Osmnáctá GP sezony – Velká cena Valencie

Je tu poslední podnik sezony a s ním spojená bitva o titul mistra světa královské kubatury MotoGP mezi domácím Marcem Márquezem a Italem Andrea Doviziosem. V nižších kubaturách rozhodly o titulech už závody série po Pacifiku. V třídě Moto3 je šampionem Joan Mir a v šestistovkách Franco Morbidelli. Osmnáctý závodní víkend sezony odstartují v pátek ráno první volné tréninky Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana.

Kapitoly článku

Comunitat Valenciana - Ricardo Tormo (SPA)

Závodní okruh postavili v roce 1999 v těsné blízkosti Cheste a dnes nese jméno Ricarda Torma. Španělský závodník jel v seriálu Grand Prix v kategorii do 50ccm, 90ccm, 125ccm a na konto si připsal dva světové tituly z padesátek (1978 a 1981). V prosinci 1998 teprve šestačtyřicetiletý Ricardo Tormo umírá na leukémii s níž řadu let bojoval. Okruh ve Valencii pak na jeho počest přejmenovali na Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo.

Okruh je ve stylu stadionu s minimálním převýšením, ale skvělým rozhledem pro diváky. Dráha měří celkem 4005 metrů, je 12 metrů široká a nejdelší rovinka je dlouhá 876 metrů. V jednom kole jezdci projedou 14 zatáčkami z čehož je 9 levých a 5 pravých.

Jednotný dodavatel pneumatik Michelin do Valencie přiveze sadu předních hladkých pneumatik ve směsi měkká, střední a tvrdá přičemž střední směs bude symetrické konstrukce, zbývající dvě asymetrické. V případě zadních hladkých pneumatik jde u všech tří směsí o asymetrickou konstrukci pneumatiky.

Rekordy a informace MotoGP – Comunitat Valenciana - Ricardo Tormo (SPA)

Nejrychlejší kolo – Jorge Lorenzo - Yamaha (2016) – 1'29,401
Rekord okruhu – Jorge Lorenzo - Yamaha (2016) – 1'31,171
Kvalifikační rekord – Jorge Lorenzo - Yamaha (2016) – 1'29,401
Maximální rychlost – Andrea Dovizioso – Ducati (2015) – 335,9 Km/h

Délka závodu MotoGP - 30kol (120,2 km)
GP Valencie – MotoGP 2016:
Stupně vítězů – 1.Lorenzo (Yamaha), 2.Márquez (Honda), 3.Iannone (Ducati)
Pole position – Jorge Lorenzo (Yamaha) – 1'29,401 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Jorge Lorenzo (Yamaha) – 1'31,171 sekundy

!!! Nezapomeňte, tipovací soutěž o pohár pro nejlepšího Tipaře roku 2017 !!!

MotoGP – Preview

Do bitvy o šestý titul mistra světa nastupuje Marc Márquez (Repsol Honda Team) s náskokem jednadvaceti bodů, což je skutečně solidní porce k tomu, aby nemusel zbytečně riskovat. Okruh ve Valencii není místem, kde by nějak často závody vyhrával, ale má tam dvoje první místa a několik dalších umístění na stupních vítězů. Co se týče techniky, tak ta bude během víkendu pod drobnohledem a pneumatiky jsou vždy s otazníkem. Zatím není jisté jaké bude počasí, ale předpokladem je, že by už nemuselo pršet. Márquez má letos na kontě šest vítězství a tři nuly z Argentiny, Francie a Velké Británie. V Austrálii využil zaváhání svého rivala Doviziosa a třebaže v Sepangu na stupních vítězů chyběl, má velkou šanci na zisk titulu.

Druhý v pořadí Andrea Dovizioso (Ducati Team) může mluvit o velké chybě v Austrálii, kde dosáhl na tři body a to je v tak vyrovnané bitvě hrozně málo. Do této chvíle byla bitva naprosto vyrovnaná, ale je možné, že právě závod na Phillip Islandu rozhodl. Samozřejmě šance tam stále je a jediným cílem jezdce tovární Ducati musí být závod ve Valencii vyhrát. Snadné to mít nebude, ale je to jeho jediná šance jak si zachovat naději na titul. Vítězství Italovi ale k zisku titulu stačit nebude, musí ještě čekat jak si povede Márquez, protože ten potřebuje získat šest bodů. To vše je v rovině teorie a až praxe ukáže, jak letošní šampionát skončí. Všichni u Ducati pochopitelně udělají maximum proto, aby Dovizioso vyhrál.

Třetí Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) má své jisté, protože na druhou pozici nedosáhne a on sám je v postavení, kdy mu nic nehrozí od soupeřů za ním. Jeho premiérový ročník s tovární Yamahou tak pro Španěla dopadl výborně, protože se zatím jedná o jeho nejlepší umístění v MotoGP. Ambice Mavericka Viňalese jsou ale daleko vyšší, takže v roce 2018 to bude zcela určitě intenzivní útok na titul mistra světa.

Ital Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) už další postup vpřed letos nezaznamená, ale bude si muset dávat pozor na jezdce za sebou, protože na pátého má náskok dvanácti bodů. Rossiho sezona je prozatím s třemi nulami, takže velká bodová ztráta také díky zranění. Nejdřív to bylo před domácím podnikem v Mugellu, kde nastupoval s naraženými žebry a pak Misano, kde nejel vůbec, protože si při tréninku doma zlomil nohu. Jak ale Ital prozradil na titul to letos nebylo, i kdyby k žádnému zranění nedošlo. Každopádně přípravu na nový ročník zahájí společně s ostatními ve Valencii a koncem listopadu absolvují s jezdci Tech 3 dvoudenní zkoušky v Sepangu.

Na páté pozici je Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) jemuž domácí prostředí může dodat potřebnou motivaci a energii se pokusit zdolat Itala Rossiho tím, že vymaže jeho dvanáctibodový náskok a sezonu uzavře čtvrtý. Mise po Pacifiku nebyla pro Španěla příliš úspěšná, protože si ze tří závodů odvezl jen patnáct bodů a to je určitě málo na jezdce tovární Hondy.

Francouz Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) má své jisté, protože titul pro Nováčka roku 2017 mu už nikdo nevezme stejně jako status nejlepšího netovárního jezdce sezony. Premiéra v královské kubatuře dvojnásobnému mistru světa Moto2 vyšla velmi dobře a příští rok můžeme očekávat jeho atak pozic ještě o něco výš než teď. Zarco skončil druhý ve Francii, třetí byl teď naposledy v Malajsii a teď už jen vyhrát. Možná to bude teď ve Valencii, kdo ví.

Na sedmém místě je Jorge Lorenzo (Ducati Team) jemuž se už daří dostávat do tempa, ale nyní je v situaci, kdy potřebuje vyhrát jeho týmový kolega, aby on a Ducati měli šanci na titul mistra světa. Ambice slavit první triumf s Ducati tak Lorenzo odloží na příští rok a už teď bude myslet na to, jak Doviziosa podpoří ve Valencii. Rozhodně budou dané pokyny, kterým budou rozumět jen u Ducati, aby nedošlo k něčemu, co by někdo mohl nazvat týmovou strategií.

První desítku uzavírá Jonas Folger (Monster Yamaha Tech 3), ale ten ve Valencii závodit nebude (kvůli nemoci), takže za Němce pojede stejně jak v Malajsii Michael van der Mark. Holanďan jel mezi jezdci MotoGP poprvé a rozhodně na vedení tří ladiček zapůsobil. On sám je jezdcem týmu Yamahy v mistrovství světa superbiků a jednou Holanďana uvidíme v MotoGP. Teď je jeho hlavním cílem závod dokončit a získat nějaké body.

Velkou šanci sezonu dokončit v první desítce má Álvaro Bautista (Pull&Bear Aspar Team). Španěl je jedenáctý v pořadí a na Folgera ztrácí devět bodů. Vzhledem k tomu, že Němec závodit nebude, je tu pro jezdce Aspar týmu celkem solidní šance se před Němce dostat, jenže devět bodů a víc Španěl letos získal jen čtyřikrát.

Prototypové stroje Aprilia RS-GP pojedou ve Valencii v komplet červeném zbarvení (RED), asociace s cílem bojovat proti zákeřným nemocem jako AIDS, malárii nebo tuberkulóze. Nadaci založili Bono a Bobby Shriverovi v roce 2006. Ve Valencii tak Sam Lowes (Aprilia Racing Team Gresini) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) podpoří (RED), jenž dodnes přispěl k boji s těmito zákeřnými nemocemi 475 miliony dolary. Espargaró se vrací po zranění ruky, které si způsobil pádem v Austrálii a potom, co chyběl v Sepangu, chce sezonu uzavřít v sedle motorky. Bude ale muset projít kontrolou u hlavního lékaře.

Český závodník Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) přijíždí do Valencie v pozici devatenáctého jezdce průběžného hodnocení. Tuto pozici ještě nemá definitivní, protože jak Esteve Rabat (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing), tak Hector Barbera (Reale Avintia Racing) můžou jezdce z Brna překonat. Závěr sezony Abraham nemá nejšťastnější, přičemž jeho výkony v trénincích či kvalifikacích jsou většinou výborné. Body ale rozdávají na základě výsledku v závodě a od Británie si na konto připsal jen dva body. Valencie je místem, kde Abraham v roce 2010 vyhrál závod Moto2, takže nějaké body by určitě znamenaly příjemné ukončení sezony. Český závodník v roce 2018 pokračuje s týmem Aspar.

Na divokou kartu ve Valencii nastoupí jezdec KTM Mika Kallio, jemuž se už letos podařilo nasbírat jedenáct bodů a zástupce Ducati Michele Pirro, který má na kontě osmnáct bodů.

MotoGP – Stav po GP Malajsie:

1. Marc MARQUEZ SPA Honda 282
2. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 261
3. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 226
4. Valentino ROSSI ITA Yamaha 197
5. Dani PEDROSA SPA Honda 185
6. Johann ZARCO FRA Yamaha 154
7. Jorge LORENZO SPA Ducati 137
8. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 121
9. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 104
10. Jonas FOLGER GER Yamaha 84
11. Alvaro BAUTISTA SPA Ducati 75
12. Jack MILLER AUS Honda 73
13. Scott REDDING GBR Ducati 64
14. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 62
15. Andrea IANNONE ITA Suzuki 60
16. Pol ESPARGARO SPA KTM 55
17. Alex RINS SPA Suzuki 46
18. Loris BAZ FRA Ducati 45
19. Karel ABRAHAM CZE Ducati 30
20. Tito RABAT SPA Honda 29
21. Hector BARBERA SPA Ducati 27
22. Bradley SMITH GBR KTM 24
23. Michele PIRRO ITA Ducati 18
24. Mika KALLIO FIN KTM 11
25. Sam LOWES GBR Aprilia 5
26. Katsuyuki NAKASUGA JPN Yamaha 4
27. Sylvain GUINTOLI FRA Suzuki 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jannyk přispěla 0.5 Kč
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist