Před Grand Prix Indianapolis

Po parádní Velké ceně České republiky se celý cirkus mistrovství světa silničních motocyklů stěhuje za velkou louži a tentokrát se pojede na legendárním okruhu ve “Staré cihelně” v Indianapolis.

Okruh


Okruh Indianapolis Motor Speedway je druhým nejstarším dosud využívaným závodním okruhem na světě. Byl postaven v roce 1908 a povrch byl původně vytvořen z drceného kamene který byl zalit dehtem. První závod se zde uskutečnil v červnu 1909 a nebyl to závod automobilů, ale horkovzdušných balónů a v srpnu téhož roku se zde uskutečnily i první závody motocyklů a automobilů. Série smrtelných nehod přesvědčila majitele ke změně povrchu a tak přišli s nápadem vydláždit povrch dráhy cihlami, kterých bylo použito 3,2 milionu. První závod 500 mil v Indianapolis se zde uskutečnil v roce 1911. Během první světové války dráha sloužila jako letiště a sklady pro armádu, ale od roku 1919 se tu znovu rozjely závodní vozy. V letech 1950 až 1960 se závody konané na této trati započítávaly do mistrovství světa Formule 1, v pozdějších letech byl ovál využíván pro rozličné americké série (AAA, USAC, CART, IRL). Od roku 2000 byl okruh upraven pro závody formule 1 a jeho část, měřící 4 216 metrů,  se využívá i pro závody motocyklů, když z bezpečnostních důvodů není pochopitelně využitý úsek původního oválu s betonovými svodidly. V roce 2008 se na tomto okruhu mistrovství světa motocyklů jelo poprvé a uskutečnily se pouze hodně divoké (mokré) závody malorážek a MotoGP, protože kvůli hurikánu Ike bylo klání čtvrtlitrů zrušeno. Traťové rekordy vypadají následovně: ve stopětadvacítkách jej drží Marc Marquez, který při loňské stíhačce zajel čas 1'48.672 sekundy, což je průměr 139,7 km/h, v Moto2 jel vloni Julian Simon okruh za 1'46.580 sekundy, s průměrem 142.4 km/h a v nejsilnější kubatuře MotoGP je pak rekord o rok starší, když v roce 2009 byl nejrychlejší Jorge Lorenzo s časem 1:40,152 (151,5 km/h). Kvůli tomu, že při přechodu mezi jednotlivými částmi tratě byly veliké nerovnosti, byl pro letošní rok na části okruhu položen nový asfaltový koberec a tak se dá očekávat další snížení dosahovaných časů. Protože se jede v úplně jiných časových pásmech, dávejte pozor na výrazný časový posun celého programu. Co se týče harmonogramu, tak k žádným změnám nedochází, v pátek jsou na pořadu dne dvě volné tréninkové jízdy, v sobotu pak třetí volný trénink a kvalifikace, kterou vysílá Nova Sport (v přímém přenosu MotoGP od 19.55 hod. a Moto2 od 21.10 hod.) a záznam stopětadvacítek pak od 22.00 hodin. Nedělní závody můžete shlédnout v přímém přenosu od 18.10 hod. – Moto2 a 19.40 hod. – MotoGP. Závod malorážek bude vysílán také ze záznamu a to ve 23.25 hodin.

Loňský závod


Američtí diváci si vloni během Grand Prix Indianapolis třikrát poslechli španělskou hymnu. Do závodu stopětadvacítek nejrychleji vypálil poleman Marc Marquez a do devátého kola to vypadalo na jeho velkou sólovou jízdu. Marc ale chyboval a i když se po havárii vrátil do závodu, mezitím se přes něj přesypalo dvanáct soupeřů a lídr mistrovství světa tak musel začínat znova. Postupně se prokousal až na celkové páté místo a i když v samotném závěru vyjel mimo trať, vychutnal si ještě v posledním kole tři soupeře. Kvůli tomuto výletu a následnému zkrácení trati byl ale penalizován dvaceti sekundami a nakonec byl klasifikován jako desátý. Závod poté v podstatě bez problémů odvodil Nicolas Terol před druhým Sandrem Cortesem a třetím Polem Espargarem. Jakub Kornfeil se většinu závodu přetahoval s Johannem Zarcem o třináctou pozici a v tomhle boji bohužel v posledním kole prohrál a dojel čtrnáctý.
Závod kubatury Moto2 se jel nadvakrát, když hned v prvním kole havarovalo několik jezdců a významnou roli v tomto pádu sehrál bohužel i náš Lukáš Pešek. Po restartu nejrychleji vyrazil Toni Elias, následován Scottem Reddingem a Julianem Simonem. Tahle trojice se zbytku pole rychle vzdálila a bylo jasné, že o prvenství se poperou právě oni. Tempu obou Španělů bohužel nestačil Redding, který si ale s přehledem dojel aspoň pro třetí místo. O vítězství rozhodl nádherný Eliasův manévr, když v zatáčce po cílové rovince předjel vnitřkem Julita a zvítězil. Pro stříbro si dojel Simon a bronz bral Redding. Lukáš Pešek se během celého závodu pohyboval ve skupině bojující o patnáctou pozici, ale nakonec dojel až dvacátý. Karel Abraham bohužel tenhle závod musel vynechat.
Domácí pilot Ben Spies, který do závodu třídy MotoGP startoval z pole position, do závodu vystartoval nejrychleji a během úvodu to vypadalo, že domácí závod bude “jeho”. Po chvilce začal ale pořádně tahat za plyn Dani Pedrosa, který vystartoval jako čtvrtý, a po pár kolech už byl nalepen na američanově Yamaze. V devátém kole šel před něj a do konce závodu už nepřipustil žádné pokusy o jeho ohrožení. Beník si v pohodě dojel pro druhé místo, a stupně vítězů dokompletoval Jorge Lorenzo.


125 ccm                                       Moto2                                   MotoGP


1. Nicolas Terol                             1. Toni Elias                            1. Dani Pedrosa
2. Sandro Cortese                        2. Julian Simon                      2. Ben Spies
3. Pol Espargaro                           3. Scott Redding                    3.Jorge Lorenzo

Dosavadní průběh sezóny

Stopětadvacítky


I když to v malorážkách na začátku sezóny vypadalo na jednoznačnou dominanci Španěla Nicolase Terola, po deseti odjetých závodech je všechno jinak a boj o titul je opět naprosto otevřený. Zástupce týmu Aspara Martineze je sice stále v čele průběžného pořadí, ale jeho náskok před Francouzem Johanem Zarcem se snížil na pouhých dvanáct bodů. Přispěly k tomu hlavně dva závody, během kterých vůbec nebodoval a to holandský Assen, ve kterém kvůli zranění nestartoval a o další body ho připravila porucha motocyklu na Masarykově okruhu. Nico ale nehází flintu do žita a svoje trable vnímá spíš jako pořádnou motivaci. A co Zarco? Dočká se už v Indianapolis konečně po dvou letošních bronzech a čtyřech stříbrech vytouženého zlata? Na třetí pozici je stále Španělský nováček Maverick Viňales, na něhož se ale po svém prvním vítězství těsně dotahuje Němec Sandro Cortese. Oba aspiranty na bronzovou medaili dělí v současné době jeden jediný bodík. Přes stobodovou hranici se přehoupli i další dva piloti a to pátý Jonas Folger z Německa a šestý Hector Faubel ze Španělska. Za Faubelem jsou seřazeni tři jeho krajané v pořadí Efren Vazquez, Sergio Gadea a Luis Salom a za nimi s výrazným odstupem třiceti bodů bojují o desátou pozici tři piloti, které dělí pouhé tři body. Jsou jimi desátý Brit Danny Kent, jedenáctý Španěl Alberto Moncayo a také náš reprezentant Jakub Kornfeil. Ten sice dojel v Brně na výborném sedmém místě, ale díky zisku brněnského bronzu se před něho dostal právě Moncayo. Vzhledem k jejich těsným bodovým rozestupům je ale boj o světovou desítku stále otevřený.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Nicolas TEROL Aprilia SPA 166; 2 Johann ZARCO Derbi FRA 154; 3 Maverick VIÑALES Aprilia SPA 132; 4 Sandro CORTESE Aprilia GER 131; 5 Jonas FOLGER Aprilia GER 110; 6 Hector FAUBEL Aprilia SPA 103; 7 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 90; 8 Sergio GADEA Aprilia SPA 82; 9 Luis SALOM Aprilia SPA 76; 10 Danny KENT Aprilia GBR 46; 11 Alberto MONCAYO Aprilia SPA 44; 12 Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 43; 13 Adrian MARTIN Aprilia SPA 30; 14 Miguel OLIVEIRA Aprilia POR 30; 15 Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 27; 16 Zulfahmi KHAIRUDDIN Derbi MAL 20; 17 Marcel SCHROTTER Mahindra GER 17; 18 Taylor MACKENZIE Aprilia GBR 15; 19 Danny WEBB Mahindra GBR 14; 20 Louis ROSSI Aprilia FRA 14; 21 Jasper IWEMA Aprilia NED 13; 22 Niklas AJO Aprilia FIN 11; 23 Alexis MASBOU KTM FRA 10; 24 Hiroki ONO KTM JPN 8; 25 Luigi MORCIANO Aprilia ITA 5; 26 Toni FINSTERBUSCH KTM GER 4; 27 Harry STAFFORD Aprilia GBR 3; 28 John McPHEE Aprilia GBR 1; 29 Josep RODRIGUEZ Aprilia SPA 1

Moto2


V pozici lídra prostřední kubatury pojede do Indianapolis Stefan Bradl. Ten sice našel vyrovnaného soupeře v Marcu Marquezovi, ale stále má před ním dostatečný bodový náskok, který čítá třiačtyřicet bodů. I když Němec ve čtyřech posledních závodech skončil vždy až za Španělem, kromě nedojetého závodu v Assenu dojel vždy těsně za ním a pokud si náskok bude takto hlídat, mělo by to stačit……. Za těmito dvěma „dominátory“ je výrazný bodový rozestup, ale následuje pět pilotů, které v boji o bronz dělí pouhých sedm bodů. Jsou jimi třetí Sanmaríňan Alex De Angelis, který v posledních čtyřech závodech vždy skončil v top five, čtvrtý je se stejným bodovým ziskem brněnský vítěz Andrea Iannone z Itálie, pátý pak jeho krajan Simone Corsi, jenž jako jediný v téhle kubatuře bodoval ve všech dosud odjetých závodech a šestý Švýcar Thomas Luthi. Po sérii tří umístění na stupních vítězů Brita Bradleyho Smitha přišly dva bodové výpadky a následoval propad ze třetí na sedmou pozici. Prachbídných čtrnáct bodů z posledních šesti závodů vytěžil Yuki Takahashi z Japonska, který se také na začátku sezóny ocitl na třetí pozici, z níž před Indy spadl na osmou. Na devátém místě je Švýcar Randy Krummenacher a desítku nejúspěšnějších uzavírá smolař letošní sezóny Julian Simon ze Španělska, který je i přes nepříjemné zdravotní trable odhodlaný nastoupit do závodu na tomto legendárním okruhu.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Stefan BRADL Kalex GER 183; 2 Marc MARQUEZ Suter SPA 140; 3 Alex DE ANGELIS Motobi RSM 95; 4 Andrea IANNONE Suter ITA 91; 5 Simone CORSI FTR ITA 91; 6 Thomas LUTHI Suter SWI 88; 7 Bradley SMITH Tech 3 GBR 79; 8 Yuki TAKAHASHI Moriwaki JPN 62; 9 Randy KRUMMENACHER Kalex SWI 52; 10 Julian SIMON Suter SPA 49; 11 Aleix ESPARGARO Pons Kalex SPA 48; 12 Esteve RABAT FTR SPA 46; 13 Kenan SOFUOGLU Suter TUR 45; 14 Michele PIRRO Moriwaki ITA 43; 15 Dominique AEGERTER Suter SWI 41; 16 Jules CLUZEL Suter FRA 35; 17 Yonny HERNANDEZ FTR COL 33; 18 Max NEUKIRCHNER MZ-RE Honda GER 32; 19 Scott REDDING Suter GBR 25; 20 Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 18; 21 Mattia PASINI FTR ITA 18; 22 Alex BALDOLINI Suter ITA 18; 23 Pol ESPARGARO FTR SPA 16; 24 Mika KALLIO Suter FIN 11; 25 Kev COGHLAN FTR GBR 11; 26 Claudio CORTI Suter ITA 9; 27 Mike DI MEGLIO Tech 3 FRA 8; 28 Xavier SIMEON Tech 3 BEL 6; 29 Ratthapark WILAIROT FTR THA 4; 30 Ricard CARDUS Moriwaki SPA 2; 31 Axel PONS Pons Kalex SPA 1

MotoGP


Australan Casey Stoner na Masarykově okruhu prodloužil šňůru závodů, v nichž dojel na stupních vítězů na devět a kromě nezaviněného pádu v Jerezu má následující skóre: 6x vítězství; 1x druhé a 3x třetí místo. Téhle neuvěřitelné bilanci pak pochopitelně odpovídá i jeho průběžné vedení v šampionátu, kde má nyní náskok dvaatřiceti bodů před obhájcem titulu, kterým je Jorge Lorenzo. Španěl má na svém kontě také jeden nedokončený závod, ale jinak jeho výsledky nejsou zdaleka tak působivé jako u Caseyho a také brněnský závod ukázal, že Yamahy letos Hondám opravdu nestačí. Nikoho nevidím přede mnou, nikoho nevidím za sebou – taková je pozice třetího muže v tabulce, tedy Itala Andrey Doviziosa. Dojel všechny letošní závody a kromě druhého klání v Jerezu, kde byl dvanáctý, skončil vždy mezi prvními pěti! Jen to vítězství zatím bohužel chybí a Andrea tak jen potvrzuje slova jeho chlebodárců, kteří o něm mluví jako o spolehlivém dojížděči, nikoli však o vítězném jezdci. Na čtvrtou pozici se po Brně vrátil Ital Valentino Rossi, ani ne tak díky nějakému bombastickému výsledku, ale v důsledku chyby Španěla Daniho Pedrosy, který se po pádu na Masecu propadl i ve výsledkové listině. Jeden bod na něho teď ztrácí šestý Ben Spies z USA, který nyní dvakrát vystřídal dvě čtvrté a dvě páté pozice a daleko není ani jeho krajan Nicky Hayden, který po dvou sedmých místech figuruje na stejné pozici i v průběžné tabulce. Ital Marco Simoncelli se konečně v Brně dočkal svého premiérového umístění na stupních vítězů, díky kterému se dostal na osmou pozici v šampionátu. Potvrdil tak svoji rychlost a to, že patří k největším talentům téhle kubatury. Snad z něho spadl i velký psychický tlak a do konce sezóny půjde ještě výše. O jeden bod tak na devátou pozici odsunul Američana Colina Edwardse, který je nejrychlejším pilotem s privátní motorkou. Elitní desítku uzavírá Japonec Hiroshi Aoyama. Náš reprezentant Karel Abraham závod v Brně bohužel nedokončil a i když si připsal letos třetí bodový výpadek, zůstal na průběžné dvanácté pozici s tříbodovým náskokem před Španělem Tonim Eliasem.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Casey STONER Honda AUS 218; 2 Jorge LORENZO Yamaha SPA 186; 3 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 163; 4 Valentino ROSSI Ducati ITA 118; 5 Dani PEDROSA Honda SPA 110; 6 Ben SPIES Yamaha USA 109; 7 Nicky HAYDEN Ducati USA 103; 8 Marco SIMONCELLI Honda ITA 76; 9 Colin EDWARDS Yamaha USA 75; 10 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 70; 11 Hector BARBERA Ducati SPA 62; 12 Karel ABRAHAM Ducati CZE 46; 13 Toni ELIAS Honda SPA 43; 14 Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 39; 15 Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 34; 16 Loris CAPIROSSI Ducati ITA 29; 17 Randy DE PUNIET Ducati FRA 19; 18 John HOPKINS Suzuki USA 6; 19 Kousuke AKIYOSHI Honda JPN 3

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist