Před Grand Prix Indianapolis

Po brněnské Velké ceně se celý cirkus mistrovství světa silničních motocyklů stěhuje za velkou louži a pojede se na legendárním okruhu ve “Staré cihelně”.

Okruh

Okruh Indianapolis Motor Speedway je druhým nejstarším dosud využívaným závodním okruhem na světě. Byl postaven v roce 1908 a povrch byl původně vytvořen z drceného kamene který byl zalit dehtem. První závod se zde uskutečnil v červnu 1909 a nebyl to závod automobilů, ale horkovzdušných balónů a v srpnu téhož roku se zde uskutečnily i první závody motocyklů a automobilů. Série smrtelných nehod přesvědčila majitele ke změně povrchu a tak přišli s nápadem vydláždit povrch dráhy cihlami, kterých bylo použito 3,2 milionu. První závod 500 mil v Indianapolis se zde uskutečnil v roce 1911. Během první světové války dráha sloužila jako letiště a sklady pro armádu, ale od roku 1919 se tu znovu rozjely závodní vozy. V letech 1950 až 1960 se závody konané na této trati započítávaly do mistrovství světa Formule 1, v pozdějších letech byl ovál využíván pro rozličné americké série (AAA, USAC, CART, IRL). Od roku 2000 byl okruh upraven pro závody formule 1 a jeho část se využívá i pro závody motocyklů, když z bezpečnostních důvodů není pochopitelně využitý úsek původního oválu s betonovými svodidly. V roce 2008 se na tomto okruhu mistrovství světa motocyklů jelo poprvé a uskutečnily se pouze hodně divoké (mokré) závody malorážek a MotoGP, protože kvůli hurikánu Ike bylo klání čtvrtlitrů zrušeno. Vloni se odjely všechny tři kubatury a traťové rekordy tedy pochází z roku 2009. Ve stopětadvacítkách jej drží Bradley Smith (1:49,039 139,2 km/h), ve čtvrtlitrech Marco Simoncelli (1:44,720; 144,9 km/h) a v nejsilnější kubatuře MotoGP pak Jorge Lorenzo s časem 1:40,152 (151,5 km/h).


Loňské výsledky

Hodně těsný závod předvedli první tři jezdci nejslabší kubatury, mezi kterými byl v cíli rozdíl pouhých 0,448 sekundy. Ve dvěstěpadesátkách se ve skvělém světle předvedli oba naši reprezentanti, když Lukáš Pešek dojel na sedmém a Karel Abraham na desátém místě. Závod opanoval (tehdy) úřadující mistr světa Marco Simoncelli před svým pozdějším nástupcem Hiroshim Aoyamou. Ve džípíčkách si ustali dva jezdci, kteří v daném okamžiku vodili celé startovní pole a to Dani Pedrosa a Valentino Rossi a z vítězství v závodě se tak mohl radovat Jorge Lorenzo. Svůj nejlepší závod v této kubatuře zajel druhý Alex de Angelis a před domácím publikem se ve skvělém světle přestavil i třetí Nicky Hayden.


125 ccm                                         250 ccm                                          MotoGP

1. Pol Espargaro                          1. Marco Simoncelli                       1. Jorge Lorenzo
2. Bradley Smith                           2. Hiroshi Aoyama                         2. Alex de Angelis
3.. Simone Corsi                          3. Alvaro Bautista                           3. Nicky Hayden


Dosavadní průběh sezóny


Stopětadvacítky


Protože Marc Marquez se i přes bolestivé zranění postavil na start brněnské Velké ceny, tak svým sedmým místem tak uhájil svoje vedení v šampionátu. I když se mu nepodařilo prodloužit sérii pěti vítězných závodů, tak má na čele nyní patnáctibodový náskok před svým krajanem Polem Espargarem. Oba jezdci mají společné to, že si během dosavadní sezóny připsali na svoje konto jednu nulu kvůli nedokončenému závodu. Dvakrát letos neskóroval třetí jezdec v pořadí a vítěz brněnského závodu, tedy Nicolas Terol. Ten se po zranění z Katalánska a vynechaném Sachsenringu vrátil ve skvělé formě a rozhodně v boji o letošní titul nehází flintu do žita. Čtvrtý Bradley Smith už více než na cokoli jiného myslí na svůj přestup do Moto2 a pravděpodobně se už smířil s tím, že letos titul rozhodně jeho nebude. O kubaturu výše zamíří nejspíš i pátý jezdec v pořadí, tedy Tomoyoshi Koyama. Na šesté místo se po bronzu z Masarykova okruhu posunul Esteve Rabat, který využil toho, že sedmý Sandro Cortese dojel až za bodovanými příčkami. Propadá se i osmý Efren Vazquez, který u nás závod nedokončil a svoje bodová skóre nerozšířili ani jezdci v závěru desítky, tedy Randy Krummenacher a Johann Zarco. Naopak hodně dopředu poskočil náš reprezentant Jakub Kornfeil, který si díky pátému místu na zmoklém Masecu výrazně rozšířil svoje bodové konto a se čtrnácti body je nyní na sedmnácté pozici.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Marc MARQUEZ Derbi SPA 166; 2 Pol ESPARGARO Derbi SPA 151; 3 Nicolas TEROL Aprilia SPA 143; 4 Bradley SMITH Aprilia GBR 115; 5 Tomoyoshi KOYAMA Aprilia JPN 84; 6 Esteve RABAT Aprilia SPA 79; 7 Sandro CORTESE Derbi GER 76; 8 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 68; 9 Randy KRUMMENACHER Aprilia SWI 63; 10 Johann ZARCO Aprilia FRA 55; 11 Danny WEBB Aprilia GBR 48; 12 Jonas FOLGER Aprilia GER 36; 13 Alberto MONCAYO Aprilia SPA 29; 14 Jasper IWEMA Aprilia NED 28; 15 Luis SALOM Aprilia SPA 21; 16 Alexis MASBOU Aprilia FRA 20; 17 Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 14; 18 Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 14; 19 Adrian MARTIN Aprilia SPA 14; 20 Marcel SCHROTTER Honda GER 14; 21 Sturla FAGERHAUG Aprilia NOR 7; 22 Daniel KARTHEININGER KTM GER 6; 23 Lorenzo SAVADORI Aprilia ITA 4; 24 Zulfahmi KHAIRUDDIN Aprilia MAL 3; 25 Louis ROSSI Aprilia FRA 2

Moto2

Pokud v malorážkách je na čele poměrně vyrovnaná trojice Španělů, tak v prostřední kubatuře je lídrem sice Španěl, ale jen jeden a naprosto dominantní. Toni Elias si díky čtvrtému vítězství v posledním závodě zvýšil svůj náskok před druhým Andreou Iannonem na pětapadesát bodů, takže i kdyby si teď dal dva závody ve svém boxu “šlofíka” a vůbec na trať nevyjel, tak pořadí se rozhodně měnit nebude. Druhý Iannone ale letos předvádí, že je nejenom velice rychlý, ale dokáže bodovat i pravidelně, když svoje jediné nuly si připsal hned v úvodních dvou závodech. Zato třetímu Thomasi Luthimu nevyšly poslední dva závody podle jeho představ a připsal si během nich pouhých pět bodů. Pod stupni vítězů je drifter Julian Simon a pátý Shoya Tomizawa je na tom ještě hůř nežli Luthi – ze třech posledních závodů vytěžil pouhých šest bodů! Následují tři jezdci v rozpětí dvou bodů a to Jules Cluzel, Simone Corsi a Yuki Takahashi. Za devátým Gáborem Talmacsim uzavírá Top ten Sergio Gadea, který prožívá ohromný výsledkový úpadek. Zatímco v úvodních čtyřech závodech nasbíral šestačtyřicet bodů, tak pěti velkých cenách pouhé tři bodíky! Nám nezbývá než doufat, že jak Karel Abraham tak Lukáš Pešek v Indy zabojují tak jako vloni a dají zapomenout na smolná vystoupení před domácím publikem v předchozím závodě.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Toni ELIAS Moriwaki SPA 161; 2 Andrea IANNONE Speed Up ITA 106; 3 Thomas LUTHI Moriwaki SWI 99; 4 Julian SIMON Suter SPA 88; 5 Shoya TOMIZAWA Suter JPN 82; 6 Jules CLUZEL Suter FRA 74; 7 Simone CORSI Motobi ITA 73; 8 Yuki TAKAHASHI Tech 3 JPN 72; 9 Gabor TALMACSI Speed Up HUN 62;10 Sergio GADEA Pons Kalex SPA 49; 11 Alex DEBON FTR SPA 46; 12 Fonsi NIETO Moriwaki SPA 41; 13 Roberto ROLFO Suter ITA 37; 14 Karel ABRAHAM FTR CZE 33; 15 Ratthapark WILAIROT Bimota THA 25; 16 Stefan BRADL Suter GER 25; 17 Scott REDDING Suter GBR 23; 18 Dominique AEGERTER Suter SWI 23; 19 Yonny HERNANDEZ BQR-Moto2 COL 21; 20 Kenny NOYES Promoharris USA 18; 21 Mike DI MEGLIO Suter FRA 17; 22 Alex BALDOLINI I.C.P. ITA 14; 23 Mattia PASINI Motobi ITA 12; 24 Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 11; 25 Alex DE ANGELIS Force GP210 RSM 11; 26 Damian CUDLIN Pons Kalex AUS 9; 27 Xavier SIMEON Moriwaki BEL 9; 28 Hector FAUBEL Suter SPA 8; 29 Lukas PESEK Moriwaki CZE 4; 30 Vladimir IVANOV Moriwaki UKR 2; 31 Arne TODE Suter GER 2; 32 Raffaele DE ROSA Tech 3 ITA 1; 33 Yusuke TESHIMA Motobi JPN 1; 34 Claudio CORTI Suter ITA 1

MotoGP


Jorge Lorenzo
si může dát “oraz” dokonce tři závody a i kdyby všechy tři následující klání Dani Pedrosa vyhrál, tak na “Lízátko” bude ještě dva bodíky ztrácet. Prostě tahle sezóny je Lorenzova a s tím už těžko někdo něco udělá, tři druhá místa a sedm vítězství hovoří za vše. Na třetí příčku se po Brně propracoval Casey Stoner, který už popáté za sebou stál na stupních vítězů. To jsou konečně místa, na která je tenhle Australan zvyklý, jen nějaké to vítězství mu zatím letos chybí. Caseymu třetí flek po pádu na Masarykově okruhu uvolnil Andrea Dovizioso, který si v Brně připsal letošní první výpadek. Za tímhle Italem je celkem tlačenice, když pátý Valentino Rossi sice ztrácí čtrnáct bodů, ale u něho je veliký předpoklad, že mu body budou přibývat více než u Andrey. O pouhé dva body méně má šestý Nicky Hayden, v jehož závěsu je další amík a to Ben Spies. S ním si to zase bude chtít o pozici nejlepšího soukromníka rozdat Randy de Puniet, který se v Brně po zranění vrátil desátým místem. Devátou pozici okupuje Marco Melandri a do první desítky se po sedmém místě z Brna protlačil veterán Colin Edwards. Po dlouhé pauze se do závodního kolotoče vrací Hiroshi Aoyama, takže startovní pole bude po pěti závodech opět ve své ustálené podobě.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 235; 2 Dani PEDROSA Honda SPA 158; 3 Casey STONER Ducati AUS 119; 4 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 115; 5 Valentino ROSSI Yamaha ITA 101; 6 Nicky HAYDEN Ducati USA 99; 7 Ben SPIES Yamaha USA 90; 8 Randy DE PUNIET Honda FRA 75; 9 Marco MELANDRI Honda ITA 61; 10 Colin EDWARDS Yamaha USA 57; 11 Marco SIMONCELLI Honda ITA 54; 12 Hector BARBERA Ducati SPA 48; 13 Loris CAPIROSSI Suzuki ITA 36; 14 Aleix ESPARGARO Ducati SPA 32; 15 Mika KALLIO Ducati FIN 31; 16 Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 25; 17 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 18; 18 Alex DE ANGELIS Honda RSM 11; 19 Roger Lee HAYDEN Honda USA 5; 20 Kousuke AKIYOSHI Honda JPN 4; 21 Wataru YOSHIKAWA Yamaha JPN 1

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist