Pedrosa má na vítězství v šampionátu, tvrdí Suppo

Španěl Dani Pedrosa letos nastoupí do své deváté sezony v královské kubatuře motocyklového mistrovství světa, která je v jeho případě spojena pouze s jediným výrobcem a týmem – Repsol Honda. V posledních osmi letech byl Pedrosa pokaždé tím jezdcem, který bojoval v přední linii, ale titul MotoGP zatím nevyhrál.

Pouze v premiérové sezoně jezdce MotoGP obsadil Dani Pedrosa pátou příčku v celkovém hodnocení sezony 2006, ale jinak byl jednou čtvrtý, třikrát třetí a třikrát sezonu ukončil s titulem vicemistra světa. To, že dosud šampionát nevyhrál musí osmadvacetiletého Španěla minimálně mrzet, protože na vítězství rozhodně má.

Jako španělský závodník měl u tovární stáje Hondy pevné postavení, protože strategickým partnerem továrního týmu Hondy je španělská nadnárodní společnost Repsol. To se ale změnilo s příchodem Marca Márqueze, španělské hvězdě nižších kubatur 125ccm a Moto2, jedničkou v očích médii, oblíbeným jezdec fanoušků a plánovaným týmovým kolegou Casey Stonera.
Dvojnásobný šampion Stoner ale svět závodění překvapivě opustil, když se s rodinou vrátil domů do Austrálie, takže Dani Pedrosa byl postaven před hotovou věc, že to bude právě on, kdo pokud ne zrovna “musí“, tak by “alespoň měl“ vyhrát titul v roce 2013. Pedrosa skutečně nasadil velmi dobré tempo a šampionát ještě v německé Grand Prix vedl. Jenže pak nešťastně spadl, zlomil si klíční kost a to byl začátek konce jeho nadějí konečně dosáhnout na titul, který nakonec vyhrál jeho mladší kolega.

Po skončení letošní sezony vyprší Danimu Pedrosovi smlouva. Nebude ale jediný, protože to samé se týká jeho týmového kolegy Marca Márqueze a obou továrních jezdců Yamahy Jorge Lorenza a Valentina Rossiho. Jak tato skutečnost ovlivní průběh letošní sezony se dá těžko předvídat, ale vyjednávání a spekulace budou zřejmě na denním pořádku. Honda měla a má zájem o Jorge Lorenza, takže tato možnost je stále otevřená, i když první spekulace hovoří o tom, že Lorenza kontaktovala Ducati. O tom ale víc v připravovaném článku.
Vzhledem k okolnostem by se dalo říct, že letošní sezona může být posledním rokem Daniho Pedrosy u tovární stáje Hondy. Zájemců o jeho místo je víc než dost, a je jen otázkou jak kvalitní zájemci to jsou nebo kolik má Honda s Repsolem v plánu investovat do jejich gáže.

Vše je zatím otevřené a Dani Pedrosa může jako jezdec udělat pro setrvání v týmu jediné, a to minimálně v první čtvrtině sezony všechny své hlavní soupeře pravidelně porážet. Vlastně jednu věc už udělal a to, že již nebude sdílet box s dlouholetým manažerem Albertem Puigem, který možná některým v týmu až příliš zvedal krevní tlak a teď má jiné pracovní povinnosti.
Jak moc to Španěla pozitivně či negativně ovlivní uvidíme, ale přinejmenším Livio Suppo z HRC v rozhovoru pro Motorcycle News nepřímo popřel, že by se zaručeně muselo jednat o Pedrosovu poslední sezonu u Hondy, když hovořil o jeho jezdeckých kvalitách. „Ať se vám to líbí nebo ne, Dani byl pokaždé favoritem v boji o titul,“ řekl. „Viděli jsme, jak se v Německu zranil v době, kdy vedl šampionát a to mělo velký dopad na celou jeho sezonu. Měl takovou smůlu, že je to až neuvěřitelné.“

„Stále jsem ale přesvědčen, že má potenciál stát se mistrem světa. Nevidím sebemenší důvod, proč by znovu nepatřit mezi ty co bojují o titul,“
pokračoval Livio Suppo a dodal: „Je u HRC dlouho a je také pravdou, že dlouho bez zisku mistrovského titulu, ale jsou tu jen tři jezdci, kteří si jedou svoji ligu a Dani je rozhodně jedním z nich. Pokud chcete mít silný tým, pak si tam Dani zaslouží být a myslím, že bude mít stejnou šanci vyhrát znovu.“

První příležitost ukázat perfektní formu má Dani Pedrosa v plánovaném třídenním testu královské kubatury na malajském okruhu v Sepangu, který je na programu ve dnech 4. až 6.února 2014.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist