Před Grand Prix Katalánska

Pátý závod mistrovství světa silničních motocyklů se o tomto víkendu odehraje na katalánském okruhu v Montmeló. Pojďte se podívat na to, jak se letošní sezóna po úvodních čtyřech závodech vyvíjí.

Okruh


Okruh Circuit de Catalunya v Montmeló, na kterém se pojede závod s názvem Grand Premi Aperol de Catalunya byl postaven v roce 1991 a nejdříve si to na něm rozdávaly monoposty Formule 1, mistrovství světa silničních motocyklů se zde jelo poprvé v roce 1995. V roce 2001 byla tamější velká cena vyhlášena nejlepším závodem roku. Trať měří 4 727 metrů, má osm pravých a pět levých zatáček a na 1047 metrů dlouhé startovní rovince to speciály MotoGP pálí přes 320 km/h. Rekord okruhu v kubatuře MotoGP drží Dani Pedrosa, který jej v sezóně 2008 “dal” za 1:42,358 sekundy. V kubatuře Moto2 vloni ustanovil rekord okruhu Andrea Iannone, který okruh zajel za 1:47,543 sekundy (ve čtvrtlitrech zde jel nejrychleji Alex De Angelis - 1:45,925) a v dvackách je rekordmanem Pol Espargaro (1:50,590 sekundy – sezóna 2010).

Loňské výsledky


V malorážkách vloni zvítězil pozdější mistr světa Marc Marquez, který o pět sekund pláchnul dvojici bojující o stříbro a to Bradleymu Smithovi a Polu Espargarovi. Čtvrtý Sandro Cortese na Marqueze ztrácel už 45 sekund! Náš Kuba Kornfeil dojel těsně za body na šestnáctém místě. V prostřední kubatuře zvítězil Yuki Takahashi, ale nás nejvíce zaujal výkon Karla Abrahama, který v Montmeló prolomil ne zrovna povedenou část sezóny a dojel na skvělém čtvrtém místě! „Džípíčka“ opanovali domácí piloti, když pro vítězství si dojel Jorge Lorenzo před Danim Pedrosou.

125 ccm                                          Moto2                                MotoGP

1. Marc Marquez                             1. Yuki Takahashi                1. Jorge Lorenzo
2. Bradley Smith                              2. Thomas Luthi                  2. Dani Pedrosa
3. Pol Espargaro                              3. Julian Simon                   3. Casey Stoner

Dosavadní průběh sezóny


Stopětadvacítky


Se ztrátou pouhých pěti bodů proti možnému stobodovému maximu nastupuje v pozici lídra do pátého závodu sezóny Španěl Nicolas Terol. Ten v úvodních třech závodech zvítězil a v Le Mans pak po drobné chybě dojel na druhém místě. Je třeba něco dodávat? Neuvěřitelných dvaačtyřicet bodů na něho ztrácí druhý Sandro Cortese z Německa, který dokázal dvakrát dojet na druhém místě a k tomu připojil šesté a sedmé místo. Přestože už se ve světě Grand Prix pohybuje šestou sezónu, na svoje první vítězství zatím marně čeká. Na skvělém třetím místě je Francouz Johann Zarco, který ke dvěma třetím místům připojil jednu šestou a pátou pozici. Takovéhle výsledky by před sezónou netipoval nejspíš ano on sám. Jeden jediný bodík na něho ztrácí čtvrtý Jonas Folger z Německa, jehož bilance je následující (KAT – 5; SPA – 2, POR - 5 , FRA – 6). Jeden bod od sebe dělí i dva Španěly a to pátého Efrena Vazqueze a šestého Mavericka Viňalese, který má na svém kontě sice jednu nulu z domácího Jerezu, ale také první místo z Le Mans. I na dalších pozicích jsou Španělé a to zkušení Sergio Gadea a Hector Faubel. Oba si určitě nepředstavovali, že po úvodních čtyřech závodech budou figurovat na sedmé, respektive osmé pozici. Miguel Oliveira z Portugalska je jako druhý nejúspěšnější nováček na devátém místě (zatím nejlépe sedmý v domácím závodě v Estorilu). Top Ten doplňuje Luis Salom, jak jinak – ze Španělska. Jakub Kornfeil to má zatím půl na půl. Ve dvou závodech nebodoval, jedenkrát dojel třináctý a tak hlavně devět bodů ze zmoklého Jerezu ho řadí na průběžnou čtrnáctou pozici.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Nicolas TEROL Aprilia SPA 95; 2 Sandro CORTESE Aprilia GER 59; 3 Johann ZARCO Derbi FRA 53; 4 Jonas FOLGER Aprilia GER 52; 5 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 46; 6 Maverick VIÑALES Aprilia SPA 45; 7 Sergio GADEA Aprilia SPA 28; 8 Hector FAUBEL Aprilia SPA 23; 9 Miguel OLIVEIRA Aprilia POR 22; 10 Luis SALOM Aprilia SPA 22; 11 Danny KENT Aprilia GBR 17; 12 Alberto MONCAYO Aprilia SPA 14; 13 Adrian MARTIN Aprilia SPA 13; 14 Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 12; 15 Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 12; 16 Taylor MACKENZIE Aprilia GBR 11; 17 Zulfahmi KHAIRUDDIN Derbi MAL 11; 18 Hiroki ONO KTM JPN 8; 19 Louis ROSSI Aprilia FRA 6; 20 Jasper IWEMA Aprilia NED 4; 21 Marcel SCHROTTER Mahindra GER 3; 22 Niklas AJO Aprilia FIN 2; 23 Alexis MASBOU Aprilia FRA 1; 24 Josep RODRIGUEZ Aprilia SPA 1

Moto2


Také v kubatuře Moto2 je na čele pilot s dominantním náskokem. I když Němec Stefan Bradl nemá takový náskok jako Terol (to snad ani ve „dvojkách“ není možné), tak osmadvacet bodů, které má oproti druhému Simonovi k dobru, mu zajišťuje to, že z prvního místa se po Katalánsku rozhodně stěhovat nebude. Španěl Julian Simon se po vlažném začátku sezóny konečně rozjíždí a po zisku druhého a čtvrtého místa se propracoval na místa, kde ho pamatujeme z loňska. Naprosto opačně je na tom Ital Andrea Iannone, který po vítězství a druhém místě v úvodu sezóny dojel (po pádu) třináctý v Portugalsku, v Le Mans pak havaroval hned na začátku závodu a nebodoval vůbec. Čtvrtý je Japonec Yuki Takahashi, pátý Švýcar Thomas Luthi a šestý Ital Simone Corsi. Teď se podívejte na bodová skóre pilotů na druhém až šestém místě – dělí je od sebe pouhé tři body! Výraznější ztrátu má až sedmý Alex De Angelis ze San Marina. Následují dva nováčci této kubatury a to osmý Brit Bradley Smith a devátý loňský mistr světa stopětadvacítek Marc Marquez. Ten letos bodoval sice jenom jednou, ale zato vítězstvím v Le Mans! Elitní desítku uzavírá Dominique Aegerter ze Španělska.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Stefan BRADL Kalex GER 77; 2 Julian SIMON Suter SPA 49; 3 Andrea IANNONE Suter ITA 48; 4 Yuki TAKAHASHI Moriwaki JPN 47; 5 Thomas LUTHI Suter SWI 47; 6 Simone CORSI FTR ITA 46; 7 Alex DE ANGELIS Kotovi RSM 32; 8 Bradley SMITH Tech 3 GBR 27; 9 Marc MARQUEZ Suter SPA 25; 10 Dominique AEGERTER Suter SWI 24; 11 Michele PIRRO Moriwaki ITA 17; 12 Aleix ESPARGARO Pons Kalex SPA 15; 13 Jules CLUZEL Suter FRA 14; 14 Pol ESPARGARO FTR SPA 13; 15 Randy KRUMMENACHER Kalex SWI 13; 16 Esteve RABAT FTR SPA 9; 17 Alex BALDOLINI Suter ITA 8; 18 Kev COGHLAN FTR GBR 8; 19 Max NEUKIRCHNER MZ-RE Honda GER 8; 20 Mike DI MEGLIO Tech 3 FRA 7; 21 Yonny HERNANDEZ FTR COL 6; 22 Claudio CORTI Suter ITA 5; 23 Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 5; 24 Ratthapark WILAIROT FTR THA 4; 25 Mattia PASINI FTR ITA 3; 26 Ricard CARDUS Moriwaki SPA 2; 27 Axel PONS Pons Kalex SPA 1

MotoGP


Úřadující mistr světa Jorge Lorenzo ze Španělska zatím úspěšně obhajuje svůj loňský titul, když dokázal zabodovat ve všech dosavadních závodech a pouze v Le Mans se neprobojoval na stupně vítězů a dojel „až“ čtvrtý. Vítězství z Jerezu a dvě druhá místa mu přinesla osmasedmdesát bodů a dvanáctibodový náskok na druhého Australana Caseyho Stonera. Třetí je Španěl Dani Pedrosa a tito dva piloti mají kromě stejného týmu i shodně jeden nezaviněný bodový výpadek. Zatímco Stoner ale odešel z jerezské kolize s Rossim nezraněn, Pedrosa již po Simoncelliho tvrdém ataku takové štěstí neměl a dnes (ve středu) odpoledne padlo rozhodnutí, že se Dani domácího závodu nezúčastní. Na čtvrtém místě figuruje třetí pilot továrního týmu Repsol Honda a to Ital Andrea Dovizioso, který má tříbodový náskok před svým krajanem Valentinem Rossim. Valeho výsledky mají vzestupnou tendenci (KAT – 7; SPA – 5; POR – 5; FRA – 3), bude jeho progres pokračovat i v Katalánsku? Šestý je další pilot továrního týmu Marlboro Ducati a to Američan Nicky Hayden. Následuje dvojice týmu San Carlo Gresini, kde je zatím úspěšnějším sedmý Japonec Hiroshi Aoyama. Dá se ale předpokládat, že Ital Marco Simoncelli svého kolegu dříve, nebo později v tabulce přeskočí, i když na něho zatím ztrácí poměrně výrazných čtrnáct bodů. Za Supersicem je to ale hodně našlapané, vždyť devátý Colin Edwards, desátý Hector Barbera i jedenáctý Cal Crutchlow ztrácejí pouze jeden bodík a další bod pak zaostává dvanáctý Američan Ben Spies. Hned za ním je s dvoubodovou ztrátou náš reprezentant Karel Abraham, který ze čtyřech závodů dokázal dvakrát dojel v elitní desítce. Protože se mu vloni v Katalánsku dařilo (čtvrtý v Moto2), můžeme se těšit na jeho další parádní představení!


Průběžné pořadí šampionátu

1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 78; 2 Casey STONER Honda AUS 66; 3 Dani PEDROSA Honda SPA 61; 4 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 50; 5 Valentino ROSSI Ducati ITA 47; 6 Nicky HAYDEN Ducati USA 39; 7 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 36; 8 Marco SIMONCELLI Honda ITA 22; 9 Colin EDWARDS Yamaha USA 21; 10 Hector BARBERA Ducati SPA 21; 11Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 21; 12 Ben SPIES Yamaha USA 20; 13 Karel ABRAHAM Ducati CZE 18; 14 Toni ELIAS Honda SPA 17; 15 Loris CAPIROSSI Ducati ITA 9; 16 Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 7; 17 Randy DE PUNIET Ducati FRA 6; 18 John HOPKINS Suzuki USA 6

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist