Pátá GP sezony – Velká cena Portugalska

Po závodech v Kataru, Indonésii, Argentině a Texasu je tu začátek evropské mise MS silničních motocyklů, kterou odstartuje víkend v portugalském Portimau. Loni se jelo na okruhu Autodromo Internacional do Algarve celkem dvakrát kvůli ceosvětové situaci ohledně Covid-19. Dnes je situace výrazně lepší, takže podnik v Portugalsku je zároveň první, kde není třeba PCR testy. Jelikož je Portugalsko v jiném časovém pásmu, jiné jsou i časy jednotlivých tréninků, kvalifikací a závodů. Pořadí závodů je v neděli Moto3 - MotoGP - Moto2.

Kapitoly článku

Autódromo Internacional do Algarve (POR)

Dřív než postavili moderní areál Autódromo Internacional do Algarve jezdily superbiky na okruhu v Estorilu. Od roku 2008 je jejich domovem dráha nedaleko turisty vyhledávaného přímořského letoviska. Okruh má dráhu dlouhou 4592 metrů, nejdelší rovinka má 969 metrů a v jednom kole jezdci projedou 15 zatáčkami – 9 pravými a 6 levými.

Rekordy a informace MotoGP – Algarve International Circuit (POR)

Nejrychlejší kolo – Fabio Quarararo – Yamaha (2021) – 1'38,862
Rekord okruhu – Alex Rins – Suzuki (2021) – 1'39,450
Kvalifikační rekord – Fabio Quarararo – Yamaha (2021) – 1'38,862
Maximální rychlost – Andrea Dovizioso – Ducati (2020) – 351,7 Km/h

Délka závodu MotoGP - 25kol (114,8 km)
GP Portugalska – MotoGP 2021:
Stupně vítězů - 1.Quartararo (Yamaha), 2.Bagnaia (Ducati), 3.Mir (Suzuki)
Pole position – Fabio Quartararo (Yamaha) – 1'38,862 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Alex Rins (Suzuki) – 1'39,450 sekundy

 

MotoGP – Preview

Lídrem průběžného hodnocení je Enea Bastianini (Gresini Racing), jemuž letošní sezona vychází ke spokojenosti všech u Gresini Racing. Italský závodník vyhrál závody v Kataru a Texasu, slabší to měl v Indonésii a Argentině, kde dohromady získal jen 11 bodů. Celkem má na kontě 61 bodů a náskok před závodem v Portugalsku je na pěti bodech.

Výsledkově vzestupnou tendenci má druhý Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Španěl a tovární jezdec Suzuki se od Kataru s každým dalším závodem zlepšuje. V Texasu měl v plánu vyhrát, což se mu nakonec nepovedlo, ale dvacet bodů byl rozhodně výborný bonus. Navíc to bylo 500. pódium pro Suzuki. Ztráta na vedení v podobě pěti bodů není nijak vysoká, takže motivace převzít vedení v šampionátu je rozhodně velká. Pokud by měl Rins udržet nasazenou laťku, tak by měl závod v Portugalsku vyhrát.

Naopak nejhorší výsledek letošní sezony zaznamenal v Texasu Aleix Espargaró (Aprilia Racig), jenž si na Okruhu Amerik připsal jen pět bodů. Tím Španěl přišel o vedení, které mu patřilo po fantastickém vítězství v Argentině. Závody v Evropě mu ale budou vyhovovat, takže jeho soupeři s ním musí počítat. Espargaró má formu, je hladový po úspěchu a Aprilia pravděpodobně už letos získá tolik koncesních bodů, že od roku 2023 již nebudou týmem s úlevami.

Čtyři body za Espargarem je čtvrtý Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR). Suzuki má oba své jezdce v Top5 a to je pro japonského výrobce rozhodně velmi dobrá vizitka. Mir už ví jaké je to vyhrát titul mistra světa a moc rád by podobný pocit zažil znovu. Jediné co potřebuje je být u toho, když se bojuje o pozice na stupních vítězů, protože to mu zatím chybí.

První pětici nejlepších uzavírá Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP), který po úvodních čtyřech závodech nemá ideální náladu. Jen v Indonésii zatím dokázal bodovat druhým místem, byl to prozatím také jediný dvouciferný bodový zisk, což je pro úřadujícího šampiona hodně slabé. V této chvíli má na kontě 44 bodů a na vedení mu jich chybí 17. Loni vyhrál oba závody v Portimau a do druhého klání nastupoval začátkem listopadu už jako jistý mistr světa. Právě dnes slavi Francouz své třiadvacáté narozeniny.

Celkem 19 bodů ztrácí na vedení v soutěži šestý Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), jehož druhé místo z Kataru je zatím nejlepším výsledkem sezony, jelikož si z dalších třech závodů odvezl dohromady jen 22 bodů. Stejný počet bodů 31 má na kontě sedmý Jack Miller (Ducati Lenovo Team) a osmý Johann Zarco (Pramac Racing).

Devátým jezdcem v pořadí je Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) pro něhož je Velká cena Portugalska jeho domácí Grand Prix. Rozhodně má v plánu ukázat svůj potenciál a na rodné půdě zaznamenat nejlepší výsledek dosavadní části sezony. První desítku uzavírá Jorge Martin (Pramac Racing), který prozatím bodoval jen ve dvou posledních závodech a na vedení mu chybí 33 bodů. Stále ale zůstává favoritem na přední příčky šampionátu.

V Portimau bude chtít zaznamenat úspěšný víkend také dvojice tovární Hondy, jedenáctý Pol Espargaró (Repsol Honda Team) a třináctý Marc Márquez (Repsol Honda Team). Na svoji šanci čeká také čtrnáctý Maverick Viňales (Aprilia Racing) nebo patnáctý Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP). Nejvýše postaveným nováčkem je se sedmi body osmnáctý Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team).

MotoGP – MS po GP Texasu:

1. 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP™ Ducati 61
2. 42 Alex Rins ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 56
3. 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia 50
4. 36 Joan Mir ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 46
5. 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha 44
6. 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM 42
7. 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati 31
8. 5 Johann Zarco FR Pramac Racing Ducati 31
9. 88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM 28
10. 89 Jorge Martin ES Pramac Racing Ducati 28
11. 44 Pol Espargaro ES Repsol Honda Team Honda 23
12. 63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 23
13. 93 Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda 21
14. 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia 19
15. 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha 14
16. 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda 12
17. 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati 10
18. 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati 7
19. 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team Yamaha 6
20. 73 Alex Marquez ES LCR Honda Castrol Honda 4
21. 4 Andrea Dovizioso IT WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team Yamaha 3
22. 87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM 1
           
23. 25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM 0
24. 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP™ Ducati 0
25. 6 Stefan Bradl DE Honda HRC Honda 0

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist