Pátá GP sezony – Velká cena Rakouska

Z Brna zamířily týmy světového šampionátu silničních motocyklů do Rakouska, kde na všechny čekají hned dva podniky ve dvou týdnech. Tím prvním je Velká cena Rakouska - myWorld Motorrad Grand Prix von Österreich, kde se představí jezdci všech tří šampionátů MotoGP, Moto2 a Moto3 plus letos poprvé zahájí sezonu doprovodná série Red Bull Rookies Cup.

Kapitoly článku

Red Bull Ring – Spielberg (AUT)

Závodní okruh Red Bull Ring leží ve Štýrsku, druhé největší spolkové zemi Rakouska. Původně se okruh postavený v roce 1969 jmenoval Österreichring. V roce 1996 došlo k modernizaci závodního areálu a od roku 2011 je centrem rakouského motosportu pod názvem Red Bull Ring. V roce 2016 závodili ve Štýrsku jezdci seriálu Grand Prix poprvé od roku 1997. Dráha je dlouhá 4318 metrů a v jenom kole jezdci projedou deseti zatáčkami přičemž jen tři jsou na levou ruku. Panorama je s okolními vrcholy hor naprosto úžasná a celému závodnímu areálu dominuje ve středu umístěná osmnáctimetrová plastika Býka.

Rekordy a informace MotoGP – Red Bull Ring – Spielberg (AUT)

Nejrychlejší kolo – Marc Márquez – Honda (2019) – 1'23,027
Rekord okruhu – Andrea Dovizioso - Ducati (2019) – 1'23,827
Kvalifikační rekord – Marc Márquez - Honda (2019) – 1'23,027
Maximální rychlost – Andrea Dovizioso - Ducati (2019) – 316,7 Km/h

Délka závodu MotoGP - 28 kol (120,9 km)
GP Rakouska – MotoGP 2019:
Stupně vítězů - 1.Dovizioso (Ducati), 2.Márquez (Honda), 3.Quartararo (Yamaha)
Pole position – Marc Márquez (Honda) – 1'23,027 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Andrea Dovizioso (Ducati) – 1'23,827 sekundy

MotoGP – Preview

Po dvou vítězstvích z úvodních dvou závodů letošní sezony Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) poprvé zajel mimo stupně vítězů, když v Brně obsadil konečné sedmé místo. „V závodu jsme měli velké problémy od prvního až po poslední kolo, takže to potřebujeme zanalyzovat, abychom zjistili, kde je třeba udělat zlepšení, aby se nic podobného nezopakovalo,“ prozradil Francouz a dodal: „S opotřebením pneumatik jsme zápolili už od pátku, ale pak jsme se zlepšili a že to bude takoé v závodě jsem opravdu nečekal. Nejsem nadšený ze sedmé pozice, ale devět bodů je plus a ve skutečnosti jsem tím navýšil vedení v šampionát.“ Francouz má nyní největšího soupeře v podobě svého budoucího týmového kolegy z tovární stáje tří ladiček.

Zmiňovaným jezdcem je Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), jemuž se v neděli příliš nedařilo a závod dokončil čtrnáctý s dvěma body. Přesto v této chvíli ztrácí na vedení v soutěži sedmnáct bodů. Nadšený Španěl nebyl vůbec, když řekl: „Myslím, že to byl můj nejhorší výslede s Yamahou. Upřímně nevím co se stalo. Ráno jsem se cítil skvěle a potvrdil to rychlými časy na opotřebovaných gumách. V zavdu jsem ale nedokázal udržet potřebnou rychlost, dokonce ani jedno kolo. Hned od začátku jsem přišel o přilnavost a to se postupně ještě zhoršovalo. Bylo hodně těžké vést motorku a pkud bych zariskoval, myslím, že bych skončil s nulou.“

Průběžně třetí v pořadí světového šampionátu je Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), který yl s výsledkem v Brně velmi spokojen a bude na tuto neděli dlouho vzpomínat, jelikož si tam poprvé v MotoGP dojel pro umístění na stupních vítězů. Ital si na konto připsal dvacet bodů a jedenáct mu jich teď schází na druhého Viňalese. „Na začátku jsem byl rychlý, mé tempo bylo rozhodně lepší, než jsem čekal. Pak jsem viděl, jak mě Brad dojíždí a pomyslel jsem si, že by na tom se střední směsí pneumatik mohl být lépe. Ani jsem s ním nezkoušel bojovat, jel jsem tak, abych si dojel do cíle pro mé první pódium,“ poznamenal Italský závodník satelitu Yamahy.

Dalším Italem v Top5 je čtvrtý v pořadí Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati). Závod v Brně měl papírově sedět Ducati, a také seděl, když Zarco skončil třetí, ale továrnímu týmu to s GP20 vůbec nešlo. Dovizioso to měl za pět bodů a všichni se ptali co se to u továrny děje. „Byl to dost podivný víkend,“ řekl Ital. „Bohužel jsme ještě nenalezli důvody našich problémů. Pneumatiky dnes trpěly opotřebením, což nám neumožnilo využít plného potenciálu. Naopak Zarco během víkendu exceloval, takže máme i jeho data a můžeme je porovnat s našimi, abychom celé situaci lépe porozuměli.“ Dovizioso stále němá smlouvu s Ducati a už to začíná být hodně zajímavé, protože již Zmiňovaný Zarco je právě ve službách továrny, jen jede s Avintií.

Vítězstvím ve třetím závodě sezony získal Brad Binder (Red Bull KTMFacory Racing) jednak své premiérové vítězství v královské kubatuře a zároveň napsal novou historii pro KTM, jelikož ta v neděli v Brně poprvé vyhrála závod MotoGP. Binder potvrdil politiku KTM věnovat se začínajícím jezdcům, jelikož Jihoafričan prošel s KTM od Red Bull Rookies Cupu, Moto3, Moto2 až do MotoGP, kde jim jejich důvěru splatil tím nejlepším možným způsobem. „Splnil se mi sen, který jsem měl už coby malý kluk,“ komentoval zlatou neděli v Brně Brad Binder. „Je úžasné dojet si v MotoGP poprvé pro vítězství. Děkuji všem, kdo mi fandí, a celému mému týmu. Dnes mi připravil neuvěřitelný motocykl! Nevěděl jsem, zda s ním můžu vyhrál, ale zkusil jsem to. Bylo to nejšílenějších deset kol v mém životě.“

Na šestou pozici průběžného hodnocení se posunul Johann Zarco (Avinta Racing Team). Francouz vyhrál pole position a vybojoval třetí pozici v závodu Velké ceny České republiky v Brně. Neuvěřitelný víkend pro francouzského závodníka, který už loni ani nevěřil, že by se do seriálu prototypových motorek vrátil. Nakonec došlo k dohodě s Ducati, což stálo místo Karla Abrahama, jelikož právě jeho Zarco u Avintie nahradil. Francouz získal pódium i poté, co dostal penalizaci v podobě „Long lap penalty“, což zvládl bravurně a komentoval to slovy, že doma jezdil s motorkou po prašných cestách, takže něco natrénováno měl. Ohledně Zarcovy penalizace se hodně diskutuje a vedení Ducati nebo Casey Stoner absolutně nesouhlasí s tím, co vedení závodu předvedlo. Espargró věděl, že je za ním Zarco, udělal chybu, byl širší a aniž by si zkontroloval, zda v závodní stopě nikdo není, vrátil se do ní. Byl tam pochopitelně Zarco a Španěl šel k zemi. Johann Zarco má nyní osmadvacet bodů, což je stejný počat jaké dosáhl i Brad Binder. Oba jezdci tak ztrácí na čtvrtého Doviziosa jen tři body. „Dnešní den byl fantastický, dokonce lepší než včerejší, kdy jsem si dojel pro pole position. Stupně vítězů ale znamenají, že závod proběhl dobře," uvedl Zarco a k tomu co se dělo po trestu dodal: „Chtěl jsem to odbýt co nejrychleji, a když jsem zjistil, že mě nikdo nepředjel, jako bych chytil druhý den a pomyslel jsem si: ‘pokud za to zatahám, mohl bych skončit třetí‘ a začal jsem se soustředit na dojetí Morbidelliho. Na konci mě Rins trochu vystrašil, protože se zničehonic objevil v posledním sektoru, ale podařilo se mi ho udržet za mnou."

MotoGP – MS po GP České republiky:

1. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 59 bodů
2. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 42
3. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 31
4. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 31
5. Brad BINDER RSA KTM 28
6. Johann ZARCO FRA Ducati 28
7. Valentino ROSSI ITA Yamaha 27
8. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 27
9. Jack MILLER AUS Ducati 20
10. Alex RINS SPA Suzuki 19
11. Pol ESPARGARO SPA KTM 19
12. Miguel OLIVEIRA POR KTM 18
13. Alex MARQUEZ SPA Honda 13
14. Joan MIR SPA Suzuki 11
15. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 11
16. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 9
17. Tito RABAT SPA Ducati 7
18. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 6
19. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 6
20. Bradley SMITH GBR Aprilia 5
21. Stefan BRADL GER Honda  
22. Iker LECUONA SPA    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Sonny přispěl 2 Kč
Mr.Kaktus přispěl 2 Kč
33.petr přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist