce kvůli zranění absentoval, v předešlém závodě v Mugellu opět dominoval, připsal si letošní páté vítězství a na čele šampionátu má nyní náskok devětatřicet bodů. Na druhé místo se propracoval Francouz Johann Zarco, který má na svém kontě letos už čtyři pódiová umístění a navíc o jedno vítězství přišel až po sporné penalizaci v Katalánsku. Je tak spolu Španělem Maverickem Viňalesem určitě největším letošním překvapením. Nováček Viňales má na svém kontě sice dva nedojeté závody, ale jinak předvádí neuvěřitelné výkony, vždyť ve svojí premiérové sezóně má v polovině sezóny dvě vítězství, jedno druhé a jedno třetí místo! Spolu s devátým místem z Kataru a čtvrtým v Estorilu tak nasbíral 109 bodů a ty ho řadí na průběžnou třetí pozici. Pohoršili si naopak dva Němci, kteří se po Mugellu propadli za stupně vítězů. Čtvrtý je Jonas Folger, který v Itálii vůbec nebodoval a o pouhé tři bodíky za ním je pátý Sandro Cortese, který minule dojel až jako dvanáctý. Od šestého do devátého místa jsou seřazeni Španělé a to šestý Efren Vazquez, sedmý Luis Salom a na osmém a devátém místě jsou dva „veteráni“ Hector Faubel a Sergio Gadea. Mezi druhým Zarcem a šestým Vazquezem je rozestup čtyřiadvaceti bodů a pořadí se tady může ještě hodně míchat, pak je s odstupem další vyrovnaná tříčlenná skupinka, kde pouhé čtyři body dělí Saloma, Faubela a Gadeu, ale za nimi následuje velký bodový rozestup. Elitní desítku uzavírá Brit Danny Kent, ale na jeho desátou pozici si brousí zuby náš reprezentant Jakub Kornfeil. Ten před Sachsenringem na Kenta ztrácí osm bodů a tak jeho útok na Top ten není rozhodně vyloučen!


Průběžné pořadí šampionátu

1 Nicolas TEROL Aprilia SPA 153; 2 Johann ZARCO Derbi FRA 114; 3 Maverick VIÑALES Aprilia SPA 106; 4 Jonas FOLGER Aprilia GER 101; 5 Sandro CORTESE Aprilia GER 98; 6 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 90; 7 Luis SALOM Aprilia SPA 65; 8 Hector FAUBEL Aprilia SPA 65; 9 Sergio GADEA Aprilia SPA 61; 10 Danny KENT Aprilia GBR 39; 11 Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 31; 12 Adrian MARTIN Aprilia SPA 30; 13 Miguel OLIVEIRA Aprilia POR 30; 14 Alberto MONCAYO Aprilia SPA 23; 15 Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 19; 16 Taylor MACKENZIE Aprilia GBR 15; 17 Marcel SCHROTTER Mahindra GER 15; 18 Zulfahmi KHAIRUDDIN Derbi MAL 13; 19 Louis ROSSI Aprilia FRA 13; 20 Alexis MASBOU KTM FRA 10; 21 Hiroki ONO KTM JPN 8; 22 Danny WEBB Mahindra GBR 8; 23 Jasper IWEMA Aprilia NED 6; 24 Niklas AJO Aprilia FIN 5; 25 John McPHEE Aprilia GBR 12; 6 Josep RODRIGUEZ Aprilia SPA 1

Moto2


Němec Stefan Bradl se na domácí půdě představí jako vedoucí jezdec prostřední kubatury a zároveň jednoznačně největší aspirant na světový titul. I když jeho nejbližší pronásledovatel, kterým je Španěl Marc Marquez zvítězil v předcházejících dvou závodech a propracoval se na druhou příčku šampionátu, má na svém kontě čtyři bodové výpadky a tak na Bradla ztrácí propastných dvaapadesát bodů. Na třetím místě je Brit Bradley Smith, loňský Marquezův protivník z malorážek. Ten letos nebodoval dvakrát a sice ani jednou nezvítězil, ale v posledních třech závodech dokázal dojet na stupních vítězů. Na čtvrtou pozici se propadl Ital Simone Corsi, který dokázal bodovat ve všech doposud odjetých závodech. Vzpomínáte na jeho „vyrovnanost“ před třemi – čtyřmi lety? Pátý je Švýcar Thomas Luthi, který měl sice skvělý vstup do sezóny, ale pak si vybral slabší chvilku, kdy tři závody vůbec nebodoval a teď se snad po zisku osmého a šestého místa opět dostává do potřebné pohody. Stejný počet bodů (šestašedesát) nasbíral i šestý Alex De Angelis ze San Marina a pouhé dva body ztrácí Ital Andrea Iannone. O něm platí to samé, co o Luthim. Po prvních dvou závodech figuroval v čele šampionátu, pak si ale během pěti závodů připsal pouhých osm bodů a tak ho snad páté místo z domácího Mugella vrátí zase do bojů o stupně vítězů. Osmý je Japonec Yuki Takahashi a na místě devátém je španělský smolař Julian Simon. Ten se po nezaviněné havárii a zlomené noze z Katalánska už dal pomalu dokupy a chce se v Německu opět vrátit do sedla svého Suteru. O jeho návratu, stejně jako dalších novinkách ze všech tří kubatur vás už informoval Bosso. Desítku nejúspěšnějších pilotů uzavírá Švýcar Randy Krummenacher.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Stefan BRADL Kalex GER 147 bodů; 2 Marc MARQUEZ Suter SPA 95; 3 Bradley SMITH Tech 3 GBR 79; 4 Simone CORSI FTR ITA 76; 5 Thomas LUTHI Suter SWI 66; 6 Alex DE ANGELIS Kotovi RSM 66; 7 Andrea IANNONE Suter ITA 64; 8 Yuki TAKAHASHI Moriwaki JPN 58; 9 Julian SIMON Suter SPA 49; 10 Randy KRUMMENACHER Kalex SWI 39; 11 Aleix ESPARGARO Pons Kalex SPA 38; 12 Michele PIRRO Moriwaki ITA 37; 13 Esteve RABAT FTR Suter TUR 34; 15 Max NEUKIRCHNER MZ-RE Honda GER 32; 16 Dominique AEGERTER Suter SWI 29; 17 Jules CLUZEL FTR COL 23; 19 Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 18; 20 Alex BALDOLINI Suter ITA 18; 21 Scott REDDING Suter GBR 16; 22 Mattia PASINIFTR ITA 13; 23 Pol ESPARGARO FTR SPA 13; 24 Kev COGHLAN FTR GBR 11; 25 Mika KALLIO Suter FIN 8; 26 Mike DI MEGLIO Tech 3 FRA 7; 27 Claudio CORTI Suter ITA 6; 28 Xavier SIMEON Tech 3 BEL 6; 29 Ratthapark WILAIROT FTR THA 4; 30 Ricard CARDUS Moriwaki SPA 2; 31 Axel PONS Pons Kalex SPA 1

MotoGP


Potvrdí piloti Yamahy svoje zlepšení i na nejpomalejší trati šampionátu? Nebo po jejich dvou předešlých vítězstvích zase zvítězí pilot na Hondě? Sezóna se letos vyvíjí tak, že se o titulu nejspíš rozhodne mezi Australanam Casey Stonerem a Španělem Jorge Lorenzem. Každý má na svém kontě po jednom bodovém výpadku a po osmi odjetých závodech má vyzyvatel zatím před obhájcem titulu náskok devatenácti bodů, ale to rozhodně není náskok rozhodující! Na třetím místě je Ital Andrea Dovizioso, který na Lorenza ztrácí čtrnáct bodů. Dokázal bodovat ve všech letošních závodech a je s podivem, že právě on se musí strachovat o svoje budoucí angažmá. Čtvrtý je nejrychlejší Ducati, pilotovaná Italem Valentinem Rossim, který na bronzového Doviho ztrácí osmadvacet bodů a při pohledu na letošní výsledky zjistíme, že úspěšnější nežli on byl zatím pouze v Jerezu. Pátý je Rossiho týmový kolega Američan Nicky Hayden, dosahující v podstatě podobných výsledků jako Vale a ztrácí na něho čtrnáct bodů. O další tři body pozadu je další Američan Ben Spies, jenž po vítězství v Assenu předvedl vynikající výkon i v Mugellu a tak se dá předpokládat, že oba piloti na Ducati s ním budou mít hodně starostí. Sedmý je navrátilec Dani Pedrosa ze Španělska, který v Itálii ještě nebyl úplně OK, ale přesto dojel osmý. V Německu už na tom bude určitě zdravotně o hodně líp a navíc vloni dojel druhý – bude už schopen bojovat o stupně vítězů? Trpělivé sbírání bodů přineslo Japonci Hiroshi Aoyamovi průběžné osmé místo, to by před zahájením sezóny čekal asi málokdo. Má za sebou jeden nedokončený závod a jeden „úlet“ v podobě čtvrtého místa v Jerezu, jinak většinou sbírá body na přelomu první a druhé desítky. Devátý je Američan Colin Edwards, na kterého ztrácí tři bodíky Marco Simoncelli. Všichni víme, jaké je to s tímhle Italem – jednou dojede hodně vpředu, podruhé se válí v kačírku. Ale jedno je skoro jisté, na konci sezóny bude figurovat určitě výše! Jedenáctý je Španěl Hector Barbera a o sedm bodů za ním je náš reprezentant Karel Abraham. Vloni na Sachsenringu ve „dvojkách“ bojoval o stupně vítězů, bude na jeho kontě další umístění v Top ten?


Průběžné pořadí šampionátu

1- Casey STONER Honda AUS 152 bodů; 2- Jorge LORENZO Yamaha SPA 133; 3- Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 119; 4- Valentino ROSSI Ducati ITA 91; 5- Nicky HAYDEN Ducati USA 77; 6- Ben SPIES Yamaha USA 74; 7- Dani PEDROSA Honda SPA 69; 8- Hiroshi AOYAMA Honda JPN 56; 9- Colin EDWARDS Yamaha USA 53; 10- Marco SIMONCELLI Honda ITA 50; 11- Hector BARBERA Ducati SPA 44; 12- Karel ABRAHAM Ducati CZE 37; 13- Toni ELIAS Honda SPA 35; 14- Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 32; 15- Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 30; 16- Loris CAPIROSSI Ducati ITA 22; 17- Randy DE PUNIET Ducati FRA 12; 18- John HOPKINS Suzuki USA 6; 19- Kousuke AKIYOSHI Honda JPN 3

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist