Plány značky Honda v oblasti závodů pro rok 2009

TOKIO, Japonsko, 27. ledna 2009 – Společnost Honda Motor Co., Ltd. oznámila své plány na rok 2009 v oblasti motocyklových soutěží. Jejich přehled je uveden níže.

Během své účasti v motoristickém sportu se Honda, díky vysokým ambicím a neustálé snaze o splnění velkých snů dostala až na světovou špičku motocyklového závodění. V roce 1954 Soichiro Honda, zakladatel společnosti, oznámil záměr značky Honda zúčastnit se závodu na Isle of Man, který byl součástí světového šampionátu silničních motocyklů (WGP). Značka Honda zahájila účast ve WGP o pět let později – v roce 1959.  V sezóně 1961, která byla pro značku teprve třetí, dokázaly stroje Honda ovládnout třídy 125 cm3 a 250 cm3 v závodě na Isle of Man, kde v obou třídách obsadily prvních pět pozic. Kromě toho Honda získala první netrpělivě očekávané tituly mezi jezdci a výrobci, a to jak ve třídě 125 cm3, tak ve třídě 250 cm3. Od té doby se  Honda neváhala postavit výzvám v mnoha různých soutěžních kategoriích.

Pro rok 2009, kdy si Honda připomíná 50. výročí od zahájení účasti ve WGP, si společnost dala za cíl znovu získat titul ve třídě MotoGP, která představuje špičku WGP. Této výzvě se postaví stroje Honda vybavené nejmodernějšími technologiemi. Honda si klade za cíl čelit dalším novým výzvám s využitím svého dosavadního know-how, znalostí a sportovního ducha z dosavadní účasti v motoristickém sportu, a s potěšením, že se může se svými zákazníky podělit o své sny a vzrušení, které jsou s těmito aktivitami spojeny. Logo připomínající 50. výročí účasti značky Honda ve WGP je umístěno na strojích a kombinézách jezdců v každém závodě.

MotoGP

Honda svou pozornost zaměřila na opětovné získání tří titulů – pro nejlepšího jezdce, výrobce a tým ve třídě MotoGP, která představuje nejvyšší třídu v Mistrovství světa silničních motocyklů (WGP), a které se za značku zúčastní šest jezdců včetně členů satelitních týmů. Honda plánuje nasadit do závodu šest strojů RC212V, které byly dále upraveny s využitím nejmodernějších technologií.

Tým Repsol Honda budou v soutěži zastupovat dva jezdci: Dani Pedrosa, který se podniku MotoGP účastní již čtvrtým rokem, a Andrea Dovizioso, Pedrosův nový týmový kolega. Yuki Takahashi v této sezóně přechází ze třídy 250 cm3 do MotoGP, kde bude působit jako člen satelitního týmu. Protože se jedná o jediného japonského jezdce ve třídě MotoGP, jsou s jeho úspěchem v sérii spojena velká očekávání. 

Tým

Číslo

Jezdec

Věk

Národnost

Výsledek v roce 2008

 

3

Dani Pedrosa

23

Španělsko

MotoGP 3. místo

Repsol Honda Team

4

Andrea Dovizioso

22

Itálie

MotoGP 5. místo

Tým San Carlo Honda Gresini

15

Alex De Angelis

24

San Marino

MotoGP 14. místo

 

24

Toni Elias

25

Španělsko

MotoGP 12. místo

Scot Racing Team MotoGP

72

Yuki Takahashi

24

Saitama, Japonsko

WGP 250 cm3, 5. místo

LCR Honda MotoGP

14

Randy De Puniet

27

Francie

MotoGP 15. místo


Třída 250 cm3
Ve třídě do 250 cm3 bude značka Honda zastoupena šesti jezdci celkem ze čtyř týmů. Hiroshi Aoyama, Raffaele De Rosa a Ratthapark Wilairot pojedou na RS250RW. Postup v sérii světového šampionátu v této sezóně zaznamenal Shoya Tomizawa, který až do konce minulého roku soutěžil ve třídě GP250 v rámci Japonského šampionátu silničních motocyklů. Tomizawa spolu s Bastienem Chesauxem a Tonim Wirsingem budou v závodě jezdit na strojích RS250R. 

Tým

Číslo

Jezdec

Věk

Národnost

Výsledek v roce 2008

 

4

Hiroshi Aoyama

27

Chiba, Japonsko

WGP 250 cm3, 7. místo

Scot Racing Team 250cc

35

Raffaele De Rosa

21

Itálie

WGP 125cm3 18. místo

Thai Honda PPT SAG

14

Ratthapark Wilairot

20

Thajsko

WGP 250 cm3, 13. místo

CIP Moto-GP250

48

Shoya Tomizawa

18

Chiba, Japonsko

Japonský šampionát silničních motocyklů GP250, 2. místo

Racing Team Germany

8

Bastien Chesaux

17

Švýcarsko

 

9

Toni Elias

18

Německo

Endurance

Mistrovství světa ve vytrvalostních závodech motocyklů pod záštitou FIM
Osmihodinový vytrvalostní závod v Suzuce v rámci mistrovství světa ve vytrvalostních závodech motocyklů

Pro 32. ročník osminodinového vytrvalostního závodu silničních motocyklů v Suzuce Honda plánuje podpořit následující dva soukromé týmy poskytnutím stroje s výkonem srovnatelným s továrním strojem.

  • F.C.C. TSR
  • MUSASHI RT HARC-PRO
Hlavní týmy a jezdci Honda účastnící se světového šampionátu superbiků (World Superbike Championship - WSB), světového šampionátu supersportů (World Supersport Championship - WSS) a mistrovství světa v motokrosu (World Motocross Championship - WMX) s podporou ze strany společnosti Honda Motor Europe Ltd.

WSBK

Světového šampionátu superbiků (WSB) se zúčastní celkem šest jezdců, kteří jsou členy soukromých týmů podporovaných zámořskou pobočkou Honda Motor Europe Ltd. (HME). Mezi nimi budou i Ryuichi Kiyonari, Carlos Checa a Jonathan Rea na ještě výkonnějších strojích CBR1000RR. Vzhledem ke své první sezóně ve WSB v minulém roce bude Ryuichi Kiyonari moci v boji o titul využít loňských zkušeností získaných v této sérii a svých vynikajících jezdeckých schopností. Také Carlos Checa, Kiyonariho týmový kolega a přátelský rival, si svou premiéru ve WSB odbyl v loňském roce a v průběhu letošního ročníku se bude snažit co nejlépe využít získaných zkušeností. Jonathan Rea letos do WSB přichází ze světového šampionátu supersportů (WSS), kde se v minulé sezóně umístil na druhém místě. Do budoucna jsou s ním spojována velká očekávání.

Hlavní týmy/jezdci ve Světovém šampionátu superbiků (WSB)

Kategorie

Tým

Motocykl

Jezdec

Výsledek v roce 2008

 

Ten Kate Honda Racing

CBR1000RR

Ryuichi Kiyonari

WSB 9. místo

 

HANNspree Ten Kate Honda

CBR1000RR

Carlos Checa

WSB 4. místo

WSB

HANNspree Ten Kate Honda

CBR1000RR

Jonathan Rea

WSS 2. místo

 

HANNspree Honda Althea

CBR1000RR

Tommy Hill

WSS

 

Stiggy Motorsport AB

CBR1000RR

Leon Haslam

BSB (British Superbike) 2. místo

 

Stiggy Motorsport AB

CBR1000RR

Roberto Rolfo

WSB 17. místo


V případě světového šampionátu supersportů (WSS) bude značka Honda pokračovat ve svých aktivitách formou podpory ze strany HME, podobně jako v případě WSB. Mezi jezdce na strojích Honda patří Andrew Pitt, loňský šampion, a Kenan Sofuoglu, který se do WSS vrací po vítězství v ročníku 2007 a po loňském intermezzu ve WSB. Do WSS přichází také Anthony West, pro kterého se jedná o novou soutěžní kategorii, neboť dosud soutěžil v závodech MotoGP. Včetně výše jmenovaných bude v letošní sezóně WSS závodit celkem osm jezdců. V každém ze sedmi ročníků od roku 2002 Honda šampionát WSS vyhrála, čímž si vybudovala neotřesitelnou pozici v sérii díky schopnostem svých jezdců, výkonu svých strojů a týmové práci překonávající všechny ostatní týmy.  Honda bude i v letošní sezóně usilovat o titul, a to zejména díky vylepšenému stroji CBR600RR.

Hlavní týmy/jezdci ve Světovém šampionátu supersportů (WSS)

Kategorie

Tým

Motocykl

Jezdec

Výsledek v roce 2008

 

HANNspree Ten Kate Honda

CBR600RR

Andrew Pitt

WSS Vítěz

 

HANNspree Ten Kate Honda

CBR600RR

Kenan Sofuoglu

WSB 18. místo

 

HANNspree Honda Althea

CBR600RR

Mark Aitchison

WSS 13. místo

WSS

HANNspree Honda Althea

CBR600RR

Matthieu Lagrive

WSS 14. místo

 

Stiggy Motorsport AB

CBR600RR

Anthony West

MotoGP 18. místo

 

Stiggy Motorsport AB

CBR600RR

Gianluca Vizziello

WSS 11. místo

 

Parkalgar Honda

CBR600RR

Miguel Praia

WSS 25. místo

 

Parkalgar Honda

CBR600RR

Eugene Laverty

WSS 21. místo


Motokros

Také v mistrovství světa v motokrosu (WMX) bude HME podporovat dva týmy ve třídě MX1, která představuje špičku této soutěže. Na strojích CRF450R pojedou celkem čtyři jezdci: Billy Mackenzie a Marc de Reuver, který se po loňské sezóně vrací zpět do soutěže, a noví členové týmu: Cedric Melotte a Kevin Strijbos.

Hlavní týmy/jezdci v mistrovství světa v motokrosu (WMX)

Kategorie

Tým

Motocykl

Jezdec

Výsledek v roce 2008

 

CAS HondaTeam

CRF450R

Billy Mackenzie

MX1 19. místo

WMX

CAS HondaTeam

CRF450R

Cedric Melotte

MX1 30. místo

 

Martin Racing Team

CRF450R

Marc de Reuver

MX1 10. místo

 

Martin Racing Team

CRF450R

Kevin Strijbos

MX1 24. místo

Trial

Světový šampionát FIM v trialu
Pro Světový šampionát FIM v trialu (WCT) Honda připravila dva stroje Montesa COTA 4RT vybavené špičkovými čtyřtaktními motory. Díky jezdcům, kterými jsou Toni Bou, šampión posledních dvou let, a Takahisa Fujinami, jediný japonský jezdec soutěžící ve WCT, si Honda klade za cíl získat titul mezi jezdci třetí rok v řadě a čtvrtý titul v řadě v soutěži výrobců. 

 

Tým

Číslo

Jezdec

Věk

Národnost

Výsledek v roce 2008

REPSOL MONTESA HRC

1

Toni Bou

22

Španělsko

Šampion

3

Takahisa Fujinami

29

Mie, Japonsko

3. místo


Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist