Pre - GP Velké Británie v Silverstone

Přímo ze španělského Katalánska se vydal celký cirkus zvaný MotoGP na svou další štaci, kterou je AirAsia British Grand Prix na okruhu v Silverstone. Tam byly nedávno slavnostně otevřeny nové boxy a u příležitosti této oslavy zde objel několik okruhů se superbikovým motocyklem Ducati 1198 i Valentino Rossi, který zde byl na novém okruhu vůbec poprvé - vloni totiž chyběl kvůli zranění z Mugella.


S více než 60 roky závodní tradice patří Silverstone k renomovaným hostitelům motocyklových závodů. V posledním období bylo do tratě samotné a také do paddocku investováno několik milionů liber, celý areál byl kompletně přebudován a a v roce 2010 se zde jelo poprvé na novém okruhu. Nově modifikovaná trať patří k těm nejrychlejším v kalendáři MotoGP. Nově otevřený komplex "Pit a Paddock" má nyní název "Silverstone Wing".
 
Délka: 5.902 m
Šířka: 17m
Počet levých zatáček: 8
Počet pravých zatáček: 10
Nejdelší rovinka: 800 m
Vybudována: 1948
Modifikována: 2010

Rekordy okruhu - MotoGP
Nejrychlejší kolo
: 2010 Jorge LORENZO (SPA) Yamaha 2'03.308 172.3 km/h
Rekord okruhu: 2010 Jorge LORENZO (SPA) Yamaha 2'03.526 172.0 km/h
Pole position: 2010 Jorge LORENZO (SPA) Yamaha 2'03.308 172.3 km/h
Max Top Speed: 2010 Dani PEDROSA (SPA) Honda 323.9 km/h 

Moto2
Nejrychlejší kolo
: 2010 Claudio CORTI (ITA) Suter 2'09.624 163.9 km/h
Rekord okruhu: 2010 Thomas LUTHI (SWI) Moriwaki 2'09.886 163.6 km/h
Pole position: 2010 Claudio CORTI (ITA) Suter 2'09.624 163.9 km/h
Max Top Speed: 2010 Andrea IANNONE (ITA) Speed Up 277.5 km/h 

125 ccm
Nejrychlejší kolo
:2010 Pol ESPARGARO (SPA) Derbi 2'13.781 158.8 km/h
Rekord okruhu: 2010 Pol ESPARGARO (SPA) Derbi 2'13.781 158.8 km/h
Pole position: 2010 Marc MARQUEZ (SPA) Derbi 2'14.667 157.8 km/h
Max Top Speed: 2010 Pol ESPARGARO (SPA) Derbi 232.9 km/h 

Vraťme se ale o rok nazpět a podívejme se, jak se zde závodilo v roce 2010 a kdo byl protagonistou nově modifikovaného okruhu v jednotlivých kubaturách:
V nejslabší objemové kubatuře zde vyhrál s náskokem 2.395 sekundy Nicolas Terol, tedy suverénně vedoucí jezdec letošního šampionátu. Za ním v rozmezí jediné sekundy dojela 6-ti členná skupinka v tomto pořadí: Vazquez, Marquez - pozdější mistr světa, P. Espargaro, Cortese, Krummenacher a Rabat, která si tedy podělila umístění na bedně a dále místa čtyři až sedm. Nedařilo se našemu Jakubu Kornfeilovi, ten skončil na místě 19., když do závodu odstartoval z pozice 21.
O kubaturu výše slavil vloni vítězství v infarktovém závodě celkem překvapivě Jules Cluzel před Thomasem Lüthim, Julianem Simonem a Scottem Reddingem - celé první kvarteto se vloni srovnalo do 0.520 sekundy...!. Mistr světa Toni Elias dojel až desátý a vůbec se zde nedařilo našim zástupcům: Lukáš Pešek skončil na místě 20. a Karel Abraham pro pád závod nedokončil.
V královské kubatuře se jelo bez Valentina Rossiho a pod taktovkou Jorge Lorenza,, který vyhrál suverénně před Andreou Doviziosem a Benem Spiesem. Čtvrtý dojel Nicky Hayden a pátý Casey Stoner a celou tuto skupinku bojující o druhé místo nedělila ani vteřina, takže o napínavé souboje v MotoGP nebyla v tomto závodě vloni vůbec nouze. Ještě předtím havaroval ve warm upu japonský mistr světa Hiro Aoyama a hned v prvním kole havaroval i Marco Melandri, takže na trati kubatury MotoGP jezdilo od samotného začátku pouhých 14 pilotů.  
Jak vypadá průběh letošního šampionátu? Začněme u malorážek, které celkem dle očekávání vede španělský jezdec Nicolas Terol se ziskem 120 bodů za čtyři vítězné závody a jedno druhé místo. To poslední Terolovo vítězství a zároveň hodně tvrdá penalizace Francouze Zarca - 20 sekund - vyvolala i dovětky ze strany některých jezdců a třeba Lorenzo a Stoner se vyjádřili ve smyslu: "Posunutí o jedno či dvě místa v pořadí by stačilo. Tento trest byl příliš tvrdý". Na druhém místě je celkem dle všech předsezónních prognóz zkušený Němec Sandro Cortese -stále ale čekající na své první vítězství v závodě Grand Prix -, ovšem zřejmě nikdo nečekal zatím bronzovou příčku jeho mladého krajana Jonase Folgera. A hodně překvapivá je i čtvrtá příčka španělského šampiona a úřadujícího mistra Evropy Mavericky Viňalese. Následuje jako pátý nešťastník Johann Zarco z Francie a za ním kompletuje Top6 Španěl Efren Vazquez, vloni zde dojel jako druhý. Teprve za tímto sextetem jsou jeho zkušení krajané Sergio Gadea a Hector Faubel. A Top 10 uzavírá překvapivě mladíček z Red Bull Cupu Danny Kent z Velké Británie a portugalský vicemistr Španělska a Evropy Miguel Oliveira. Velmi dobře si v šampionátu vede náš jezdec Jakub Kornfeil, s jedním sedmým a jedním desátým místem mu zatím patří 13. pozice.

01- Nicolas TEROL Aprilia SPA 120 bodů
02- Sandro CORTESE Aprilia GER 72
03- Jonas FOLGER Aprilia GER 68
04- Maverick VIÑALES Aprilia SPA 65
05- Johann ZARCO Derbi FRA 63
06- Efren VAZQUEZ Derbi SPA 57
07- Sergio GADEA Aprilia SPA 36
08- Hector FAUBEL Aprilia SPA 32
09- Danny KENT Aprilia GBR 22
10- Miguel OLIVEIRA Aprilia POR 22
11- Luis SALOM Aprilia SPA 22
12- Adrian MARTIN Aprilia SPA 20
13- Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 18 
Po třech vítězstvích a jednom dalším podiovém umístění má německý jezdec Stefan Bradl s motocyklem Kalex v průběžné tabulce Moto2 po pěti odjetých závodech náskok 43 bodů na druhého Itala Simone Corsiho se šasím FTR. Před sezónou hodně favorizovaný další Ital Andrea Iannone je až třetí a ačkoliv měl impozantní vstup do sezóny - druhé a první místo - tak nyní bodově pouze paběrkuje. Čtvrtý je zatím loňský vicešampion Julian Simon, jehož start v Silverstone je kvůli zlomenině pravé nohy - "Julito" byl v pondělí v Madridu operován - vyloučen a jeho návrat na závodní trať by měl být přibližně do jednoho a půl měsíce. Simon byl doslova při posledním závodě v Barceloně sestřelen Turkem Sofuoglem, což komentoval Rossi slovy: "Sofuoglu udělal idiotskou chybu", a tak se nelze divit, že tureckého dvojnásobného šampiona supersportů čeká slyšení před bezpečnostní komisí Grand Prix. Až na pátém místě je japonský jezdec Yuki Takahashi, který dokáže dojet buď skvěle, anebo také upadnout. Stejný počet bodů jako Takahashi má i jeho "společník" z posledního pádu, Švýcar Thomas Lüthi. Sedmý je Marc Marquez, loňský šampion stopětadvacítek, který se po katastrofickém začátku sezóny - 3x po sobě jdoucí nuly - dostává do skvělého tempa - 1x první a 1x druhé místo - a jehož posun v pořadí tabulky je pouze otázka času. Velkým zklamáním je doposavadní osmé místo zkušeného Alexe de Angelise a za ním kompletují Top ten kubatury Moto2 Aleix Espargaro ze Španělska a domácí Bradley Smith.    

01- Stefan BRADL Kalex GER 102 bodů
02- Simone CORSI FTR ITA 59
03- Andrea IANNONE Suter ITA 49
04- Julian SIMON Suter SPA 49
05- Yuki TAKAHASHI Moriwaki JPN 47
06- Thomas LÜTHI Suter SWI 47
07- Marc MARQUEZ Suter SPA 45
08- Alex DE ANGELIS Motobi RSM 42
09- Aleix ESPARGARO Pons Kalex SPA 31
10- Bradley SMITH Tech 3 GBR 27 
Na čele tabulky šampionátu královské kubatury je profesorsky jedoucí obhájce mistrovského titulu Jorge Lorenzo na Yamaze, který jednou vyhrál (Jerez), třikrát skončil druhý (Qatar, Estoril a Barcelona) a nejhůře čtvrtý (Le Mans). O sedm bodů za ním je dnes zřejmě nejrychlejší jezdec této kubatury Casey Stoner s Hondou, který už vyhrál tři závody (Qatar, Le Mans a Barcelona), ale který má "díky" Rossimu na svém kontě i jednu "0" z Jerezu. Nenápadný Andrea Dovizioso s další tovární Hondou je třetí a hned za ním jeho týmový kolega Dani Pedrosa, který ale po závodě na okruhu v Montmeló bude chybět i v Silverstone a nebude zde nahrazen žádným jiným jezdcem.
Až na pátém místě je multišampion Valentino Rossi s Ducati a jeho dosavadní umístění je určitě zklamáním, neboť kromě "darovaného" podia v Le Mans zatím dojíždí na svém letošním pravidelném místě, tedy jako pátý - 3x. Ačkoliv jak továrna Ducati, tak vedoucí projektu MotoGP u Ducati Filippo Preziosi, zachovávají oficiálně ve všech prohlášeních klid, tak přece jen za investované miliony Euro do přestupu Rossiho k Ducati, chtěli po absolvovaných pěti závodech jistě více, než to jedno podiové umístění. Pokud se totiž podíváme na jiného jezdce v jeho prvním roce u Ducati, tak tehdy měl Casey Stoner v pěti prvních závodech sezóny 2007 následující bilanci: 3x první místo a nádavkem 1x třetí a zisk 102 bodů, tedy skoro dvojnásobek letošního bodového zisku Rossiho...!
Rossiho týmový kolega Nicky Hayden je zatím šestý a tento sympatický Američan zatím marně čeká na své letošní první podiové umístění za normálních podmínek, tedy za sucha. To naopak získal v posledním závodě jeho krajan a nástupce Rossiho u továrního týmu Yamahy Ben Spies a je aktuálně sedmý. Japonec Hiroshi Aoyama jako první jezdec se satelitním motocyklem Honda je osmý a minule si připsal svou letošní první "0" a navíc se vrací na okruh, kde se vloni těžce ve warm upu zranil a musel potom vynechat celkem 6 závodů Grand Prix: "Strach ale nemám", řekl jediný Japonec v kubatuře MotoGP Hiro Aoyama. Ital Marco Simoncelli zatím o sobě dává více vědět v kvalifikacích, než v závodech samotných a tak mu zatím patří až příčka devátá. Top 10 kompletuje nejlepší Rookie této sezóny Cal Crutchlow se satelitní Yamahou Tech3 a ten pojede o víkendu doma! 
Pak ale následuje skupinka jezdců, která nás zajímá enormně. Vede ji ex-vicemistr světa dvěstěpadesátek Hector Barbera s nejlepším satelitním motocyklem Ducati. O pouhé 2 body za ním je skvělý český mladík Karel Abraham, na jehož kontě v jeho premiérové sezóně jsou už tři! umístění v Top10. Teprve za pilotem brněnského týmu Cardion AB Motoracing jsou takové hvězdy jako superbikový ex-šampion Američan Colin Edwards (13.), mistr světa Moto2 Toni Elias (14.), trojnásobný ex-mistr světa Loris Capirossi (15.), ex-mistr světa Alvaro Bautista (16.) a vítěz 5-ti závodů Grand Prix Randy de Puinet.      

01- Jorge LORENZO Yamaha SPA 98 bodů
02- Casey STONER Honda AUS 91
03- Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 63
04- Dani PEDROSA Honda SPA 61
05- Valentino ROSSI Ducati ITA 58
06- Nicky HAYDEN Ducati USA 47
07- Ben SPIES Yamaha USA 36
08- Hiroshi AOYAMA Honda JPN 36
09- Marco SIMONCELLI Honda ITA 32
10- Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 30
11- Hector BARBERA Ducati SPA 26
12- Karel ABRAHAM Ducati CZE 24
13- Colin EDWARDS Yamaha USA 21
14- Toni ELIAS Honda SPA 20
15- Loris CAPIROSSI Ducati ITA 16
16- Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 11
17- Randy DE PUNIET Ducati FRA 6
18- John HOPKINS Suzuki USA 6


Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist