Osmnáctá GP sezony – Velká cena Valencie

Kapitoly článku

Moto3 – preview

Napínavé španělské finále ve Valencii rozhodne o vítězi letošního ročníku mezi trojicí závodníků, které nyní dělí jen pět bodů. Takto neuvěřitelný průběh závodu by nevymyslel ani ten nejlepší scénárista, protože by mu každý řekl, že takový příběh je hodně přistřižený za vlasy. Nicméně realita je někdy taková a když už se v Japonsku Alex Rins titulu na moment přiblížil, byl nemilosrdně postaven mimo hru o body stejně, jako jeho hlavní soupeř Luis Salom. Toho v prvním kole poslal k zemi Isaac Viňales, bratr Mavericka. Španěl to ale nevzdal a s tovární KTM se snažil získat ztracené pozice zpátky. Později havaroval kvůli technické závadě, která se na jeho motocyklu objevila po pádu z úvodu závodu. Z celé šlamastyky nejvíc vytěžil Maverick Viňales, který je rázem druhým mužem průběžného hodnocení s dvěma body ztráty na vedoucího Saloma.

Luis Salom (Red Bull KTM Ajo) po skončení sezony uzavře kariéru jezdce nejnižší kubatury a přesune se k týmu Sita Ponse v Moto2, kde bude závodit společně s Maverickem Viňalesem. Poměrně zajímavá sestava a my se máme rozhodně na co těšit. Salom byl dlouho vedoucím jezdcem seriálu a tuto pozici si udržel i potom, co v Japonsku nebodoval. Výhodou mu jsou dva body, které ho dělí od Viňalese a pět bodů náskoku na třetího Rinse.
Dvojice závodů v Austrálii a Japonsku, které Maverick Viňales (Team Calvo) dokončil na druhém místě, Španěla nejen dostatečně motivovaly, ale vzhledem k okolnostem také poslaly rovnou do finálního souboje o titul. V to už nikdo ani nedoufal, ale sezona končí až v neděli odpoledne a nikde není psáno, že to bude právě on, kdo získá pro letošní rok toto prestižní ocenění.

Ve hře je ale také Alex Rins (Estrella Galicia 0,0), což je velmi talentovaný a schopný jezdec. Japonsko bylo po Jerezu jeho nejhorším závodem roku a do jisté míry by Španěla mohlo ovlivnit po psychické stránce. Být tak blízko titulu a najednou muset znovu bojovat od začátku se musí podepsat na každém. Na vedoucí pozici teď ztrácí pět bodů a svůj finiš z druhé poloviny sezony může stále dotáhnout do úspěšného konce. Kdo viděl Japonsko, dokáže si představit jakýkoliv scénář a každý bude možný.
Průběžně čtvrtý Alex Márquez (Estrella Galicia 0,0) vyhrál závod v japonské Motegi a získal tím první vítězství v kariéře jezdce seriálu Grand Prix. Navíc je už nyní jasným vítězem v soutěži o titul pro nováčka 2013. Celkově pátý letos uzavře sezonu Jonas Folger (Mapfre Aspar Moto3), který má před šestým Miguelem Oliveirou (Mahindra Racing) náskok devatenácti bodů a to by musel mít opravdu velkou smůlu a Oliveira hodně velké štěstí, aby si oba pozice po Valencii vzájemně prohodili.
Jediný český zástupce Jakub Kornfeil (Redox RW Racing GP) má po šestnácti závodech sezony 68 bodů a je společně s Italem Romanem Fenatim na desáté pozici. Cílem Jakuba Kornfeila byla první desítka, což je stále reálné. Je ale jasné, že o toto postavení se bude muset poprat s italským závodníkem, který už v příští sezoně pojede v Moto3 týmu Valentina Rossiho.

Průběžné hodnocení MS - Moto3

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist