Ohlasy po kvalifikaci v Sepangu

V sobotu odpoledne potvrdil velmi dobrou formu Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa ztrácí minimum a spolu s nimi z první řady odstartuje Andrea Dovizioso. V kubatuře šestistovek Moto2 slavil v závěru kvalifikace první místo na startu Pol Espargaró, v nejnižší Moto3 dnešní jubilant, jednadvacetiletý Malajec Zulfahmi Khairuddin.

MotoGP – Kvalifikace

1. Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) – 2'00,334 … pole position

Španělský jezdec tovární Yamahy dnes vyhrál třetí pole position v řadě a navíc s rekordním časem na kolo. V samotném závěru kvalifikace MotoGP zajel Dani Pedrosa fantastické kolo za 2'00,438 sekundy a už se zdálo, že přes tuto hodnotu cesta nevede. Lorenzo si osm minut před koncem nechal vyměnit pneumatiku, předposledním kolem Pedrosův čas překonal a v posledním nastavil novou hodnotu kvalifikačního rekordu okruhu v Sepangu.

„V samotném závěru se nám na nové ´kvalifikační´pneumatice podařilo zajet velmi dobré kolo,“ komentoval sobotní odpoledne Jorge Lorenzo. „V polovině kvalifikačního tréninku jsme trošku bojovali s problémy, protože jsem vzadu cítil určité vibrace a zadní pneumatika nefungovala stejně dobře, jak tomu bylo dnes dopoledne. Ještě potřebujeme zapracovat na rychlosti, protože ta zatím není nějak extrémně dobrá, ale pro zítřek už mámě nějaká řešení. Uvidíme, jak to dopadne. Bude to dlouhý závod v opravdu náročných podmínkách.“
2. Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – 2'00,528 ... + 0,194

Vítěz závodu v Japonsku byl blízko možnosti dnešní kvalifikaci vyhrát, ale znovu byl překonán krajanem Lorenzem, mužem, který stojí mezi ním a titulem mistra světa. Pedrosa se nyní musí zaměřit na závod a předvést podobný výkon, jakým se prezentoval v Motegi. Druhé místo na startu je pro Španělovy raketové starty dobrá pozice.

„Nebylo to vůbec snadné, protože jsme dopoledne řešili problémy s vibracemi a kvůli tomu prostě nešlo zajet čisté kolo, protože motorka v některých oblastech vibrovala méně, někde zase více a dokonce i na rovince!" řekl. „Přesto jsme znovu v první řadě, což je dobrá výchozí pozice. Potom, co jsme kvůli počasí vynechali druhý trénink, tak jsme se ráno zaměřili na závodní rychlost a ta je dobrá. Jen doufám, že se do závodu zbavíme vibrací. Počasí rovněž sehraje důležitou roli, takže uvidíme, jak to zítra dopadne.“
3. Andrea Dovizioso (Monster Yamaha Tech 3) – 2'00,567 ... + 0,233

Pro Itala Doviziosa je třetí kvalifikační čas v Malajsii jeho letos třetím startem z první řady, čímž si vyrovnal maximum z roku 2010. Pro Doviziosa je tato výchozí pozice velmi důležitá, protože s Casey Stonerem bojuje o celkové třetí místo v šampionátu a zatím mu vše hraje do karet. „S první řadou jsem velmi spokojený, protože to jen potvrdilo naše výkony z průběhu víkendu,“ řekl Dovizioso. „Musím poděkovat všem z Monster Tech 3, protože při každém výjezdu na trať došlo ke zlepšení a to největší přišlo v samotné kvalifikaci."

„Pokaždé je dobré stát v první řadě, ale největší radost mi dělá moje závodní rychlost. Jsem velmi blízko Danimu s Jorgem a zítra se jich budu chtít, co nejdéle udržet. Na dráze to trošku klouzalo, protože předtím pršelo, ale za těchto podmínek bývám celkem rychlý a dnes se to pět prokázalo. Doufejme, že zítra bude slunečno a pokud bude pršet, tak se taky nic neděje, nikdo z nás tu přece na vodě netestoval,“ dodal Andrea Dovizioso.

Moto2 – Kvalifikace

1. Pol Espargaró (Tuenti Movil HP 40) – 2'06,962 … pole position

Jezdec týmu Sita Ponse dnes vyhrál šestou pole position sezony a pokud chce odvrátit Márquezův mečbol, tak musí závod v Malajsii nutně vyhrát. Těžký úkol. „Nejsme teď v lehkém postavení, protože musíme vyhrát, pokud chceme odvrátit Marcovo vítězství v šampionátu,“ uvedl v sobotu odpoledne Espargaró. „Závod bude hodně těžký, protože je tu neskutečné vedro a snažit se jet každé kolo na sto procent je neskutečně vyčerpávající. Pokud ale chceme uspět, nic jiného nám ani nezbývá. Není tu žádná jiná volba! Moje díky patří tak jako vždy vše chlapům z týmu a také lidem od Kalexu.“

Moto3 – Kvalifikace

1. Zulfahmi Khairuddin (AirAsia-SIC-Ajo) – 2'13,885 … pole position

Nádherný den pro Malajského závodníka. Něco podobného si před rokem prožil Casey Stoner, když v den svých narozeni vyhrál závod v Austrálii. Khairuddin dnes sice závod nevyhrál, ale získal svou první pole position kariéry v domácím podniku a v den svých jednadvacátých narozenin. Malajci mají svého hrdinu, jemuž zítra budou držet palce. „Neuvěřitelné!“ uvedl vždy usměvavý Khairuddin.

„Upřímně, lepší dárek k narozeninám bych si snad ani nemohl přát. Myslím a doufám, že se mi zítra podaří zajet skvělý závod. Nebude to rozhodně jednoduché, všechny nás čeká tvrdý boj, ale věřím, že se mi podaří dobře odstartovat a udržet se mezi prvními třemi. Půjdu do toho stejně jak v kvalifikaci na sto dvacet procent. Tým odvedl špičkovou práci, motorka fungovala skvěle a za to jim patří dík,“ dodal Khairuddin.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist