Pátá GP sezony – Velká cena Francie

Pátou Grand Prix sezony přivítá na okruhu Bugatti v Le Mans Francie. Místo s většinou nepředvídatelným počasím, kde se závodí na studeném a zpravidla také mokrém povrchu. Závod ve Francii je druhým evropským podnikem mistrovství světa a následuje po jednodenním testu, který jezdci a týmy MotoGP absolvovali v Jerezu - Monster Energy Grand Prix de France.

Kapitoly článku

Dráha závodního okruhu Bugatti, který byl postaven v roce 1966, měří celkem 4185 metrů s nejdelší rovinkou dlouhou 674 metrů. Okruh má celkem 13 zatáček9 pravých a 4 levé. Dodavatel pneumatik Bridgestone má pro kubaturu MotoGP připraveno pro přední obutí směsi: extra-měkká, měkká, střední. Pro zadní asymetrickou hladkou pneumatiku to jsou směsi: extra-měkká, měkká a střední. Pro pneumatiky do mokra je hlavní směs měkká, alternativou je tvrdá verze.

Grand Prix pořádali v Le Mans už šestadvacetkrát a to včetně Vitesse du Mans Grand Prix z roku 1991. Tehdy se na území Francie pořádaly dvě velké ceny – francouzská Grand Prix na okruhu Paula Ricarda a Vitesse du Mans na okruhu Bugatti v Le Mans. Od roku 2000 závodí jezdci a týmy mistrovství světa silničních motocyklů v Le Mans pravidelně každým rokem.
Jezdci s největším počtem vítězství v Le Mans jsou Španělé Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa. Každý z nich na okruhu Bugatti vyhrál čtyři závody. Jorge Lorenzo jednou v třídě do 250ccm a třikrát v MotoGP. Dani Perosa vyhrál jednou závod třídy do 125ccm, dvakrát slavil vítězství ve čtvrtlitrech a loni poprvé vyhrál závod MotoGP.

!!! Nezapomeňte, je tu tipovací soutěž o pohár pro nejlepšího Tipaře roku 2014 !!! - ZDE


MotoGP – preview

V pozici lídra průběžného hodnocení přijíždí do Francie Marc Márquez (Repsol Honda Team), který má na svém kontě rovných 100 bodů. Úřadující mistr světa zatím vyhrál všechny čtyři úvodní kvalifikace a také všechny čtyři závody v Kataru, Texasu, Argentině a Jerezu. Zda Márquez získá také pátý triumf v Le Mans je zatím otázkou, ale rozhodně tam bude závodit ve velmi příznivém rozpoložení, protože ve středu společně s HRC oznámil prodloužení smlouvy o další dva roky. Každopádně pokud Márquez ve Francii vyhraje, stane se vůbec nejmladším jezdcem, který zvítězil v pěti závodech královské kubatury v řadě. V této chvíli je s pěti triumfy z roku 1962 nejmladší Mike Hailwood.

Průběžně druhý je Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), který teď na vedoucí pozici ztrácí osmadvacet bodů. Španěl dokončil závod domácí Grand Prix třetí, druhý den absolvoval oficiální jednodenní test a hned v úterý podstoupil v Barceloně operaci pravého předloktí. Pedrosa měl problémy s citem v ruce, s nimiž se svěřil svému lékaři a ten navrhl okamžitý chirurgický zákrok. Jak rychlá a úspěšná byla léčba a zda se to podepíše na španělových výkonech se teprve uvidí, protože v tomto směru si není jistý ani samotný závodník.
Na jihu Španělska si Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) připsal na své konto letos druhé umístění na stupních vítězů a znovu to bylo stříbro za dvacet bodů. Celkem má Rossi jednašedesát bodů a na Pedrosu mu jich schází celkem jedenáct. Italský šampion jezdí od Jerezu s novým rámem M1, který si chválí a chce s ním nadále pokračovat.

Průběžně čtvrtý je Andrea Dovizioso (Ducati Team) s nejlepším výsledkem v podobě třetího místa v Texasu. Ital je nyní jasně nejlepším z jezdců Ducati, protože druhý v pořadí je devátý Andrea Iannone (Pramac Racing) a jeho týmový kolega Cal Cruchlow (Ducati Team) je šestnáctý, když bodoval jen v úvodní katarské Grand Prix a v Argentině kvůli zranění chyběl. Managament Itala Doviziosa také potvrdil jednání se Suzuki ohledně možnosti Doviziosa závodit s japonským výrobcem v roce 2015.
Pátý je po úvodních čtyřech kolech dvojnásobný šampion královské kubatury Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), jemuž se zatím moc nedaří. Španěl má 35 bodů, takže ztráta na vedoucí pozice poměrně velká, ale Lorenzo nic nevzdává a bude bojovat. Otázkou ale zůstává, jak to bude s jeho prodloužením smlouvy, protože zatím není se svým motocyklem příliš spokojen, třebaže to nijak zvlášť neventiluje.

Nejlepším jezdcem kategorie Open zůstává Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing), který si drží sedmé místo, když v každém z posledních čtyř závodů bodoval. Český závodník Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) je průběžně sedmnáctý a poprvé nezískal jediný bod naposledy v Jerezu, když závod nedokončil kvůli problémům s brzdou. Závod v Le Mans je rozhodně místem, kde si může znovu spravit chuť.
Ve Francii nebude závodit Danilo Petrucci (Ioda RacingProject), protože má po operaci zápěstí, které si zlomil pádem v zahřívacím tréninku na Velkou cenu Španělska. Petrucci byl po Danim Pedrosovi a Stefanu Bradlovi třetím jezdcem, který po španělské Grand Prix podstoupil operaci ruky. Petrucciho měl v Le Mans nahradit Luca Scassa, ale ten si zlomil stehenní kost, když havaroval během testování motocyklu ART v Mugellu.

Průběžné hodnocení MotoGPZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist