Před Grand Prix Francie

Už počtvrté se v letošní sezóně utkají nejlepší silničáři o mistrovské body do seriálu mistovství světa silničních motocyklů. Tentokrát k bitvám dojde na francouzském okruhu Le Mans.

Okruh


Okruh Le Mans Circuit, na kterém se pojede závod s názvem Monster Energy Grand Prix de France, byl postaven v roce 1966 a leží asi 200 km jihozápadně od Paříže. Trať, která je charakteristická poměrně dlouhými rovinami, ale i zatáčkami “kolem nohy,” měří 4 180 metrů, její šíře je 13 metrů a délka startovní rovinky 450 metrů, má devět pravých a čtyři levé zatáčky. Závody mistrovství světa silničních motocyklů hostil už koncem šedesátých let, ale po nehodě Alberta Puige v roce 1995 byl na čas ze seriálu vyřazen a nejrychlejší motorky se sem vrátily až v roce 2000. Rekord okruhu v kubatuře MotoGP drží Valentino Rossi, který zajel v roce 2008 čas 1:34,215 sekundy. Le Mans je jednou z mála tratí, na které byly speciály kubatury Moto2 hned při svojí premiéře rychlejší, nežli dvoutaktní čtvrtlitry (Jules Cluzel zajel čas 1:39,169 oproti Simoncelliho rekordu 1:39,666) a v nejnižší kubatuře byl vloni nejrychlejším Marc Marquez (1:43,787). Nejlepšího výsledku pro naše barvy zde dosáhl Lukáš Pešek v roce 2007, kdy se po souboji o vítězství v závodě stopětadvacítek musel sklonit pouze před Sergio Gadeou a dojel si pro stříbrný věnec.

Loňské výsledky


Loňský závod malorážek opanovali Španělé, kteří na stupně vítězů už nikoho jiného nepustili. Nejvýše vystoupil Pol Espargaro, Jakub Kornfeil dojel devatenáctý. Toni Elias svého krajana Espargara napodobil v kubatuře Moto2, kde zvítězil před Julianem Simonem a Simonem Corsim, z našich pilotů byl ve „dvojkách“ úspěšnější Lukáš Pešek, který si připsal tři mistrovské body za třinácté místo, zatímco Karel Abraham kvůli pádu závod nedokončil. Aby těch španělských vítězství nebylo náhodou ve Francii málo, tak v kubatuře MotoGP dominoval pozdější mistr světa Jorge Lorenzo, který nedal šanci svému týmovému kolegovi Valentinu Rossimu ani třetímu jezdci v pořadí, kterým byl Andrea Dovizioso.

125 ccm                                           Moto2                                        MotoGP


1. Pol Espargaro                               1. Toni Elias                                 1. Jorge Lorenzo
2. Nicolas Terol                                  2. Julian Simon                           2. Valentino Rossi
3. Marc Marquez                               3. Simone Corsi                          3. Andrea Dovizoso


Dosavadní průběh sezóny

Stopětadvacítky


Španěl Nicolas Terol jede letos zatím „pořád na plnej“ a to nejenom „plnej“ plyn, ale i „plnej“ počet bodů. Po třech vítězných závodech má na svém kontě pětasedmdesát bodů a náskok dvacet pět bodů na druhého Němce Sandra Corteseho. To znamená, že se po závodu v Le Mans pořadí na první příčce určitě měnit nebude, protože i kdyby Nico nedojel a Sandro zvítězil, ve Španělův prospěch by hovořil vyšší počet dosažených vítězství. Takhle suverénní výsledky v malorážkách už dlouho nikdo nepředvedl, ale jak vás už informoval Bosso, ani podobný vstup do šampionátu nebyl v sezóně 1999 Japonci Azumovi nakonec nic platný! Za druhým Cortesem následují dva piloti se dvaačtyřiceti body a to Němec Jonas Folger a Francouz Johann Zarco. Hlavně u Zarca to může být určitým překvapením, ale jedno šesté a hlavně dvě třetí místa (Jerez a Estoril) už rozhodně nebudou náhodná. Následují tři Španělé, a to na páté příčce sídlící Efren Vazquez, který za svým týmovým kolegou Zarcem zaostává o dvanáct bodů, a dále tandem na růžových Apriliích týmu Paris Hiltonové. Oba nastřádali rovných dvacet bodů a tak šestý Sergio Gadea je před svým týmovým kolegou Maverickem Viňalesem díky lepšímu umístění, kterým je třetí místo z Kataru. V závěru desítky jsou piloti, kteří se seřadili v jednobodových rozestupech a to osmý Brit Danny Kent, devátý Španěl Luis Salom a desátý nováček z Portugalska Miguel Oliveira. Hned za ním je na jedenácté pozici náš reprezentant Jakub Kornfeil, který po skvělé sedmé příčce z Jerezu zabodoval i v Estorilu a to třináctým místem. V porovnání se stoprocentním Terolem kontrastují výkony jeho týmového kolegy Hectora Faubela, který se sice vrátil do nejslabší kubatury pro poslední „dvoutaktní“ titul, ale na jeho kontě jsou zatím pouze dvě jedenáctá místa a deset bodů, které ho řadí na patnáctou pozici.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Nicolas TEROL Aprilia SPA 75; 2 Sandro CORTESE Aprilia GER 50; 3 Jonas FOLGER Aprilia GER 42; 4 Johann ZARCO Derbi FRA 42; 5 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 30; 6 Sergio GADEA Aprilia SPA 20; 7 Maverick VIÑALES Aprilia SPA 20; 8 Danny KENT Aprilia GBR 17; 9 Luis SALOM Aprilia SPA 16; 10 Miguel OLIVEIRA Aprilia POR 15; 11 Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 12; 12 Taylor MACKENZIE Aprilia GBR 11; 13 Adrian MARTIN Aprilia SPA 11; 14 Zulfahmi KHAIRUDDIN Derbi MAL 11; 15 Hector FAUBEL Aprilia SPA 10; 16 Alberto MONCAYO Aprilia SPA 9; 17 Hiroki ONO KTM JPN 8; 18 Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 8; 19 Jasper IWEMA Aprilia NED 4; 20 Marcel SCHROTTER Mahindra GER 3; 21 Louis ROSSI Aprilia FRA 3; 22 Niklas AJO Aprilia FIN 2; 23 Josep RODRIGUEZ Aprilia SPA 1


Moto2

Němec Stefan Bradl letos zaznamenal už dvě vítězství, k tomu připsal páté místo z Jerezu a tak ho jednašedesát bodů řadí na nejvyšší příčku prostřední kubatury. Na ní po estorilském závodě vystřídal Itala Andreu Iannoneho, který v Portugalsku opět potvrdil svoji velikou rychlost, ale i to, že pro něho není problém závod skončit v kotrmelcích. Vítězství, druhé a třinácté místo mu zatím přineslo osmačtyřicet bodů, které mu zajišťují druhou pozici. Na třetí příčce je Ital Simone Corsi, který také v minulosti patřil mezi největší divochy, ale s přibývajícími zkušenostmi se z něho stává pravidelně bodující jezdec a tak ho šestá, třetí a pátá příčka a sedmatřicet bodů řadí na prozatímní třetí flek. Následují dva malorážkoví exmistři světa a to Thomas Luthi a Julian Simon. Oba mají shodný počet šestatřiceti bodů, ale Švýcar by byl v pořadí daleko výš, nebýt pádu z první pozice v minulém závodě v Estorilu. Zato „Julito“ se po hodně vlažném začátku sezóny konečně dostává do svojí loňské formy, když v Estorilu dojel na druhém místě a snad se opět vrátí do bojů o titul mistra světa. Po těchto dvou pilotech, kteří si největší úspěchy připsali v malorážkách, následují dva jezdci se zkušenostmi z nejvyšší kubatury MotoGP. Na šestém místě je Japonec Yuki Takahashi, který si v Estorilu dojel pro bronz a je o bod před Sanmaríňanem Alexem De Angelisem. Na osmém místě je nejlepší nováček téhle kubatury a to Brit Bradley Smith. Ten letos dokazuje, že jeho loňské nevýrazné výkony byly zapříčiněné jeho „nedvackovou“ postavou, která ho pasuje spíše na silnější čtyřtakt. Dvacet bodů, které získal za devátou a čtvrtou pozici je určitě hodně slušných, bohužel v Estorilu svoje bodové skóre nerozšířil. Švýcar Dominique Aegerter je v týmu Technomag-CIP překvapivě úspěšnějším, nežli supersportový mistr světa Sofuoglu a hlavně díky zisku čtvrtého místě v Estorilu je na prozatímní deváté pozici. Desítku nejúspěšnějších pilotů uzavírá Ital Michele Pirro. Kromě už jmenovaného Kenana Sofuogla letos na první body čekají například i Mika Kallio, Scott Redding či Marc Marquez.


Průběžné pořadí šampionátu


1 Stefan BRADL Kalex GER 61; 2 Andrea IANNONE Suter ITA 48; 3 Simone CORSI FTR ITA 37; 4 Thomas LUTHI Suter SWI 36; 5 Julian SIMON Suter SPA 36; 6 Yuki TAKAHASHI Moriwaki JPN 27; 7 Alex DE ANGELIS Motobi RSM 26; 8 Bradley SMITH Tech 3 GBR 20; 9 Dominique AEGERTER Suter SWI 16; 10 Michele PIRRO Moriwaki ITA 15; 11 Pol ESPARGARO FTR SPA 10; 12 Randy KRUMMENACHER Kalex SWI 9; 13 Jules CLUZEL Suter FRA 9; 14 Esteve RABAT FTR SPA 9; 15 Alex BALDOLINI Suter ITA 8; 16 Kev COGHLAN FTR GBR 8; 17 Mike DI MEGLIO Tech 3 FRA 7; 18 Max NEUKIRCHNER MZ-RE Honda GER 7; 19 Yonny HERNANDEZ FTR COL 6; 20 Claudio CORTI Suter ITA 5; 21 Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 5; 22 Aleix ESPARGARO Pons Kalex SPA 5; 23 Ratthapark WILAIROT FTR THA 4; 24 Mattia PASINI FTR ITA 3; 25 Ricard CARDUS Moriwaki SPA 2; 26 Axel PONS Pons Kalex SPA 1

MotoGP


V čele nejsilnější kubatury je po zisku dvou druhých míst a jednom vítězství obhájce titulu, kterým je pochopitelně Španěl Jorge Lorenzo. Při minulém závodě v Estorilu bylo patrné, že jeho Yamaha sice nestačí konkurenčním Hondám, ale Jorge tenhle nedostatek nahrazuje tím, že podává nejvyrovnanější výkony. Čtyři body za ním zaostává jeho krajan Dani Pedrosa, který sice není ještě úplně zdravotně v pořádku, ale jeho výkony tím vůbec netrpí. Jeho bilance je také luxusní: Losail – třetí, Jerez – druhý, Estoril – první. Na třetím místě je Casey Stoner, který na týmového kolegu ztrácí rovných dvacet bodů. Bodové manko nabral pochopitelně v Jerezu, kde ho sestřelil Rossi a tak si tenhle Australan k jednomu vítězství a jednomu třetímu místu přičítá také jeden nulový výsledek. Další tři piloty dělí pouhý jeden bodík a jsou jimi čtvrtý Ital Valentino Rossi, pátý jeho týmový kolega Američan Nicky Hayden a šestý pak další Ital Andrea Dovizioso. Dvojice továrního týmu Ducati „japonským“ protivníkům zatím nestačí, ale Italové neustále makají, vyvíjí a testují a tak doufejme, že do bojů o nejvyšší příčky oba Ducati - mani ještě letos zasáhnou. Dovizioso si pro letošní rok sice ještě udržel „fabrické“ angažmá, ale na týmové kolegy Pedosu a Stonera zatím nemá a pokud svoje výkony nezlepší (2x čtvrtý a 1x dvanáctý), příští rok ho u Repsolu nejspíš neuvidíme. Japonec Hiroshi Aoyama jel v Estorilu ve znamení „svého“ čísla sedm. Poté, co dojel sedmý, získal i stejný počet bodů, který ho zařadil na toto místo i v průběžném pořadí šampionátu. Zapomenuty jsou jeho loňské nevýrazné výkony i nepříjemné zranění a výsledkově zatím zcela zastiňuje týmovou jedničku Simoncelliho. Na osmém místě je nejlepší letošní nováček Cal Crutchlow, který jde ve stopách svého předchůdce Bena Spiese a po přechodu ze seriálu WSBK se i v kubatuře MotoGP představuje ve skvělém světle. O tři body zatím překonává i svého zkušenějšího týmového kolegu Colina Edwardse, který si zatím nejlepší letošní výsledek připsal v minulém závodě, kde dojel šestý. Naopak vůbec se v Estorilu nevedlo Španělu Hectoru Barberovi, který svojí Ducati nedovedl ani do cíle prvního kola, ale i přesto uzavírá elitní Top Ten. Hned za ním je náš reprezentant Karel Abraham, který z nejlepší desítky vypadl po minulém závodě, který nedokončil a protlačil se před něho Američan Edwards. Na svém kontě má dvanáct bodů za sedmé (Jerez) a třinácté (Losail) místo. Hodně nepovedenou sezónu zatím prožívají dva špičkoví piloti, sedlající tovární techniku a to Ital Marco Simoncelli, který má na svém kontě po zisku pátého místa pouze jedenáct bodů a je třináctý a ještě jednu o pozici a jeden bod hůř je na tom Američan Ben Spies.



Průběžné pořadí šampionátu

1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 65; 2 Dani PEDROSA Honda SPA 61; 3 Casey STONER Honda AUS 41; 4 Valentino ROSSI Ducati ITA 31; 5 Nicky HAYDEN Ducati USA 30; 6 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 30; 7 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 28; 8 Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 21; 9 Colin EDWARDS Yamaha USA 18; 10 Hector BARBERA Ducati SPA 14; 11 Karel ABRAHAM Ducati CZE 12; 12 Toni ELIAS Honda SPA 12; 13 Marco SIMONCELLI Honda ITA 11; 14 Ben SPIES Yamaha USA 10; 15 Loris CAPIROSSI Ducati ITA 9; 16 Randy DE PUNIET Ducati FRA 6; 17 John HOPKINS Suzuki USA 6; 18 Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 3

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist