Padesáté vítězství Daniho Pedrosy v seriálu Grand Prix

V neděli to Dani Pedrosa dokázal a na konto si připsal své letos první vítězství v závodu královské kubatury. Přitom to pro španělského závodníka není vůbec snadná sezona. Vše se zkomplikovalo hned po úvodním klání v Kataru, kdy Pedrosa dokončil závod a řekl, že přeruší závodní kariéru kvůli problému s bolestí v rukou. Jakmile emoce opadly Pedrosa souhlasil s další operací, následně podstoupil rekonvalescenci a v Le Mans se vrátil zpátky na závodní dráhu.

S hendikepem tří Grand Prix, kdy Dani Pedrosa musel závody sledovat v televizi, stačil nasbírat tolik bodů, aby se dostal do pětice nejlepších jezdců průběžného hodnocení a v závěru seriálu ještě zaútočil na celkové čtvrté místo. Už v Aragonii Pedrosa naznačil, že bude silným soupeřem v boji o vítězství, což v plné síle ukázal v Motegi. Tam dokázal porazit jak svého týmového kolegu Márqueze, tak oba jezdce tovární Yamahy a patnáctý závod sezony vyhrát.

Vítězství v Motegi bylo pro Daniho Pedrosu jeho jubilejním padesátým triumfem kariéry (8x 125ccm, 15x 250ccm, 27x MotoGP) v níž dosud nasbíral 139 umístění na stupních vítězů. Dani Pedrosa je nyní osmý v klubu jezdců, kteří tuto hranici překročili, v čele s Giacomo Agostinim, Valentinem Rossim a Angelem Nietem. Právě celkový počet umístění na pódiu Angela Nieta jeho krajan Pedrosa v Motegi vyrovnal.

První závod v mistrovství světa vyhrál Dani Pedrosa v třídě do 125ccm jako šestnáctiletý v holandské TT 2002. Ve druhé sezoně tak vyhrál svůj první závod, ve třetí už slavil první titul. V roce 2004 přestoupil do čtvrtlitrové kubatury a okamžitě slavil titul mistra světa, který hned další rok obhájil. Sezona 2006 už byla jeho první v královské MotoGP. Do dnešního dne má Pedrosa tři tituly vicemistra světa, ale zatím ani jednou šampionát nevyhrál.

Do konce roku může Dani Pedrosa ještě oslavit své jubilejní 100.umístění na stupních vítězů MotoGP. Schází mu k tomu dvakrát se umístit v Top3.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist