Ohlasy po kvalifikaci v japonské Motegi

Skvělou kvalifikaci má za sebou italská Ducati, protože jejich jezdec Andrea Dovizioso pro ně vybojoval start z pole position poprvé od roku 2010. Z druhého místa startuje Valentino Rossi, třetí se do první řady na startu postaví Dani Pedrosa, který se v sobotu nevyhnul pádu. Nejlepším jezdcem třídy Open byl v kvalifikaci jedenáctý Aleix Espargaró.

MotoGP – kvalifikace

1. Andrea Dovizioso (Ducati Team) – 1'44,502 … pole position (nový rekord)

Na tento den bude italský závodník ještě dlouho vzpomínat a Ducati s ním, protože Andrea Dovizioso si na konto připsal druhou pole position kariéry jezdce MotoGP (první rovněž v Japonsku 2010) a pro Ducati získal start z první pozice poprvé od Valencie 2010, když naposledy slavili pole position s Casey Stonerem. Italův čas na kolo 1'44,502 sekundy je také novým kvalifikačním rekordem okruhu v Misanu.

„Od prvního volného tréninku jsme odvedli úžasnou práci,“ uvedl po kvalifikaci Andrea Dovizioso. „Je to velká spokojenost, konečně jsem s Ducati získal pole position. V posledním roce a půl to nebylo vždy snadné, ale v posledních několika závodech jsme se neustále zlepšovali. V každém tréninku to bylo o pár desetin a být nyní na pole position je skvělý pocit. Start z první pozice je vždy něco speciálního a nikdy jsem jich moc neměl. Je to pro nás všechny skvělý výsledek. Navíc mám tuto dráhu rád a jsem dobrý na brzdách, což mi tu hodně pomáhá. Myslím, že tu zítra můžeme bojovat o umístění na stupních vítězů.

2. Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) – 1'44,557 … +0,055

Pro italského závodníka je první řada v Motegi velmi dobrým výkonem, protože je teprve druhá v letošní sezoně a na japonském okruhu první od roku 2010, kdy tam Rossi startoval rovněž z druhé pozice. V kombinaci časů tří volných tréninků obsadil Valentino Rossi třetí místo a s časem 1'45,167 sekundy bez problému postoupil do druhé kvalifikace. Tam nejdřív nastavil 1'45,356 sekundy, ale v závěru výrazně zrychlil a časem 1'44,837 sekundy se posunul na druhé místo v první řadě.

„Jsem velmi šťastný a spokojený. Zejména proto, že mám první řadu, což je pro nedělní závod velmi důležité. Bude to dlouhý a náročný závod, protože každý bude chtít zajet své maximum. Jsem rád, protože jsme s týmem velmi dobře zapracovali na motorce a zlepšili nastavení. Odvedli jsme čistou práci a před kvalifikací jsem se cítil silný. Věřím, že tato modifikace mi také umožní zlepšit závodní tempo. Během tréninkových jízd jsem neměl tempo nějak špatné, ale také to nebylo nic extra. Pokud chceme zítra bojovat o vítězství musíme se ještě zlepšit. Co se týče prstu, tak je tam cítit nějaká bolest, ale na brzdě mám potřebný cit a dokážu s tím jezdit.“

3. Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) – 1'44,755 … +0,253

Páteční tréninkový program uzavřel Dani Pedrosa čtvrtým časem 1'45,727 sekundy. V sobotu dopoledne sice zrychlil, když posunul své maximum na kolo na hranici 1'45,548 sekundy, což mu ale stačilo na osmé místo. Do bitvy o pozice na startu postoupil až z deváté pozice, nicméně v samotné druhé kvalifikaci dokázal výrazně zrychlit. V posledním rychlém kole měl šanci bojovat o pole position, ale v jedné z posledních zatáček ve vysoké rychlosti havaroval.

„S dnešním dnem jsem spokojený, protože jsme absolvovali dobrou kvalifikaci a nastavili pár správných časů. Bohužel jsem v posledním kole, skoro v poslední zatáčce, havaroval v rychlém kole, kdy jsem se snažil získat pole position. Naštěstí jsem v pořádku a zítra se budu snažit pozici v první řadě využít k dobrému startu. Může to být hodně vyrovnaný závod, protože celkem dost jezdců prokázalo dobré tempo. Uvidíme co bude, ale každopádně budeme chtít odvést tu nejlepší možnou práci a na to zaměříme naši plnou pozornost.“


MotoGP – Top Open

11. Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing) – 1'45,315 … +0,813

Tentokrát se španělskému jezdci nepodařilo přímo postoupit do druhé kvalifikace a o postupovou pozici musel svést bitvu s Álvarem Bautistou a Yonny Hernandezem. Už se zdálo, že to bez problému zvládne, ale těsně před koncem první kvalifikace musel zpátky na dráhu, protože velmi rychlé kolo zajel Kolumbijec a on byl rázem třetí. Nakonec si Espargaró postup zajistil a v přímé bitvě o pole position skončil jedenáctý.

„Nejsem s tímto výsledkem spokojený. Měli jsme pár problémů s elektronikou, ale tým velmi tvrdě pracoval na tom, abych dokázal čelit kvalifikačnímu tréninku co nejlepším způsobem. Nakonec jsme jedenáctí, osm desetin za vítězem pole position Andrea Doviziosem. Na této dráze trošku válčíme, ale rychlost mám dobrou, takže si do nedělního závodu věřím.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist