Před GP Nizozemska – Assen

O červnu rozhodně nelze hovořit jako o motorkářské okurkové sezóně. Tento týden se pojede na známé trati v Assenu už čtvrtý závod mistrovství světa silničních motocyklů v tomto měsíci - A Style TT Assen. Po tomto závodě se seriál přehoupne do své druhé poloviny.


A-Style TT Assen se tradičně jezdí v sobotu a tento závod bývá jednou z největších a nejoblíbenějších zastávek cirkusu zvaného MotoGP. Okruh byl otevřen již v roce 1949 a od této doby nepřetržitě hostí seriál mistrovství světa silničních motocyklů. Původní trať prošla v letech 2005 a 2006 velkou rekonstrukcí, během níž byla zkrácena z 5 997 na současných 4 555 metrů. Je známá tím, že zatáčky jsou mírně klopené a navazují na sebe tak šikovně, že i když je zde nejkratší startovní rovina, je spolu s Tureckem, Mugellem a Phillip Islandem jedna z nejrychlejších tratí celého šampionátu. Traťový rekord zde drží Nicky Hayden s časem 1:37,106 minuty, kterého dosáhl při svém vítězství v roce 2006, když celý závod jel průměrem 167,3 km/h.


V loňské sezóně zde byli na stupních vítězů všichni pozdější mistři světa. Lorenzo ve dvěpade vyhrál, Stoner dojel v MotoGP na druhém a Talmacsi ve dvackách na třetím místě. Lukáš Pešek si ve stopětadvacítkách připsal devět bodů za sedmé místo, Karel Abraham byl ve dvěstěpadesátkách patnáctý. Nejlepšími výsledky našich jezdců jsou pátá místa Peška z roku 2006 a Jakuba Smrže z roku 2001.



Loňské výsledky

125 ccm                                             250 ccm                                                     MotoGP

1. Mattia Pasini                         1. Jorge Lorenzo                                         1. Valentino Rossi
2. Hector Faubel                       2. Alex De Angelis                                      2. Casey Stoner
3. Gabor Talmacsi                   3. Alvaro Bautista                                        3. Nicky Hayden


Dosavadní průběh sezóny

Minulý týden jsme se ve třídě do 125 ccm dočkali překvapivého vítěze, kterým byl Scott Redding a stejně nečekané bylo i třetí místo v podání Marca Marqueze. Lídr šampionátu Mike Di Meglio dojel na druhém místě a zvýšil si svůj náskok před druhým Simonem Corsim na 132 bodů oproti Italovým 109. Odstup obou jezdců od dalších pronásledovatelů se ještě zvýšil, neboť další tři jezdci v pořadí vůbec nebodovali. Třetí Stefan Bradl (77 bodů) odstoupil pro poruchu, čtvrtý Nicolas Terol (75 b.) dojel bez bodů na osmnáctém místě a pátý Pol Espargaro (75 b.) v závodě kvůli zlomené klíční kosti vůbec nestartoval a stejně tak tomu bude i tento týden v Assenu. Nedařilo se ani Gáboru Talmacsimu (68 b.), který ve druhém kole havaroval, zůstal také bez bodového přídělu a v průběžné tabulce je sedmý. Redding se ziskem 25 bodů dostal na průběžné deváté místo s celkovým ziskem 57 bodů. Patnáctiletý Brit získal svoje první vítězství ve svém osmém závodě ve světovém šampionátu a předstihl tím i Valentina Rossiho, kterému se to podařilo až o dva závody později. Stal se také nejmladším vítězem závodu mistrovství světa. Donington byl velkou vzpruhou pro KTM, která se díky Marquezovi letos poprvé podívala na stupně vítězů. Bude tento trend pokračovat i v Holandsku?


Stejně tak ve třídě do 250 ccm zvýšil vedoucí jezdec průběžného pořadí svůj náskok, i když o „pouhých“ pět bodů. Vyhrál totiž Mika Kallio a nyní má 131 bodů, přičemž Marco Simoncelli, který dojel druhý v Doningtonu je na tomto místě i v prozatímním pořadí se ziskem 123 bodů. Tak jako ve dvackách i zde vedoucí duo odskočilo od svých soupeřů, protože Alex Debon (101 b.) dojel v Anglii až na sedmém místě a Mattia Pasini havaroval a nezískal ani bodík. Pouhých pět bodů dělí pátého Hectora Barberu (82 b.), šestého Hiroshi Ayoamu 80 b.) a sedmého Alvara Bautistu (77 b.), který přišel o možnost bojovat o vítězství v Doningtonu až po tvrdém ataku Simoncelliho. Osmý je Yuki Takahashi se 70 body. Thomas Luthi z týmu Emmi Caffe Latte poskočil po pátém místě z Anglie na celkovou devátou příčku se ziskem 57 bodů. Naši jsou stále v těsném spojení. Karel Abraham nasbíral zatím 25 bodů a je na patnáctém místě, Lukáš Pešek jich má na svém kontě o čtyři méně a je hned za Abajou.



I ve třídě MotoGP stejně jako ve dvackách a dvěpade mají první dva jezdci slušný náskok, když lídr šampionátu Valentino Rossi nasbíral 162 bodů a Daniel Pedrosa o pouhých jedenáct méně. Valentino bude obhajovat své loňské vítězství a v Assenu se mu pravidelně daří - vyhrál zde už čtyřikrát.  Na třetí místo poskočil Casey Stoner (117 b.), a to na úkor Jorgeho Lorenza (104 b.). Lorenzo už v obou nižších kubaturách na tomto okruhu vyhrál a ochutnal na assenských stupních vítězů šampaňské. Při jeho lepšícím se zdravotním stavu je možné, že tomu tak bude i v této třídě. Následují dva soukromníci. Colin Edwards i v Británii pokračoval ve skvělých výkonech a po zisku čtvrtého místa má velmi pěkných 82 bodů. Minule za Colinem skončil Andrea Dovizioso, který za ním je i v průběžném pořadí s 68 body. Sedmý Nicky Hayden se rozhodl, že i v Assenu pojede narozdíl od Pedrosy s pneumatickými ventily a doufá, že si ke svým 57 bodů připíše hromadu dalších. Osmý James Toseland si bude chtít spravit chuť po domácím zklamání, když pádem hned v prvním kole zhatil naděje svých fanoušků. Po pauze, vynucené zraněním se vrátí do sedla své Suzuki Loris Capirossi, který je zatím na devátém místě s 51 body. Top ten uzavírá Shinya Nakano, který má na svém kontě 49 bodů.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist