Osmnáctá GP sezony – Velká cena Valencie

Je tu závěr sezony 2016. Není to sice finále v tak bojovném duchu jak tomu bylo loni, ale stále jde o hodně především co se týče titulů vicemistrů světa v třídě Moto2 a Moto3. Z českých závodníků nastupuje ve Valencii Jakub Kornfeil a na divokou kartu se představí Karel Hanika. Závodní víkend ve Valencii ukončí ročník 2016, který v třídě MotoGP nabídl hned devět různých vítězů závodů, takže všichni čekají, zda třeba ve Valencii neuvidíme jubilejního desátého - Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana.

Kapitoly článku

Circuit de la Comunitat Valencian - Ricardo Tormo (SPA)

Závodní okruh postavili v roce 1999 v těsné blízkosti Cheste a dnes nese jméno Ricarda Torma. Španělský závodník jel v seriálu Grand Prix v kategorii do 50ccm, 80ccm, 125ccm a na konto si připsal dva světové tituly z padesátek (1978 a 1981). V prosinci 1998 teprve šestačtyřicetiletý Ricardo Tormo umírá na leukémii s níž řadu let bojoval. Okruh ve Valencii pak na jeho počest přejmenovali na Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo.

Okruh je ve stylu stadionu s minimálním převýšením, ale skvělým rozhledem pro diváky. Dráha měří celkem 4005 metrů, je 12 metrů široká a nejdelší rovinka je dlouhá 876 metrů. V jednom kole jezdci projedou 14 zatáčkami z čehož je 9 levých a 5 pravých.

Jednotný dodavatel pneumatik Michelin do Valencie přiveze hladké pneumatiky asymetrické konstrukce s tvrdší směsí na jejich levé straně a to jak v případě předního, tak zadního obutí. U přední pneumatiky bude dostupná směs střední (barva pláště) a tvrdá (žlutá). Zadní pneumatiky budou dostupné ve směsi měkká (bílá) a střední (barva pláště). Pneumatiky mají široký rozsah pracovních teplot, které jezdcům umožní zvládnout chladnější podmínky, které jsou ve Valencii zpravidla v dopoledních hodinách a stejně dobře si poradí s vyššími teplotami, které jsou očekávány v době kvalifikací a závodu. Pneumatiky do deště budou ve třech směsích extra-měkká (bleděmodrá), měkká (modrá) a střední (barva pláště). K dispozici bude rovněž pneumatika do přechodných podmínek, která je označena stříbrným lemem.

Rekordy a informace MotoGP – Comunitat Valenciana - Ricardo Tormo (SPA)

Nejrychlejší kolo – Jorge Lorenzo - Yamaha (2015) – 1'30,011
Rekord okruhu – Jorge Lorenzo - Yamaha (2015) – 1'31,367
Kvalifikační rekord – Jorge Lorenzo - Yamaha (2015) – 1'30,011
Maximální rychlost – Andrea Dovizioso – Ducati (2015) – 335,9 Km/h

Délka závodu MotoGP - 30kol (120,2 km)
GP Valencie – MotoGP 2015:
Stupně vítězů – 1.Lorenzo (Yamaha), 2.Márquez (Honda), 3.Pedrosa (Honda)
Pole position – Jorge Lorenzo (Yamaha) – 1'30,011 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Jorge Lorenzo (Yamaha) – 1'31,367 sekundy

!!! Nezapomeňte, je tu poslední díl tipovací soutěže o pohár pro nejlepšího Tipaře roku 2016 !!!

MotoGP – Preview

O titulu mistra světa je v královské kubatuře jasno už od japonské Grand Prix. Tu vyhrál Marc Márquez (Repsol Honda Team) čímž si zároveň zajistil světový titul. Další dva závody už byly celkem katastrofa, protože po pádu v Austrálii Španěl nezískal ani jeden bod a z Malajsie nakonec odjel s pěti body. Márquez má své jisté, ale moc rádi teď nebudou u Hondy, protože těm jde o titul v soutěži týmů a výrobců. V týmech teď Repsol Honda ztrácí deset bodů na továrnu tří ladiček. V soutěži výrobců vede Honda náskokem jednadvaceti bodů na Yamahu.

Pozici vicemistra světa má jistou Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), jemuž se nedařilo v Japonsku, kde zůstal po pádu bez bodu, ale jak v Austrálii, tak v Malajsii naopak bodoval dvaceti body, takže překonal svého týmového kolegu Lorenza a udržel si druhé místo v šampionátu. Na první pozici Ital ztrácí 42 bodů, náskok na třetího je 28 bodů. Loni Rossi startoval do závodu ve Valencii poslední kvůli incidentu z Malajsie. Přesněji řečeno výše dosažených trestných bodů Itala poslala na konec roštu v momentě, kdy on bojoval o titul mistra světa. Tento souboj nakonec prohrál.

Loni slavit titul mistra světa Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) a letos je v situaci, kdy titul neobhajuje, ale bojuje o celkovou třetí pozici. Pro rodáka z Mallorky je závod ve Valencii poslední v barvách Yamahy s níž strávil dlouhých devět let. Když Lorenzo v roce 2007 vyhrál s Aprilii druhý titul čtvrtlitrové kubatury, přestoupil do královské kubatury k tovární Yamaze. S třemi ladičkami získal tři tituly mistra světa a jejich spolupráce končí. V posezonním testu, jemuž bude přítomen také testovací jezdec Ducati Casey Stoner, Jorge Lorenzo poprvé vyzkouší prototyp Ducati Desmosedici. V následných privátních testech ale Španěl s Ducati testovat nebude, protože má až do konce roku platnou smlouvu s Yamahou a ta mu další testy neumožnila.

Čtvrtý Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar) ještě může překvapit a v případě Lorenzova zaváhání dokončit letošní ročník na parádní třetí pozici. Jezdec tovární Suzuki teď na třetí pozici ztrácí 17 bodů a ty rozhodně jsou v jeho silách. S přihlédnutím na Lorenzovu bilanci to pro Viňalese nebude ve Valencii snadný úkol, ale letos jsme už viděli tolik překvapení, že už nás snad ani nemůže nic dalšího překvapit.

Pátým jezdcem průběžného hodnocení je Andrea Dovizioso (Ducati Team), letos celkem devátý jezdec, který vyhrál minimálně jeden závod MotoGP. To je pro italského závodníka rozhodně pozitivní znamení, protože v příštím roce bude muset vyhrávat, když jak sám řekl, je jeho cílem bitva o světový titul. Na čtvrtého Viňalese už Dovizioso nemůže, ale co může tak sezonu dokončit pátý. Náskok na šestého v pořadí je sedm bodů.

Zmiňovaných sedm bodů ztrácí Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), který se vrací k závodění poprvé od pádu v tréninku na japonskou Grand Prix. Španěl si na čtyřikrát zlomil klíční kost, kterou mu v Barceloně sešroubovali a on musel vynechat závody v Japonsku, Austrálii a Malajsii. Poslední klání ve Valencii chce jezdec tovární Hondy absolvovat, nicméně jak na tom je zjistí až v pátečních jízdách.

Stále probíhá bitva o nejlépe umístěného jezdce netovárního týmu. Prozatím je na první pozici Cal Crutchlow (LCR Honda), jemuž v průběžném hodnocení patří sedmá příčka. Šanci Brita porazit má průběžně osmý Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3), který ztrácí sedmnáct bodů. To znamená Crutchlow by v závodě nesměl bodovat a Espargaró by musel dojet druhý. To je pro Španěla jediná šance jak uspět.

Na divokou kartu se ve Valencii představí rakouská KTM, kterou do světa závodění uvede její zkušební jezdec Mika Kallio. Finský závodník je bývalým jezdcem světového šampionátu a nyní hlavním jezdcem vývojového programu KTM MotoGP. Po skončení víkendové Grand Prix KTM zůstává ve Valencii, protože už v úterý s rakouským továrním týmem testují jejich noví jezdci Pol Espargaró a Bradley Smith.

V neděli večer proběhne ve Valencii (21:00 hodin) slavnostní ceremoniál vyhlášení nejlepších závodníků mistrovství světa silničních motocyklů a už v úterý 15.listopadu odstartují jezdci MotoGP přípravu na novou sezonu 2017.

MotoGP – Stav po GP Malajsie:

1. Marc MARQUEZ / Mistr světa 2016 SPA Honda 278
2. Valentino ROSSI ITA Yamaha 236
3. Jorge LORENZO SPA Yamaha 208
4. Maverick VIÑALES SPA Suzuki 191
5. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 162
6. Dani PEDROSA SPA Honda 155
7. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 141
8. Pol ESPARGARO SPA Yamaha 124
9. Hector BARBERA SPA Ducati 97
10. Andrea IANNONE ITA Ducati 96
11. Aleix ESPARGARO SPA Suzuki 85
12. Eugene LAVERTY IRL Ducati 77
13. Alvaro BAUTISTA SPA Aprilia 76
14. Scott REDDING GBR Ducati 72
15. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 71
16. Stefan BRADL GER Aprilia 60
17. Jack MILLER AUS Honda 56
18. Bradley SMITH GBR Yamaha 55
19. Michele PIRRO ITA Ducati 36
20. Loris BAZ FRA Ducati 35
21. Tito RABAT SPA Honda 29
22. Yonny HERNANDEZ COL Ducati 20
23. Katsuyuki NAKASUGA JPN Yamaha 5
24. Alex LOWES GBR Yamaha 3
25. Hiroshi AOYAMA JPN Honda 1
26. Nicky HAYDEN USA Honda 1
27. Mike JONES AUS Ducati 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist