Patnáctá GP sezony - Velká cena Japonska

Kapitoly článku

Moto2 – Preview

Vedoucí jezdec kubatury šestistovek Marc Márquez (Catalunya Caixa Repsol) má v této fázi sezony náskok osmačtyřicet bodů, což je poměrně solidní jistota v rámci jeho snahy získat titul mistra světa. Od roku 2013 závodí v královské MotoGP, takže jeho cílem číslo jedna je samozřejmě prvenství v kubatuře Moto2. Loni jeho cesta za titulem skončila po nešťastném pádu v Malajsii, takže na to si bude muset dávat pozor, ale jinak by už neměl být problém, toto tažení dotáhnout až do vítězného konce.

Druhý Pol Espargaró (Pons 40 HP Tuenti) měl v úvodu sezony trošku smůlu, ale rozhodně udělá maximum proto, aby si naději na zisk titulu ponechal až na rozhodující závod ve Valencii. V posledních čtyřech závodech byl jednou první, jednou třetí a dvakrát druhý. To je velmi dobrá bilance, ale na Márqueze přesto nestačí, takže Espargaró musí čekat na jeho chybu, která by mu umožnila umazat podstatnou část ztráty.

Andrea Iannone (Speed Master) je třetí a není vyloučeno, že by nedosáhl na titul vicemistra. Vzhledem k tomu, že Espargaró bude usilovat o vítězství v každém z posledních závodů, musí riskovat a toho může Iannone využít. Minimálně si bude chtít udržet třetí příčku a to znamená, udržet za sebou Thomase Lüthiho (Interwetten Paddock), což se mu už v posledních dvou závodech také podařilo. Po závodech v Indianapolisu a Brně to vypadalo, že Švýcar chytil druhý dech, ale celkem dvanáct bodů z Misana a Aragonie je v tak vyrovnané bitvě málo. Thomas Lüthi teď musí zaměřit pozornost právě na Itala a vzít si třetí pozici zpátky. Nebude to mít rozhodně jednoduché, ale pokud chce jednou do MotoGP, musí si tuto šanci tvrdě vybojovat.

Na páté příčce je se sto třiceti jedna body Scott Redding (Marc VDS Racing), jemuž se podařilo odpoutat od týmového kolegy Mika Kallia na rozdíl jednadvaceti bodů. Těžko říct, zda se britskému jezdci podaří do konce sezony atakovat čtvrtou příčku, ale minimálně se o to může pokusit. Otázkou zůstává jeho zdravotní stav, protože v Aragonii měl problémy s operovanou rukou, což pro motocyklového závodníka není zrovna ideální.

Mezi šestistovky se vrací Toni Elías. Pro Španěla je letošní sezona skutečně velmi pestrá. Začínal u stáje Aspar Moto2, pak nahradil zraněného Héctory Barberu u Pramac Racingu v MotoGP a nyní je opět zpátky v Moto2. Od japonské Grand Prix totiž v týmu ItalTrans Racing nahradí Claudia Cortiho.

Průběžné hodnocení MS, Moto2 (13/17):

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Suter - 258
2 - Pol ESPARGARO - SPA - Kalex - 210
3 - Andrea IANNONE - ITA - Speed Up - 178
4 - Thomas LUTHI - SWI - Suter - 166
5 - Scott REDDING - GBR - Kalex - 131
6 - Mika KALLIO - FIN - Kalex - 110
7 - Bradley SMITH - GBR - Tech 3 - 96
8 - Esteve RABAT - SPA - Kalex - 77
9 - Johann ZARCO - FRA - Motobi - 76
10 - Claudio CORTI - ITA - Kalex - 74
11 - Dominique AEGERTER - SWI - Suter - 74
12 - Simone CORSI - ITA - FTR - 68
13 - Alex DE ANGELIS - RSM - FTR - 61
14 - Julian SIMON - SPA - Suter - 42
15 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - Kalex - 41
16 - Toni ELIAS - SPA - Suter - 34
17 - Randy KRUMMENACHER - SWI - Kalex - 24
18 - Nicolas TEROL - SPA - Suter - 19
19 - Anthony WEST - AUS - Speed Up - 17
20 - Xavier SIMEON - BEL - Tech 3 - 17
21 - Mike DI MEGLIO - FRA - Kalex - 12
22 - Jordi TORRES - SPA - Suter - 11
23 - Max NEUKIRCHNER - GER - Kalex - 8
24 - Ratthapark WILAIROT - THA - Suter - 8
25 - Ricard CARDUS - SPA - AJR - 6
26 - Axel PONS - SPA - Kalex - 1
27 - Gino REA - GBR - Moriwaki - 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist