Osmnáctá GP sezony - Velká cena Valencie

Kapitoly článku

Moto2 – preview

Ve střední kubatuře dokázal své tažení za titulem dotáhnout až do vítězného konce Španěl Marc Márquez (Catalunya Caixa Repsol). Po loňském zklamání, když si v závěru sezony způsobil zranění očního nervu, kterého ho pak následně vyřadilo z boje o zlato, je toto vítězství řekněme splněným cílem, kterého měli v plánu dosáhnout dřív než přestoupí mezi elitu MotoGP. Po Valencii se Márquez s působením v Moto2 rozloučí a zahájí novou etapu své kariéry v královské kubatuře. Jak bude vypadat jeho adaptace novým podmínkám se teď samozřejmě neví, ale je jasné, že u tovární Hondy udělají maximum, aby se přizpůsobil co nejdříve.

Pol Espargaró (Tuenti Movil HP 40) má jistý titul vicemistra, což je pro jezdce týmu Sita Ponse velký úspěch, ale vzhledem k okolnostem také jisté zklamání, protože v úvodu sezony došlo mezi ním a Márquezem k několika sporným okamžikům, jejichž řešení nebylo z jejich strany přijato nijak pozitivně. Po odchodu Márqueze do MotoGP se v příštím ročníku Espargarovi nabízí velká šance titul vyhrát, ale rok 2013 je nová kapitola a nikdy nelze předem odhadnout, kdo bude nakonec tím nejlepším. Espargaró je talentovaný jezdec, ale Márquez je k tomu mnohem dravější a to letos rozhodlo.

Třetí místo je stále k dispozici a o tuto pozici budou jezdci o víkendu ve Valencii bojovat. Průběžně třetí je momentálně Andrea Iannone (Speed Master). Ital má na čtvrtého v pořadí Thomase Lüthiho (Interwetten Paddock) jedenáctibodový náskok a zatím nemá nic jisté. Švýcarský jezdec nedokázal využít Iannoneho zaváhání v Austrálii, ani jeden z jezdců nebodoval a rozhodující duel tak oba svedou tento víkend. Iannone má výhodu a pokud neudělá chybu, tak letošní ročník ukončí celkově třetí. Thomas Lüthi po výkonech z úvodu sezony rozhodně myslel na víc, ale druhou polovinu sezony měl slabší a to mu teď příliš velké šance na umístění v první trojce nedává.
Čistě matematicky může ještě Švýcara ohrozit pátý Scott Redding (Marc VDS Racing), ale to by musel zajet opravdu velmi dobrý závod a Lüthi naopak vůbec nebodovat. Redding patřil v předsezonních testech mezi nejlepší, sezona už vypadala trošku jinak, ale má na kontě troje umístění na stupních vítězů, takže není vyloučeno, že stejného umístění může dosáhnout také ve Valencii.

Po pozitivním dopingovém nálezu z Le Mans nepojede poslední závod sezony hrdina australské Grand Prix Anthony West (QMMF Racing), který dostal od Mezinárodní motocyklové federace měsíční zákaz činnosti. V katarském týmu nahradí Westa jezdec z Indonésie Topan Sucipto. Na startovním roštu bude také Dani Rivas (TSR Galicia), jezdec na divokou kartu a zatím s otazníkem je start zraněného Ale De Angelise (NGM Mobile Forward Racing).

Titul pro Nováčka roku 2012 v kategorii Moto2 má už teď jistý Johann Zarco (JiR Moto2). Francouz se po přestupu z kubatury do 125ccm dokázal poměrně rychle přizpůsobit novým podmínkám a ve Valencii bude bojovat o celkové desáté místo. Před jedenáctým Italem Corsim má náskok sedmi bodů, takže cílem bude tuto výhodu využít.

Průběžné hodnocení MS, Moto2 (16/17):

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Suter - 299
2 - Pol ESPARGARO - SPA - Kalex - 260
3 - Andrea IANNONE - ITA - Speed Up - 188
4 - Thomas LUTHI - SWI - Suter - 177
5 - Scott REDDING - GBR - Kalex - 161
6 - Mika KALLIO - FIN - Kalex - 119
7 - Bradley SMITH - GBR - Tech 3 - 108
8 - Esteve RABAT - SPA - Kalex - 107
9 - Dominique AEGERTER - SWI - Suter - 98
10 - Johann ZARCO - FRA - Motobi - 94
11 - Simone CORSI - ITA - FTR - 87
12 - Alex DE ANGELIS - RSM - FTR - 86
13 - Claudio CORTI - ITA - Kalex - 74
14 - Anthony WEST - AUS - Speed Up - 61
15 - Julian SIMON - SPA - Suter - 58
16 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - Kalex - 56
17 - Toni ELIAS - SPA - Kalex - 40
18 - Randy KRUMMENACHER - SWI - Kalex - 31
19 - Xavier SIMEON - BEL - Tech 3 - 21
20 - Jordi TORRES - SPA - Suter - 19
21 - Nicolas TEROL - SPA - Suter - 19
22 - Gino REA - GBR - Suter - 17
23 - Mike DI MEGLIO - FRA - Kalex - 14
24 - Hafizh SYAHRIN - MAL - FTR - 13
25 - Axel PONS - SPA - Kalex - 10
26 - Max NEUKIRCHNER - GER - Kalex - 8
27 - Ratthapark WILAIROT - THA - Suter - 8
28 - Ricard CARDUS - SPA - AJR - 7

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist