Patnáctá GP sezony – Velká cena Japonska

Sezona vstupuje do své závěrečné části, kde je již tradičně série tří zámořských závodů v Japonsku, Austrálii a Malajsii. O nadcházejícím víkendu je na programu japonská Grand Prix v Motegi, kde zatím jako jediný může o titulu mistra světa rozhodnout Joan Mir z třídy Moto3. Z českých závodníků je v zemi vycházejícího slunce Karel Abraham (MotoGP) a Jakub Kornfeil (Moto3). Pro všechny fanoušky je nyní závodní měsíc, kdy si bude třeba na přímé přenosy přivstat a to počínaje už pátečními tréninky na Motul Grand Prix of Japan.

Kapitoly článku

Twin Ring Motegi (JAP)

Závodní areál Twin Ring Motegi leží mezi městy Mito a Utsunomiya, přibližně tři hodiny cesty severně od hlavního města Tokia. Areál otevřeli v roce 1997 a jezdci MotoGP tam poprvé přijeli o dva roky později. Letos slaví Motegi kulaté výročí 20.let. Závodiště tvoří jednak ovál pro závody automobilů plus dráha, kterou využívají právě motocykly. Okruh má celkem šest zatáček na levou ruku a osm na pravou. Jeho dráha je dlouhá 4801 metrů, široká je 15 metrů a nejdelší rovinka měří 762 metrů.

Z pohledu výrobce pneumatik je japonský okruh Motegi ve stylu brzda-plyn. Trať nabízí místa, kde jezdci z vysokých rychlostí intenzivně brzdí a rovněž řadu míst, kde zase silně akcelerují, aby nabrali potřebnou rychlost. Proto bude zapotřebí, aby hladké pneumatiky Michelin měly výrazně odolnou střední část pláště. Připraveny jsou rovněž pneumatiky do deště. Michelin do Pacifiku už předem odeslal 70% obutí pro všechny tři Grand Prix, zbytek dle situace dorazí letecky.

Rekordy a informace MotoGP – Twin Ring Motegi (JAP)

Nejrychlejší kolo – Jorge Lorenzo - Yamaha (2015) – 1'43,790
Rekord okruhu – Jorge Lorenzo - Yamaha (2014) – 1'45,350
Kvalifikační rekord – Jorge Lorenzo - Yamaha (2015) – 1'43,790
Maximální rychlost – Andrea Iannone – Ducati (2015) – 314,3 Km/h

Délka závodu MotoGP - 24kol (115,2 km)
GP Japonska – MotoGP 2016:
Stupně vítězů - 1.Márquez (Honda), 2.Dovizioso (Ducati), 3.Viňales (Suzuki)
Pole position – Valentino Rossi (Yamaha) – 1'43,954 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Marc Márquez (Honda) – 1'45,576 sekundy

!!! Nezapomeňte, tipovací soutěž o pohár pro nejlepšího Tipaře roku 2017 !!!

MotoGP – Preview

Vedoucím jezdcem průběžného hodnocení je Marc Márquez (Repsol Honda Team). Španěl vyhrál závod v Aragonii, což bylo letos jeho páté vítězství, druhé v řadě. Na kontě má jezdec Hondy 224 bodů a náskok na druhého představuje šestnáct bodů. Márquez si už v Japonsku dvakrát dojel pro titul, ale tentokrát to tak jednoznačné není, protože letošní sezona je celkem dost vyrovnaná. Motegi je okruhem Hondy, takže domácí Grand Prix pro japonského výrobce se vším všudy.

Šestnáct bodů ztrácí na vedení v soutěži italský závodník Andrea Dovizioso (Ducati Team). Jezdec tovární Ducati zaváhal v Aragonii, kde získal jen devět bodů a to mu celkem zkomplikovalo cestu za titulem. Ve hře je ale stále sto bodů, takže není nic ztraceno a takhle blízko zlatu Dovizioso snad ještě nebyl.

Nad titulem mistra světa přemýšlí také třetí v pořadí Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP). Ten byl před víkendem v Motegi hostem akce v Tokiu, kde byl společně s Valentinem Rossim a Johannem Zarcem. Po tak srdečném přijetí, jakého se jim tam dostalo, je Španěl velmi motivován závod vyhrát a snížit ztrátu na vedení, která teď představuje osmadvacet bodů.

Na čtvrtém místě je Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), který byl naposledy v Aragonii druhý a to mu umožnilo postoupit o pozici dopředu. Také Španěl je ve hře o titul, třebaže by muselo jít o velké štěstí, aby ho skutečně získal. Španěl nebodoval v Británii, jen dva body si odvezl z Misana, takže to v takto vyrovnané konkurenci není nic, co by mu umožnilo usilovat o přední pozice.

Pátý v pořadí je Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Italský závodník si před domácím podnikem v Misanu zlomil při jízdě na enduro motorce nohu, musel na operaci a v Misanu nezávodil. V Aragonii měl jezdce tovární Yamahy nahradil jezdec ze seriálu WorldSBK Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), ale Rossi zmobilizoval všechny síly a v Aragonii nakonec závodil. Získal body za pátou pozici v cíli a nyní se zaměří na to, aby se dostal zpátky před Pedrosu, na něhož mu chybí dva body.

Nejlépe postaveným jezdcem netovárního týmu a zároveň nejlepším nováčkem je šestý Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3), který by rád v Japonsku zajel hodně vysoko a upevnil si tak svoji pozici. Jeho týmový kolega Jonas Folger (Monster Yamaha Tech 3) bohužel onemocněl, takže se vrací zpátky do Německa a minimálně ve dvou dalších závodech ho neuvidíme.

Dalším jezdcem, který se zranil mimo závodní dráhu je Jack Miller (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS). Po Aragonii Australan trénoval trial a při došlápnutí to nevydržela noha. Millera v Motegi nahradí zkušební jezdec Honda Racing Corporation (HRC) Hiroshi Aoyama. Japonce známe z prostředí mistrovství světa, protože je jednak posledním světovým šampionem třídy do 250ccm, závodil v MotoGP a byl také náhradním jezdcem za zraněného Daniho Pedrosu.

Japonec Aoyama ale na dráze Motegi nebude jediným jezdcem ze země vycházejícího slunce, protože na divokou kartu se představí Katsuyuki Nakasuga (Yamalube Yamaha Factory Racing). Japonec letos vyhrál osmihodinovku v Suzuce s jezdci tří ladiček WSBK Michaelem VD Markem a Alexem Lowesem.

Třetím výrobcem, pro něhož je závod v Motegi domácím je Suzuki. Ta nastupuje s dvojicí Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Všichni věří, že s podporou, které se jim v Japonsku dostane, to bude pro všechny v blankytně modré úspěšný závodní víkend.

Rakouská KTM ve středu potvrdila jezdeckou sestavu pro rok 2018 a pokračují ve stejném složení jako letos. To znamená s jezdci Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing) a Bradley Smith (Red Bull KTM Factory Racing). Závod v Motegi bude pro nováčka v letošním šampionátu skonem do prázdna, ale tak už to chodí.

O mistrovské body bude v Japonsku bojovat český závodník Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team). Jezdci Ducati týmu Aspar se v posledních dvou závodech příliš nedařilo, nezískal ani jeden bod, takže si určitě bude chtít spravit chuť. Před posledními čtyřmi závody sezony je brněnský závodník průběžně osmnáctý.

MotoGP – Stav po GP Aragonie:

1. Marc MARQUEZ SPA Honda 224
2. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 208
3. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 196
4. Dani PEDROSA SPA Honda 170
5. Valentino ROSSI ITA Yamaha 168
6. Johann ZARCO FRA Yamaha 117
7. Jorge LORENZO SPA Ducati 106
8. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 95
9. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 92
10. Jonas FOLGER GER Yamaha 84
11. Alvaro BAUTISTA SPA Ducati 70
12. Jack MILLER AUS Honda 56
13. Scott REDDING GBR Ducati 56
14. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 53
15. Loris BAZ FRA Ducati 39
16. Andrea IANNONE ITA Suzuki 37
17. Pol ESPARGARO SPA KTM 37
18. Karel ABRAHAM CZE Ducati 28
19. Tito RABAT SPA Honda 28
20. Alex RINS SPA Suzuki 27
21. Hector BARBERA SPA Ducati 23
22. Michele PIRRO ITA Ducati 18
23. Bradley SMITH GBR KTM 14
24. Mika KALLIO FIN KTM 11
25. Sam LOWES GBR Aprilia 2
26. Sylvain GUINTOLI FRA Suzuki 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jannyk přispěla 0.5 Kč
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist